airfryer schoonmaken
knus home en gifts

Je Airfryer schoonmaken in een handomdraai!

Dat de Airfryer steeds meer aan populariteit wint, dat is iets wat zeker is. Waar we vroeger massaal onze snacks bereiden in de frituurpan, zien we nu steeds vaker dat mensen kiezen voor een Airfryer. Naast dat de Airfryer een stuk makkelijker is, is het ook gezonder. Vooral in de tijd waar we met elkaar ons steeds bewuster worden van wat we in onze mond stoppen is dit een zeer aangenaam alternatief. Op deze manier kun je toch je snacks eten en scheelt het je enorm in je calorieën die je tot je neemt. Waar het vroeger een hels karwei was om je frituurpan weer schoon te krijgen, werkt dat bij de Airfryer een stuk eenvoudiger. Doordat je zoals het woord eigenlijk al zegt niet van doen hebt met vet, maar hete lucht. Is je Airfryer schoonmaken in een handomdraai gebeurt!

Inhoud

Wat is een Airfryer?

Wat is een Airfryer nu eigenlijk? Je hebt er vast al erg vaak van gehoord, maar wat het exact is en hoe het werk, dat leggen we je uit. Een Airfryer is niets meer dan een frituurpan die werkt op hete lucht. Hierdoor heb je een stuk minder vet/olie nodig. Op deze manier kun je dus een stuk ‘gezonder’ frituren, met een knapperig resultaat. Wist je dat je naast snacks en friet je Airfryer ook prima kunt gebruiken voor groenten, vlees, maar ook om taarten in te bakken?

Hoe werkt een Airfryer?

Nu je weet wat een Airfryer is, is het wel zo handig te weten hoe het nu exact werkt. Het systeem van een Airfryer is eigenlijk heel eenvoudig. Het warmte de lucht op tot een temperatuur van circa 180-220 graden, afhankelijk van wat je wilt bakken. Deze hete lucht draait als het ware door de pan. Op deze manier wordt het rondom gelijkmatig gegaard. Je kunt daarnaast gemakkelijk kiezen voor allerlei verschillende programma’s die passen bij de desbetreffende inhoud. Denk hierbij aan het grillen van kip of het afbakken van broodjes. Deze producten behoeven een andere bereidingswijze.

De 5 voordelen van een Airfryer

Het grootste en vooral ook belangrijkste voordeel van het gebruik van een Airfryer is dat je geen vet of olie nodig hebt voor het klaarmaken/bereiden van je snacks. Hierdoor zijn o.a. de friet en frikadellen een stuk minder vet, dan wanneer ze uit de ‘normale’ frituurpan komen. Daarnaast heb je tijdens het bakken geen last van die vervelende vet dampen. Hierdoor kun je je Airfryer dus prima in je keuken laten staan tijdens het bakken. Ruim hem daarna wel even op, want bij een gezellige keuken hoort ook een strak en opgeruimd aanrecht.

 • Gezond doordat je frituurt met hete luchtJ
 • Multifunctioneel, je kunt er mee bakken, braden en ook grillen
 • Geen last van vieze frituurdampen
 • Een Airfryer is eenvoudig schoon te maken
 • Veilig in gebruik

Airfryer versus frituurpan?

 AirfryerFrituurpan
Bereidingswijze Hete luchtFrituurvet of olie
GezondheidGezonderOngezond
FunctiesFrituren, grillen en bakkenFrituren
SchoonmaakEenvoudigLastig/moeilijk
BaktijdLangerrelatief kort
GeurenWeinig tot geenoverheersende lucht
KostenHoger in aanschaf, laag in gebruiklaag in aanschaf, hoog in gebruik

Je Airfryer schoonmaken

Je Airfryer is niet alleen ontzettend handig in gebruikt, hij is ook ontzettend simpel schoon te maken. In principe mogen en kunnen alle losse onderdelen van de Airfryer in de vaatwasser. Heb je geen vaatwasser, dan kun je je Airfryer ook eenvoudig met de hand schoonmaken. Hieronder leggen we je stap voor stap uit hoe jij eenvoudig de verschillende onderdelen van je Airfryer kunt schoonmaken. Zo heb jij er nog langer plezier van!

Het schoonmaken van de mand

De mand van je Airfryer schoonmaken, dat was nog nooit zo gemakkelijk. Je haalt het mandje er eenvoudig uit en stop hem in de vaatwasser. Ook kun je hem prima met warm water, spons en een sopje met de hand schoonmaken. Laat het mandje even een minuut of 10 in een bak met warm water en een sopje staan, dan kunnen alle restjes gemakkelijk losweken. Daarna haal je even een doekje of borsteltje door de mand van je Airfryer en hij is weer helemaal schoon. Wist je dat Baking soda ook een perfecte manier is om mee schoon te maken?

De opvangbak van je Airfryer schoonmaken

Net zoals de mand eenvoudig is schoon te maken, geldt dit natuurlijk ook voor de ‘opvangbak’. Dit doe je in principe op dezelfde manier als bij de mand waar je alles in doet. Je laat hem even weken in warm water met wat schoonmaakmiddel. Vervolgens na een minuut of 10 even met een borsteltje of doekje doorheen. Daarna goed droogmaken en hij is weer brandschoon.

Het verwarmingselement van je Airfryer schoonmaken

Het verwarmingselement van je Airfryer, die hoef je natuurlijk niet na ieder gebruik schoon te maken. Toch is het raadzaam dit eens in de zoveel tijd (afhankelijk van het gebruik) te doen. Zoals je zult begrijpen kan het verwarmingselement van de Airfryer niet in de vaatwasser(!) Daarnaast is het van groot belang dat het schoonmaken met beleid gebeurt. 

Geen schuursponsje en geen metalen voorwerpen, dit zorgt voor beschadigingen. Om er goed bij te kunnen is het handig de Airfryer even om te draaien. Zorg er wel voor dat je eerst de losse onderdelen hebt verwijderd (mandje, opvangbak) Omdat het kan voorkomen dat er wat losse restjes vast in de hoeken zijn blijven zitten kan het handig zijn hier een (tanden)borstel voor de gebruiken. Ook een satéprikker kan helpen uiteraard wel even een doekje of papiertje om heen om beschadigingen te voorkomen.

Lastig bereikbare vetresten in je Airfryer verwijderen?

 • Leg even een bedekkend stukje aluminiumfolie in je Airfryer en doe er vervolgens een laagje water op van circa 1,5/2 millimeter.
 • Gebruik wat stukje citroen of limoen en leg deze op het aluminiumfolie in je Airfryer
 • Vervolgens zet je je Airfryer even een minuut of 8 aan op zo’n 180 graden.
 • Door de citroen lost het vet op
 • Verwijder vervolgens het aluminiumfolie, want deze heeft het vet opgevangen
 • Maak alles droog met een droge en vooral zachte doek

Op deze manier kun jij eenvoudig je Airfryer schoonmaken, wil jij meer tips op het gebied van schoonmaken, lees dan hier hoe jij je Frituurpan kunt schoonmaken, maar ook je gaspitten of een aangebrande pan. Kortom, met deze eenvoudige tips maak jij alles eenvoudig schoon!

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 222 reviews.
Scroll naar boven
Scroll naar top
0