dekbed wassen
knus home en gifts

Deze keurmerken helpen je duurzaam bedtextiel te herkennen

In lijn met het streven van veel huishoudens om hun manier van leven te verduurzamen, wint duurzaam bedtextiel de laatste jaren sterk aan populariteit. Hoewel het beddengoed in de aanschaf duurder is dan niet-duurzame alternatieven, ben je op termijn goedkoper uit.

Duurzaam beddengoed gaat langer mee en bied je meer comfort tijdens de nacht; het heeft een positieve invloed op je nachtrust. Een nadeel is echter duurzaam textiel duurder is. Ook op de website van Huijer.nl, waar je zowel duurzaam als niet-duurzaam beddengoed kunt vinden is dat het geval.

Hoe kun je het duurzame bedtextiel onderscheiden van minder duurzame dekbedovertrekken, kussenhoezen en bijvoorbeeld bedspreien? Er zijn verschillende keurmerken die je hierbij op weg helpen; dit artikel zet ze voor je op een rijtje. Naast de keurmerken uit dit overzicht zullen er meer keurmerken zijn. Deze zijn vaak minder bekend.

Kijk naar het OEKO-TEX Standard 100 keurmerk

Een van de bekendste keurmerken op het gebied van duurzaam textiel is het OEKO-TEX Standard 100 keurmerk. Ben je het keurmerk al eens ergens tegengekomen? Dit keurmerk wordt niet alleen uitgegeven aan bedtextiel, maar bijvoorbeeld ook aan kledingstukken. Om in aanmerking te komen voor dit keurmerk, mag bij de productie van textiel geen materiaal gebruikt worden wat gezondheidsrisico’s met zich mee zou kunnen brengen. Denk bijvoorbeeld aan materialen die allergische reacties oproepen bij gebruikers van het beddengoed. Volgens een test van Huijer.nl – een website gespecialiseerd in bedtextiel – is de OEKO-TEX label het meest voorkomende op gebied van duurzaamheid.

OEKO-TEX Made in Green als aanvulling

Kijk niet alleen naar het OEKO-TEX Standard 100 keurmerk wat aan duurzaam beddengoed gegeven wordt, maar let ook op het OEKO-TEX Made in Green keurmerk. Het is een aanvullende certificering, waarbij de nadruk ligt op de impact van het productieproces van beddengoed op het milieu.

Daarnaast wordt gekeken naar de arbeidsomstandigheden bij de productie van de duurzame dekbedovertrekken, kussenslopen en bedspreien.

Global Organic Textile Standard keurmerk

Naast de keurmerken van OEKO-TEX, zal je bij het vergelijken van duurzaam bedtextiel ook het Global Organic Textile Standard keurmerk tegenkomen. Vaak wordt dit keurmerk afgekort tot GOTS-certificering.
Dit keurmerk stelt verschillende eisen aan de productie van vezels voor het produceren van bedtextiel en bijvoorbeeld kleding. Er wordt echter niet uitsluitend naar de productie van vezels gekeken; ook de verwerking daarvan speelt een rol bij het al dan niet toekennen van dit keurmerk aan textielproducten.

Om voor het keurmerk in aanmerking te komen moet tenminste 70% van het product gemaakt zijn van biologisch geproduceerde materialen. Het product krijgt in dit geval het “Made with organic”-label. Maakt men bij de productie gebruik van minimaal 90% biologisch geproduceerde materialen? In dat geval wordt het “Organic”-label toegekend.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 219 reviews.
Scroll naar boven
Scroll naar top
0