tuinstel
knus home en gifts

Alles wat moet je weten over tuinhuisjes

Er zijn tal van redenen om een tuinhuisje te nemen. Misschien wil je wel extra opbergruimte of zorgen dat je ook in de tuin kan zitten als het regent. Maar wat moet je eigenlijk weten als je een tuinhuisje gaat kopen?

Vergunning

Voordat je je in tuinhuisjes gaat verdiepen, is er één stap die je absoluut niet mag overslaan: checken of je een vergunning nodig hebt. Mag je eigenlijk wel een tuinhuisje in je tuin (laten) plaatsen? Overigens is in veruit de meeste gevallen geen vergunning nodig en kun je hem dus plaatsen zonder gesteggel met vergunningen. Wel moet je rekening houden met bepaalde voorwaarden. Zo mag het tuinhuisje niet groter zijn dan 30 vierkante meter en niet hoger dan 3 meter. De gemiddelde tuinhuis voldoet hier aan, dus waarschijnlijk hoef je je geen zorgen te maken.

Voor- en nadelen van verschillende materialen

 

Elk materiaal heeft zijn eigen voor- en nadelen:

  • Hout is is een van de populairste materialen. Het sfeervolle uiterlijk is voor veel mensen een reden om voor hout te kiezen. Ook is hout en sterk, duurzaam en bewerkbaar. Wel moet je er rekening houden dat hout regelmatig onderhoud vereist. Let ook op dat er veel verschillen zitten tussen de verschillende soorten houtsoorten. Je vindt op deze website veel voorbeelden van houten tuinhuisjes.
  • Metalen tuinhuisjes gaan lang mee en kunnen goed tegen verschillende weersomstandigheden. Ook vergen ze minder onderhoud dan hout en hebben ze een prima prijs-kwaliteitverhouding. Wel moet het esthetische aspect je bevallen, want metalen tuinhuisjes zien er strak, modern en enigszins sober uit.
  • Stalen tuinhuisjes hebben vergelijkbare eigenschappen als metaal. Ze zijn duurzaam, stevig, stabiel en weerbestendig. Het voordeel van staal is dat je het kunt verven en dat ook een meer traditionele look tot de mogelijkheden behoort.
  • Kunststof tuinhuisjes zijn zeer onderhoudsvriendelijk: ze hebben bijna tot geen onderhoud nodig. Ook zijn ze weerbestendig, eenvoudig te monteren en ze geschikt voor kleinere budgets. Veel voordelen dus! Wel is het minder bewerkbaar en stabiel dan hout en kan het er erg warm zijn bij hoge temperaturen.

Kosten van een tuinhuisje

Veel hangt of staat met het budget dat je tot je beschikking hebt. Gelukkig zijn tuinhuizen er wel in alle soorten en maten en dus ook voor alle budgets. Ook als je geen duizenden euro’s te besteden hebt, behoort een tuinhuisje tot de mogelijkheden. Wel moet je er rekening mee houden dat je minstens 250 euro kwijt bent. De gemiddelde prijs ligt rond de 1000 euro. Wil je echt uitpakken? Dan zijn er zelfs tuinhuisjes van rond de 50.000 euro. Kortom: je kunt het zo duur maken als je zelf wilt.

Maar waar hangt de prijs nu eigenlijk vanaf? De grootte is natuurlijk een van de belangrijkste factoren. Maar ook het materialen en de vorm spelen een grote rol.

Een eigen tuinhuisje ontwerpen

De meeste mensen kiezen voor een kant-en-klaar-tuinhuisje, dat is tenslotte wel zo makkelijk. Maar als je hele specifieke wensen hebt, kun je natuurlijk ook een eigen tuinhuisje ontwerpen. Vervolgens heb je de keuze om hem zelf te bouwen of dit te laten doen. Dat hangt natuurlijk helemaal af van hoe handig je bent en of je tijd en zin hebt in zo’n project.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 277 reviews.
Scroll naar top
0