planten in huis
knus home en gifts

De 10 voordelen van planten in huis (incl. top 5 planten)

Planten in huis, wij zijn er dol op! Je hebt je huis volledig ingericht, de mooiste woonaccessoires gecombineerd met je prachtige meubels. Toch ontbreekt er iets. Helaas zien we nog te vaak dat mensen geen te gekke plant in hun woon- of slaapkamer hebben staan. Een gemist kans vinden we bij KNUS. Een plant in huis is niet alleen enorm gaaf en maakt het je inrichting af, maar wist je ook dat planten in huis allerlei andere praktische voordelen heeft die jij misschien helemaal niet wist?

Dus twijfel jij, zet dan die twijfels snel opzij en kies voor een grote plant in huis! Wel is het van belang dat jij bij het uitzoeken van een kamerplant oplet op de plek waar de plant komt te staan. Dit omdat iedere plant natuurlijk andere wensen heeft. De ene plant is gek op veel zonlicht, de andere houdt juist wat meer van schaduw. Kortom, iedere plant heeft zijn eigen wensen. Wil jij weten welke plant er goed bij jou past en welke voordelen planten in je huis met zicht meebrengen? Lees dan snel verder!

Inhoud

Een lege ruimte in je woonkamer opvullen met planten

Voor jou ook zo herkenbaar? Je woonkamer is prachtig ingericht, maar toch is er een lege ruimte. Dit is de perfecte plek voor het plaatsen van een prachtige grote plant in je woonkamer. Bijvoorbeeld een grote Strelitzia, maar ook een bananenplant is enorm populair voor in je woonkamer. Maar ook de orchidee is een echte toevoeging! Verderop vertellen we je precies welke planten nu eigenlijk geschikt zijn voor binnen. Want we kunnen ons heel goed voorstellen dat je nu denk: ‘een plant in mijn woonkamer dat lijkt mij wel wat, maar welke plant moet ik kiezen’? Dat snappen wij heel goed, daarnaast heeft een plant natuurlijk ook het nodigde onderhoud nodig, maar daar hebben we iets voor! Een ideale app zodat jij je planten nooit meer vergeet water te geven!

Welke plantensoorten zijn geschikt voor binnen?

 
Een plant is kan naast sfeer en decoratie ook enorm helpen om het klimaat binnen huis te verbeteren. Een zuurstofrijke plant is bijvoorbeeld enorm geschikt voor op kantoor. Kamerplanten zijn er natuurlijk in allerlei soorten en ook maten. Zo heeft iedere ‘plantenfamilie’ natuurlijk zijn eigen herkenbare karakteristieken en ook de mate waarin een plant zorg nodig heeft. Om jullie toch een beetje wegwijs te maken in de ‘jungle’ aan plantensoorten zetten wij de belangrijkste kenmerken vast voor je op een rijtje.
 
 • Makkelijke kamerplanten, dat willen we natuurlijk het liefst. Makkelijke kamerplanten zijn planten die weinig water en ook weinig licht nodig hebben. Kortom, planten waar je weinig tot geen omkijken naar hebt. Deze planten zijn natuurlijk perfect wanneer je wel houdt van groen in je huis, maar weinig tot geen onderhoud wilt. Bijvoorbeeld wanneer je planten in je slaapkamer hebt. 
 • Wil jij een echte Eyecatcher in je huis, ga dan voor een grote plant in huis. Onder grote planten vallen de planten met grote bladeren. Hierbij kun je denken aan een Strelizia. Prachtige planten met
  geweldige grote bladeren.
 • Ook erg populair zijn de zogenoemde olifantenpoot. Deze boompjes zijn ook een ware eyecatcher voor in je woonkamer! Deze plant is afkomstig uit midden-amerika, waar deze planten een hoogte van tot wel 5 meter kunnen bereiken. De kenmerken van deze prachtige plant is de grote knolvormige onderkant en smalle, maar toch lange bladeren. De olifantenpoot is een plant die relatief makkelijk te verzorgen is en dus weinig onderhoud nodig heeft.
 • Toch liever een bloeiende planten in je woonkamer, dat kan! Wist je dan bloeiende planten in tegenstelling tot bloemen niet weken, maar zelf enkele maanden per jaar zorgen voor een extra sfeer in je kamer?

Plant in je woonkamer

Top 5 planten voor in jouw woonkamer

Welke woonstijl je ook hebt, mooie groene kamerplanten geven elke interieur extra gezelligheid en natuurlijk ook sfeer. Doordat iedere plant zijn eigen karakter heeft, is het leuk deze verschillende stijlen met elkaar te combineren. Houd je van modern, kleurrijk of toch liever iets meer ‘ouderwets’? Van tropische planten tot mediterraan. Voor een echte botanische uitstraling kan het allemaal! Omdat we ons kunnen voorstellen dat het misschien wat lastig is om een keuze te maken, hebben wij alvast onze top 5 planten voor in je huis voor je samengesteld.

 • Strelitzia – Een prachtige grote tropische plant met groene bladeren. Kan tot wel 2 meter hoog worden met bladeren tot wel 70 cm. 
 • Cactus – De cactus heeft een ietwat stoffig imago, toch is een cactus volledig onderhoud vrij. Een perfecte keuze dus! 
 • Bananenplant (musa) – Houd je van groot, kies dan voor de bananenplant in je woonkamer. Deze plant drinkt graag water en is gek op zon. Wanneer jij ze dit geeft, dan belonen ze je met een stevige groei.
 • Calathea – De calathea is echt iets voor jou wanneer je gek bent op kleuren. Het leuke aan deze plant in je woonkamer is dat ze haar bladeren ’s nachts op een sierlijke manier opkrult.
 • Ficus Lyrata – Deze plant kennen we ook wel onder de naam ‘tabaksplant’ Door haar grote mooie groene bladeren een echte aanrader voor in jouw woonkamer.

10 reden waarom jij planten in je huis moet hebben

1. Planten zorgen voor minder stress

Onderzoek heeft zelfs aangetoond dat wanneer je planten in huis hebt, je minder last hebt van stress. Nu horen we je denken; ‘hoe kan dit’? De verklaring hiervoor is dat het uitzicht op een groene kleur zorgt voor een rustgevende werking. Hierdoor voelen mensen die zich in een groene ruimte bevinden rustiger doordat ze een lagere bloeddruk hebben.

2. Planten in huis geven zuiveren de lucht

Wist jij dat planten niet alleen stofdeeltjes afnemen, maar ook de schadelijke stoffen afbreken? Planten in huis zorgen ervoor dat het kooldioxide wordt verminderd en zetten dit om in zuurstof. Daarnaast zorgt een goede luchtvochtigheid ook voor een verbeterende kwaliteit van de lucht in je huis.

3. Planten in je woonkamer tegen een neus die verstopt zit

Heb jij wel eens of met enige regelmaat last van een verstopte neus? Dat is natuurlijk ontzettend vervelend! Wist je dat wanneer je planten in huis hebt, de kans op verkoudheid en ook een verstopte neus verminderd met maar liefst 25-30%? De reden hiervoor is dat planten zorgen voor een verhoging van de luchtvochtigheid en het aantal stofdeeltjes laten afnemen.

4. Veel geluid in je huis? Planten verbeteren de akoestiek

Wist jij dat de bladeren van planten ervoor kunnen zorgen dat de achtergrondgeluiden worden geabsorbeerd? Hierdoor wordt de akoestiek in je huis verbeterd. Wanneer jij dus net een nieuw huis hebt of eventueel een kantoor die relatief kaal is. Plaats dan een aantal planten en je zult direct het verschil merken.

5. Last van sigarettenrook, kies voor planten

We kunnen ons het natuurlijk eigenlijk niet meer voorstellen, maar toch zijn er nog huizen waarin wordt gerookt. Planten filteren de lucht, dus ook de giftige stoffen die in de rook van sigaretten zit. Een goede keuze is dan de lepelplant (Spathiphyllum).

Kamerplanten in huis

6. Voorkom allergieën met planten in je huis

Wanneer jij jonge kinderen in huis hebt, dan is de keuze voor een paar grote planten in huis een nog beter idee! Uit onderzoek blijkt namelijk dat wanneer jij al vanaf jongs af aan leeft in een ruimte met planten een kleinere kans heeft op allergieën.

7. Een goede nachtrust met planten in je slaapkamer

Heb jij moeite om ’s avonds in slaap te komen of slaap je onrustig? Dan zijn lucht zuiverende kamerplanten perfect voor in je slaapkamer. Deze planten zorgen namelijk voor een beter klimaat van de lucht in je slaapkamer. Hierdoor komt er meer zuurstof. Een extra tips is om planten boven je bed te hangen, niet alleen praktisch, maar ook nog eens een prachtige wanddecoratie.

8. Planten zorgen voor minder kans op hoofdpijn.

Ken je dat gevoel, je hebt de hele dag met meerdere collega’s op kantoor gezeten en rond het einde van de middag vaak rond een uur of 15.00 krijg je een drukkend gevoel op je hoofd. Vaak wanneer we dan eenmaal buiten zijn in de frisse lucht verdwijnt dit gevoel eigen vrijwel direct. Doordat er vaak een tekort is aan zuurstof krijg jij last van hoofdpijn. Planten zijn hiervoor de oplossing. Planten zorgen voor een gezuiverde lucht en verbeteren hiermee de kwaliteit en zorgen voor meer zuurstof in de lucht.

9. Chagrijnig, kies dan voor planten.

Wist je dat planten depressie tegengaan? Uit onderzoek blijkt dat planten ook zorgen voor een betere gemoedstoestand en dus kunnen zorgen voor een beter humeur, groter geluksgevoel en ook positieve energie.

10. Concentratieprobleem? Verleden tijd met planten in huis

Planten, ze zijn natuurlijk prachtig en daarmee ook een echte toegevoegde waar in je interieur. Naast al je prachtige woonaccessoires en meubels. Wist je dat planten er ook voor zorgen dat jij je een stuk beter kunt concentreren? Dit komt doordat planten zorgen voor een zuivere lucht, waardoor jij meer zuurstof binnenkrijgt en dus een stuk scherper en dus geconcentreerd bent.

Plantsome!

Vind jij het lastig om je planten op een goede manier te onderhouden en weet je niet goed hoeveel en wanneer je planten in huis water moeten hebben? Dan is deze app de perfecte oplossing voor jou! Je kunt al je planten eenvoudig invoeren en de app geeft je een seintje wanneer en hoeveel water je plant nodig heeft. Download de app plantsome eenvoudig.

Conclusie

Mocht je nog twijfelen om een paar prachtige planten in je woonkamer te plaatsen, dan hopen wij dat we je met bovenstaande toch op een andere gedachte hebben kunnen brengen. Planten zijn namelijk niet alleen een prachtige decoratie in je woonkamer, maar zijn ook nog eens enorm gezond voor je lichaam en geest.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 273 reviews.
Scroll naar top
0