smalle woonkamer inrichten
knus home en gifts

7 Tips voor het inrichten van je smalle woonkamer

De woonkamer, we kennen ze in allerlei soorten, maten en vormen. Heb jij een smalle woonkamer en wil je deze graag dusdanig inrichten dat je optimaal gebruik maakt van de ruimte die je hebt? Dan hebben wij voor jou maar liefst 7 tips zodat jij je smalle woonkamer op de juist manier kunt inrichten. Bij het inrichten van een smalle woonkamer zijn er namelijk wat zaken waar je rekening mee moet houden. In dit blog gaan we je een aantal tips geven zodat jij je kamer groter kunt laten lijken.

Inhoud

De juiste verlichting kiezen

Bij het inrichten van onze woonkamer is het van belang dat we kiezen voor de juiste verlichting. Veel mensen onderschatten namelijk de toegevoegde waarde van verlichting binnen ons interieur. Verlicht is namelijk niet alleen erg praktisch, maar je kunt je voorstellen dat verlicht ook erg bepalend is voor de sfeer in je huis. We kunnen op twee manieren zorgen voor verlichting in ons huis; Natuurlijk licht en kunstverlichting.  Niet alleen de hoeveelheid natuurlijk licht die binnenkomt is van belang, maar ook de keuze voor de juiste lampen op de juiste plek is voor essentieel belang in een smalle woonkamer.

De juiste verlichting zorgt namelijk niet alleen voor meer sfeer in je huis, maar ook voor een optisch groter ogend gevoel. We kunnen ons heel goed voorstellen dat het een uitdaging kan zijn om de juiste verlichting voor je woonkamer te kiezen. Het maken van een lichtplan in je huis kan hierbij uitkomst bieden. Hoe je dit het beste kunt realiseren, dat wordt hier uitgelegd.

Verlichting smalle woonkamer

De lange muur van je smalle woonkamer

Wanneer je een smalle woonkamer hebt, dan is het niet verstandig te kiezen voor meubels die ver je woonkamer inkomen. Dit zorgt er namelijk voor dat de ruimte nog kleiner oogt, dan dat deze in werkelijk al is. Wat verstandig is bij het inrichten van je smalle woonkamer, is om te kiezen voor de lange kast tegen de lange muur. Dit kan een dressoir zijn, buffetkast of vakkenkast. Bij voorkeur kies je voor een kast over de gehele breedte van de muur. Op deze manier zorg je er namelijk voor dat je één geheel creëert.

Vind je het lastig deze kast in te richten, dan kun je ervoor kiezen een deel dichte kast te kiezen. Zo heb je direct een extra mogelijkheid voor het opbergen van je spullen. Bij een openkast is het leuk om verschillende accessoires met elkaar te combineren. Je kunt ervoor kiezen je vakkenkast te vullen met enkele woonaccessoires afgewisseld met een stapeltje stijlvolle (interieur)tijdschriften. Ook boeken geven een prachtige stijlvolle uitstraling.

Een kast die je volledige muur bedekt en tevens ook voldoet aan al je wensen kan soms best een uitdaging zijn. Vind je het lastig een kast te vinden die aansluit op jouw wensen, denk er dan is over na om een kast op maat te laten maken. Op deze manier weet je zeker dat je kast voldoet aan als je wensen en past hij perfect in jouw smalle woonkamer.

Spelen met vormen

Bij het inrichten van je woonkamer, ongeacht of het gaat om een smalle woonkamer, lange woonkamer of L-vormige woonkamer is het afwisselen van verschillende woonaccessoires en stijlen natuurlijk ontzettend leuk. Er zijn natuurlijk tal van verschillende stijlen die je kunt toepassen zonder dat het uitmaakt hoe groot je huis is. Ga jij voor een Urban Jungle, botanisch, landelijk of industrieel interieur? Naast dat het ontzettend leuk is, zorgt het afwisselen van verschillende stijlen er ook direct voor dat je smalle woonkamer ook direct een stuk breder oogt.

Door verschillende stijlen met elkaar te combineren doorbreek je de rechte hoeken in je kamer. Zo kun je hoekbank perfect combineren met een rond vloerkleed en daarboven een ronde spiegel of prachtig schilderij. Dit in combinatie met de hierboven genoemde kast zorg jij voor een speelse afwisseling in je interieur.

kaarsenhouder

Verdeel je smalle woonkamer in hoekjes

Het verdelen van je woonkamer in verschillende hoekjes is in principe bij iedere woonkamer onmisbaar. Bij het inrichten van je smalle woonkamer is het van extra groot belang je woonkamer te verdelen. Door het verdelen van je woonkamer lijkt je woonkamer een stuk minder lang en zorg je voor verschillende knusse hoekjes. Zo kun je kiezen voor een zithoek, eethoek, leeshoek of wanneer je kinderen hebt een speelhoek.

Om de verschillende hoekjes op zichzelf te laten staan is het belangrijk deze hoekjes af te sluiten van de rest. Let hierbij wel op dat je niet kies voor een enorme kast in je kamer, de welkbekende ‘roomdivider’ juist in een smalle woonkamer zorgt dit voor enorm veel ruimteverlies. Wanneer je een ruime woonkamer hebt, dan is dit een prima oplossing voor het scheiden van verschillende hoekjes.

In een smalle woonkamer kun je op een relatief eenvoudige manier eens scheiding aanbrengen tussen de verschillende ruimtes in je woonkamer. Zo kun je kiezen voor een mooie plank bij je leeshoek, een vloerkleed onder je zithoek of het verven van een deel van de wand in bij je eethoek. Op deze manier breng je een duidelijk contrast aan en is het duidelijk dat iedere ruimte z’n eigen functie vervuld in je woonkamer.

Accenten in je woonkamer maken het verschil

Ga voor een eyecatcher! Vaak zien we dat mensen allerlei verschillende soorten kleuren gebruiken voor het inrichten van de woonkamer. Zorg ervoor dat je de basis rustig houdt en kies vanuit daar enkele accenten die je terug laat komen in je interieur. Door het kiezen van een ornament, vaas of wanddecoratie vestig jij alle aandacht op deze items en valt de lengte van je smalle woonkamer een stuk minder op.

vaas met panterprint

De plek van de bank

Hoe gek het ook klinkt, maar bij het inrichten van een smalle woonkamer is het verstandig je bank niet helemaal tegen de muur te zetten. Je zult nu ongetwijfeld denken; Dat is toch verloren ruimte? Toch is dit niet het geval. Het is namelijk zo, dat wanneer jij je bank net enkele centimeter van de muur zet ( 10 – 20 centimeter) je kamer optisch groter oogt. Om dit effect extra kracht bij te zetten, is een bank op pootjes de perfecte combinatie. Doordat de bank niet strak op de grond staat heb je zowel achter als onder de bank ruimte.

De (juiste) indeling van je zithoek

De zithoek, de plek waar we veelal zoals naast de slaapkamer de meeste tijd doorbrengen. Heerlijk na een lange werkdag even rustig je favoriete serie kijken op de bank. Vaak zien we dat mensen ervoor kiezen de bank direct tegen de muur aan te plaatsen. Zoals in de voorgaande tip aangegeven zorgt dit, vooral bij het inrichten van een smalle woonkamer voor een optisch kleiner ogende kamer. Bij een smalle kamer is het beter je bank haaks op de muur te plaatsen. Op deze manier zorg je voor een natuurlijk afgescheiden zithoek.

Zo heb jij ook direct je kamer verdeeld in verschillende ruimtes en doorbreek je die lange woonkamer. Heb jij een bank die net iets te groot is, geen probleem! Heb je een hoekbank, dan kun je ook prima het korte stuk van je bank haaks op de muur plaatst voor hetzelfde effect. Heb je geen hoekbank, ga dan voor een stoel of fauteuil om een afscheiding te maken tussen de zithoek en rest van de woonkamer.

Tips

Tips voor iedere woonkamer

Met bovenstaande 7 tips kun jij het je smalle woonkamer zo efficiënt mogelijk inrichten. Toch zijn er naast het inrichten van een smalle woonkamer, nog tal van andere soorten woonkamers. Uiteraard hebben we niet alleen de meest praktische tips voor het inrichten van een smalle woonkamer voor je verzameld, maar ook voor alle andere vormen woonkamers. Heb jij een vierkante-, lange-, kleine- of L-vormige woonkamer? Dan hebben we ook voor jouw de allerbeste tips voor de inrichting hiervan.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 277 reviews.
Scroll naar top
0