Marie kondo opruimen
knus home en gifts

Beginnen met Marie Kondo opruimen? Wij leren je het! (incl. video)

Opruimen; niet iedereen vindt het even leuk, voor de één geldt het als een stukje ontspanning waar het voor de ander een enorme opgave kan zijn. De inmiddels wereldberoemde Japanse Marie Kondo heeft er meerdere boeken over geschreven. In deze Marie Kondo boeken deelt ze haar opruimmethode, die inmiddels wereldwijd bekend staat onder de Marie Kondo ‘folding’ methode. Wil jij graag order scheppen en je huis georganiseerd opgeruimd hebben, lees dan hieronder de tips van Marie Kondo.

Inhoud

Wie is Marie Kondo?

Marie Kondo is inmiddels 36 jaar oud en is afkomstig uit Japan. Op dit moment is ze één van de beste Japanse opruimgoeroes van de hele wereld. Naast deze eervolle titel is ze ook nog eens auteur van een bestseller en heeft ze een eigen show op televisie! Al vanaf haar jonge jaren had Marie Kondo een fascinatie voor opruimen. Dit is eigenlijk al begonnen tijden haar jaren op de basisschool. Zelf op die jonge leeftijd was Marie Kondo al gek op opruimen.

Marie kondo

Enkele weetjes over Marie Kondo

  • Ze is geboren op 9 oktober 1974
  • Ze vaak de volgende eervolle bijnamen toebedeelt krijgt; opruimheldin, organisatie koningin & Opruimguru.
  • Haar boek ‘Life-changing Magc of Tidying’ is al in ruim 30 landen uitgegeven
  • Ze is zelfs genomineerd voor een Emmy award!
  • In 2015 hoorde ze bij de Time’s 100 meest invloedrijke personen!
  • In 2019 heeft ze haar eigen online shop gelanceerd ‘KonMari’

De dag die het leven van Marie Kondo voorgoed deed veranderen

Op een dag had ze een bijzondere en levens veranderende ervaring tijdens het opruimen en organiseren. Ze had iets wat leek op een zenuwinzinking en viel flauw. Op dat moment realiseerde ze zich wat ze eigenlijk iedere keer verkeerd deed. In plaats van dat ze opzoek ging naar dingen die ze wilde weggooien, ging ze opzoek naar objecten die ze juist wilde houden. Juist het identificeren van spulletjes waar je gelukkig van wordt, dat is het belangrijkste bij het opruimen.

Wat is Marie Kondo opruimen?

Marie Kondo is een Japanse opruimgoeroe, want zo mogen we haar inmiddels wel noemen. Het is een bepaalde manier van opruimen. Dit is een veel geprezen methode die door Marie Kondo is bedacht en veelvuldig in verschillende huishoudens wordt toegepast.

De KonMarie methode

De naam KonMarie is zoals je wellicht al had opgemerkt een samenstelling van de voornaam (Marie) en achternaam (Kondo) Middels deze methode leert ze je dat je je spullen opnieuw moet gaan beoordelen. Op deze manier kun je voor jezelf bepalen of deze spullen nog steeds dezelfde toegevoegde waarde voor je hebben als welke ze voorheen hadden. Met deze methode is het van belang dat je je bij ieder object één vraag stelt; Zorg het object voor vreugde wanneer je het zien, aanraakt, draagt of gebruikt? Met andere woorden, wanneer iets je gelukkig of blij maakt houd het dan! Is dit niet het geval, gooi het dan weg! Klinkt natuurlijk heel eenvoudig en dat is het ook.

Stap één is het creëren van rust in een bepaalde ruimte. Vaak is een ruimte onrustig doordat er enorm veel vaak onnodige spullen staan. Volgens de methode van Marie Kondo is het belangrijk dat je dit vooral snel en tegelijk doet. Je trekt een pleister immers ook zo snel mogelijk van je huid. Ga stap voor stap je huis door en doe het per categorie. De door Marie Kondo aanbevolen volgorde is als volgt :

  • Kleding
  • Boeken
  • Papieren
  • Overig (dit kan variëren van schoonmaakspullen tot aan het kruidenkastje)

Als allerlaatste doe je de spullen die een emotionele waarde bevatten. Hierin is het belangrijk de 6 basisregels van Marie Kondo te volgen.

De 6 basisregels van de KonMar methode

Orde doe je niet voor even, maar voor de lange termijn

Het is van belang van de je routines van MariKon voor langere termijn blijft herhalen. Het is natuurlijk zinloos dat je je huis vandaag keurig opruimt en er vervolgens morgen weer een puinhoop van hebt.

Droom het leven zoals je het graag zou willen.

Dromen omzetten in doelen, door het leven dat je wilt te visualiseren zoals je het graag zou willen draagt bij op je doelen te bereiken. Voordat je dus begint met het daadwerkelijk opruimen van je huis is het advies van Marie Kondo even enkele minuten rustig de tijd te nemen om het leveren voor te stellen zoals je dit graag zou willen.

Start met het weggooien van ‘dingen’

Een belangrijke stap en voor velen van ons één van de moeilijkste stappen tijdens het opruimen is afscheid nemen van onnodige dingen. Maak er bijvoorbeeld iemand anders blij mee, verkoop het of breng het naar een kringloopwinkel in de buurt.

Sorteren doe je op categorie, niet op locatie

Dit is wellicht de allerbelangrijkste regel tijden de KonMari methode, zo niet de belangrijkste! De meeste mensen houden zich niet aan deze methode. Als het gaat om opruimen, dan doen de japanners dat op categorie en niet op locatie. Bijvoorbeeld wanneer je 3 strandlakens hebt, dan kan er misschien prima eentje weg. Op bepaalde woonaccessoires.

Zorg voor de juiste volgorde om het georganiseerd te houden

Gebruik de door Marie Kondo voorgeschreven volgorde van opruimen; Kleding, boeken, kranten komono (dit is een benaming die wordt gebruikt voor ‘kleine dingen’) En als allerlaatste de objecten of voorwerken die een emotionele waarde hebben.

Geluk en vreugde zijn de sleutel tot succes

Wat voor haar het voornaamste is wat ze wil overbrengen is dat je vrede geluk en blijdschap voelt. Daarom gaat een Feng Shui inrichting ook hand in had met de Mari Kondo opruimtechniek.

Door deze stappen te herhalen wordt het een soort proces. Wanneer je dit proces volgt belooft Marie Kondo dat je je huis dusdanig kunt organiseren dat je het daarna nooit meer hoeft te doen. Op deze manier tover je je huis in enkele stappen eenvoudig zelf om van een rommelig tot georganiseerd en opgeruimd huis.

Marie Kondo Folding in 5 stappen

Folding, ook wel opvouwen in het Nederlands dit is een methode om je kledingkast op te ruimen als een echte MariKon baas! In dit stappenplan leggen we je stap voor stap uit hoe jij op een eenvoudige manier de Marie Kondo folding methode kunt toepassen op je handdoeken. Als je je handdoeken opvouwt volgens de filosofie van Marie Kondo, dan moeten ze op zichzelf rechtop kunnen blijven staan. Is dit niet het geval, dan heb je ze volgens KonMari niet goed gevouwen.

Met deze 5 eenvoudige stappen kun jij je (keuken) handdoeken eenvoudig en strak opvouwen. Zo ziet je keukenkastje er altijd netjes en georganiseerd uit.

Stap 1

Pak een handdoek en zorg ervoor dat je hem in de lengte vouwt. Als het goed is ziet het er nu uit als een ‘lange’ rechthoek.

Stap 2

Als je de handdoek zo hebt gevouwen dat het een lange rechthoek is, dan vouw je de handdoek in de breedte. Op deze manier houd je een ietwat kleinere rechthoek over.

Stap 3

Normaal zou je de handdoek in deze stap dubbelvouwen, maar bij het Marie Kondo Folding doen we dat juist niet! Je vouwt hem in drieën.

Stap 4

Nu je de eerste 3 stappen hebt doorlopen kun je eenvoudig checken of je dit zorgvuldig hebt uitgevoerd. Test nu of je gevouwen handdoek rechtop blijft staan zonder dat je hem vasthoud.

Stap 5

Wanneer je handdoek met succes overeind blijft staan is het zaak de rest op dezelfde manier op te vouwen. Stapel ze vervolgens niet op zoals je dit normaal zou doen, maar zet je op dezelfde manier in de kast (net zoals je dit bij een boekenkast doet. Zo kun je eenvoudig en zonder moeite en vooral rommel gemakkelijk iedere keer een nieuwe handdoek pakken.

Marie Kondo Netflix serie Tidying Up with Marie Kondo

Nog niet zolang geleden lanceerde Marie Kondo de maarliefst 8-delige serie op Netflix ‘idying Up with Marie Kondo’. In deze serie helpt ze allerlei verschillende mensen om het leven weer op de rit te krijgen. Hierin helpt ze deze mensen stap voor stap hun huis op te ruimen. Uiteraard volgens de veel geprezen KonMari Methode. Naast het feit dat de huizen natuurlijk enorm strak worden opgeruimd, is er ook te zien dat er de nodige weerstand komt vanuit verschillende families. Dat kan natuurlijk ook bijna niet anders gezien het feit er volgens haar filosofie afscheid genomen moet worden van bepaalde spullen.

De afleveringen duren zo’n 40 minuten en dienen naast dat ze enorm leuk zijn om te zien ook perfect als leerstof voor het netjes opruimen van je huis volgens de MariKon methode.

Marie Kondo boeken

Naast dat Marie Kondo haar eigen succesvolle tv serie heeft op Netflix heeft ze ook enkele boeken geschreven en in maar liefst meer dan 30 verschillende landen uitgebracht. Naast haar bestseller boek, heeft ze meerdere succesvolle boeken geschreven. Zo kun je na ‘The Life-Changing Magic of Tidying Up: The Japanese Art of Decluttering and Organizing’ ook nog het andere boek lezen dat in delfde reeks thuis hoort.

Dit boek heet ‘Spark Joy: An Illustrated Master Class on the Art of Organizing and Tidying Up’. Het is meer een soort gids dat vol staat met geïllustreerde afbeeldingen, waarin stapsgewijs haar vouwmethoden worden uitgelegd.

De gouden tip van Marie Kondo

Een belangrijke en helaas vaak vergeten tip van deze dame is opbergdozen.. Nu zal je denken ik kan toch iedere opbergdoos of box gebruiken voor het opruimen van mijn huis? Niets is minder waar! Volgens haar zijn het eigenlijk indringers die de illusie wekken dat je rommel is opgeruimd, terwijl dat helemaal niet zo is.

Ze gelooft in het vereenvoudigen van de opslag. Het advies is daarom, wanneer je er toch voor kiest opbergdozen te gebruiken doorzichtige opbergdozen te gebruiken. Zo kun je direct zien hoeveel je erin hebt zitten en ervoor zorgt dat je het ook in je box netjes houdt. Dus wanneer begin jij met de grote schoonmaak van je huis?

Hulp bij het opnieuw inrichten van je woning?

Je wilt je huis opnieuw inrichten, maar weet niet zo goed waar je moet beginnen? Dat begrijpen wij bij KNUS heel goed! Naast dat wij een Online Conceptstore zijn, adviseren en ondersteunen wij ook bij het inrichten van je woning of andere adviezen op het gebied van inrichting. Neem daarom voor vragen of advies gerust contact met ons op, dan kunnen we samen kijken wat we voor je kunnen betekenen.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 277 reviews.
Scroll naar top
0