De gietvloer is tegenwoordig enorm populair geworden omdat het veel voordelen biedt, zoals een op maat gemaakte look, naadloze esthetiek en nog veel meer. Er zijn hoofdzakelijk twee verschillende materialen die worden gebruikt om gietvloeren te maken. Polyurethaan en epoxy hars zijn de twee soorten materialen die worden gebruikt bij het maken van gietvloeren. In dit artikel lees je over de voor- en nadelen van beide materialen.
Inhoud
PU gietvloer
PU gietvloer, of ook wel polyurethaan gietvloer genoemd, is een van de beste keuzes voor gietvloeren die je kunt krijgen. Dit zijn gietvloeren die in verschillende gebouwen worden gelegd, waaronder woonhuizen, bedrijfspanden en winkelpanden. Gietvloeren van polyurethaan zijn vlekbestendig, waterdicht en hebben weinig tot geen onderhoud nodig. Het is licht elastisch en biedt ook warme eigenschappen. Daarom heeft polyurethaan een textuur die heel aangenaam aanvoelt. Daarom heeft de gietvloer een gevoel dat tegelijkertijd warm en flexibel is. Daarnaast is het eenvoudig om een ​​vloerverwarmingssysteem over een PU gietvloer te leggen. Hierdoor is de vloer uitstekend geschikt voor gebruik, niet alleen in woonomgevingen, maar ook in commerciële en kantooromgevingen. Omdat polyurethaan een uitstekende warmtegeleider is, wordt de ruimte in zeer korte tijd gelijkmatig verwarmd. De sterkte van een vloer van polyurethaan is echter inferieur aan die van een vloer van epoxyhars.
Epoxy gietvloer
De eigenschappen van een epoxy gietvloer zijn extreem duurzaam, bestand tegen chemicaliën en slijtvast. Deze industriële gietvloer wordt zowel in productiefaciliteiten als werkplaatsen gelegd. Bovendien zijn deze gietvloeren geschikt voor gebruik in de horeca, met name in omgevingen zoals grootkeukens, maar ook in bouwwinkels. Epoxyvloeren voldoen aan alle criteria en specificaties van de HACCP-regels. Epoxyvloeren maken het mogelijk om de vloer te installeren met een holle plint, wat een van de sanitaire functies van een epoxyvloer is. De vloer loopt meestal tegen de muur aan zodat er geen vocht en vuil tussen randen of onder bijvoorbeeld de keukeninstallatie kan komen. Bovendien kun je zelfs resin art bestellen terwijl je toch bezig bent. Epoxyhars vloeren voelen echter minder prettig en flexibel aan, in tegenstelling tot de PU gegoten tegenhangers. Daarom worden dergelijke gietvloeren meestal alleen in de industrie toegepast. Epoxyvloeren kunnen zwaardere belastingen verdragen dan andere soorten vloeren. Doordat de vloeren echter minder elastisch zijn, is er een groter risico dat er na verloop van tijd scheuren in de epoxy ontstaan.
Welke moet je kiezen?
Jij bent uiteindelijk degene die beslist welke vloer je wilt plaatsen. Als je hem thuis wilt leggen, kies dan voor een PU gietvloer omdat die meer comfort biedt. Als je het in een industriële omgeving wilt installeren, is het misschien een goed idee om gietvloeren van epoxy te leggen. Deze zijn namelijk duurzamer. Als je nog steeds niet zeker bent, kun je altijd contact opnemen met experts van een gietvloerbedrijf. Het is in ieder geval een goed idee om de voor en nadelen van beide materialen goed te vergelijken, en te kijken welke het meest geschikt is voor je huis. Je kunt altijd professionas raadplegen als je op zoek bent naar advies. Zo zul je zeker de juiste keuze maken.