grote voorjaars schoonmaak
knus home en gifts

Het is tijd voor de grote (voorjaars) schoonmaak! In 7 stappen klaar voor de lente.

Voorzichtig hebben de sneeuwvlokken plaatst gemaakt voor de eerste zonnestralen van het jaar! Laten we nou eens eerlijk zijn, daar was toch iedereen aan toe. De winter heeft absoluut zo haar charme, maar het zonnetje met in het bijzonder de toevoer van vitamine D dat doet de mens pas echt goed. De eerste lammetjes weer in de wei, dat is een teken dat de lente eraan komt! Dat betekend voor velen van ons de grote schoonmaak. We kunnen ons voorstellen dat je er niet altijd zin in hebt, maar hoe heerlijk is het? Muziek aan, deuren open en gaan! In dit blog nemen we je stap voor stap mee hoe jij ervoor kunt zorgen dat de grote lente schoonmaak voor een feestje wordt!

Inhoud

De lente geeft ons nieuwe energie

Eindelijk is het zover, het is lente! De bloemen ontpoppen zich tot een waar bloemenparadijs, de vogeltjes beginnen weer te fluiten en iedereen is een stuk vrolijker vind je niet? En dat klopt, zon geeft ons energie, we voelen ons een stuk fitter en hebben zin om dingen te ondernemen. De één gaat de tuin doen, de ander gaat met het huis aan de slag weer een ander gaat zijn of haar auto wassen. Kortom, we willen dat alles er weer spik en span uitziet. De komt uit die sleur en richt je woonkamer opnieuw in. Begin met het maken van plannen, hoe wil jij dat je woonkamer eruit ziet? Een tip van KNUS, begin met het maken van een moodboard. Zo kun jij stap voor stap bepalen wat jij wil met je inrichten. Dus waar wacht je nog op, ga direct aan de slag!

Tijd voor iets nieuws in huis?

Wanneer je begint met de grote schoonmaak, pak dan ook direct je inrichting aan wanneer je hier niet helemaal tevreden over bent. De lente vraagt om iets nieuws, creëer bijvoorbeeld een stuk extra rust met de nieuwste stijl ‘Feng Shui’ Feng Shui staat voor; Rust, rein en geluk, de combinatie van aardse tinten zorgt voor rust in je huis. Door de verschillende stijlen woonaccessoires met elkaar te combineren wordt jou huis een oase van rust.

Hoe begin ik met de grote schoonmaak, wij geven je 6 tips!

We kunnen ons heel goed voorstellen dat het een hele klus is en je geen idee hebt waar je zou moeten beginnen. Daarom is het van belang dat je voor jezelf een goed schema maakt en vervolgens ook volgens dit schema te werk gaat. Hoe je dit exact kunt doen, dat leggen we je een stukje verderop in deze blog uit. Werk je van boven naar beneden of van beneden naar boven? Begin je bij de slaapkamer of begin je in de keuken?

Maak schoonmaken leuk

Schoonmaken is echt niet zo erg als dat het misschien lijkt.. Maak het leuk voor jezelf en nog belangrijker beloon jezelf! Wanneer je bijvoorbeeld tijdens de grote schoonmaak bezig gaat met je slaapkamer, richt je slaapkamer dan direct opnieuw in. Met slechts een aantal kleine aanpassingen creëer jij een echte hotel chique slaapkamer. Kleine accenten kunnen zorgen voor een totaal ander effect. Een andere kleur op de muur doet wonderen.. maar ook wanneer je een kleine slaapkamer groter wilt laten lijken kan een andere indeling al zorgen voor een enorm optisch verschil. Kortom, maak het leuk zet je favoriete muziek aan en gaan!

Tip, begin met wat je het minst leuk vindt eerst, dan heb je dat gehad!

Zorg voor de juiste volgorde

Wanneer je eerst gaat dweilen om vervolgens de vensterbanken af te stoffen, dat is natuurlijk niet zo verstandig. Het zorgt voor dubbel werk en als je het al niet zo leuk vindt om schoon te maken, dan draagt dit er zeker niet aan bij. Het is dus zaak dat je efficiënte te werk gaat.

 • Zorg voor een opgeruimd huis. Je kunt je voorstellen dat het een stuk makkelijker schoonmaakt wanneer je alle rommel netjes hebt opgeborgen. Vind jij het lastig om afscheid te nemen van bepaalde spullen ga dan eens aan de slag met de filosofie van Marie Kondo.
 • Maak eerst schoon op de droge manier. Dat betekend vegen, stofzuigen en afstoffen. Daarna nat, dus een vochtige doek, dweilen zwabberen, zemen of schrobben.
 • Werk van boven naar beneden. Op deze manier zorg je ervoor dat je stof niet op een al reeds schoongemaakt stuk komt. Dan ligt alles op het laagste punt en kun je het eenvoudig met de stofzuiger opzuigen.
 • Werk van Links naar rechts. Wanneer je links bent uiteraard! Ben jij rechts? Werk dan van Rechts naar links.

Geuren van huisdieren eenvoudig verwijderen

vieze geurtjes verwijderen

Nare geuren van je hond of kat in je meubels? Dat kun je op een eenvoudige manier bestrijden. Zorg dat je een mengsel maakt van water en schoonmaakazijn en besproei je bank, stoel of andere meubelstuk. Tijdens de grote schoonmaak rustig laten intrekken en voilà! Dit werkt echt top tegen vieze luchtjes!

Een buitje voor het stof op je plant

Planten, ze mogen natuurlijk niet ontbreken in je huis! Maar wist je dat er ontzettend veel stof gaat zitten op de bladeren van je plant? Om die nu allemaal stuk voor stuk af te nemen, dat is een helse en vooral enorm tijdrovende klus. Zeg je planten dus eenvoudig even onder de douche of wanneer het regent even buiten. Let wel op dat niet alle aarde uit je planten pot spoelt.

Draai je matrassen eens om

Als je toch bezig bent met het schoonmaken, vergeet dan niet je bed van de muur af te trekken en de stofzuiger er even grondig langs heen te halen! Draai vervolgens je matrassen om en vergeet niet om eens in de zoveel tijd je dekbed uit te wassen.
Zo gaan je matrassen langer mee en is je dekbed altijd fris!

Ruim je kast op tijdens de grote schoonmaak

Wanneer je bezig bent met de grote schoonmaak, dan kan het ook een heel opgeruimd gevoel geven wanneer jij je kast een grondig onder handen neemt. Daarmee bedoelen we niet dat je je kast grondig moet boenen, nee je kleding! Haal alle kleding uit je kast, stof die planken een grondig af en kijk direct wat je niet meer draagt, past of mooi vindt. Doneer dit aan de kledingbank of geef het aan een vriend of vriendin die het goed kan gebruiken. Zo sla je twee vliegen in één klap en doe je iets goeds voor de maatschappij. Vind jij het lastig om keuzes te maken, dan helpt Marie Kondo je hier bij!

De daadwerkelijke grote schoonmaak in 7 stappen!

Dit zijn de 6 basistips die je het echt een stuk makkelijker maken tijdens de grote schoonmaak van jouw huis! Maar hoe pak je de grote schoonmaak nu daadwerkelijk aan? Wist je dat je in 7 eenvoudige stappen je hele huis van boven naar beneden weer brand schoon hebt en het nog leuk gaat vinden ook? Wil jij weten hoe, lees dan snel verder!

Zorg voor een goede voorbereiding

Dat een goede voorbereiding van essentieel belang is, dat is iets wat eigenlijk ontzettend vanzelfsprekend is. Toch zien we vaak dat dit niet het geval is, dus plan wanneer je die grote schoonmaak gaat houden. Zorg op de dag zelf dat je goed ontbijt en je favoriete playlist klaar hebt! Als je er klaar voor bent om te beginnen, pak dan een pen en een stukje papier. Loop door je huis en schrijf per kamer/vertrek op wat je precies wilt schoonmaken. Wil jij bijvoorbeeld de ramen brand schoon hebben of juiste vloer spik en span? Alles kan natuurlijk ook. Let er alleen wel op dat wanneer je alles gaat doen je een goed plan maakt en het bijvoorbeeld verdeeld in etappes bijvoorbeeld de ene week de ramen en een week later de rest. Zo zorg je ervoor dat je de focus niet verliest.

Daarna zorg je ervoor dat je in kaart brengt welke schoonmaakproducten je eigenlijk allemaal in huis hebt. Niets is natuurlijk zo vervelend dat wanneer je lekker bezig bent je erachter komt dat er iets ontbreekt. Om er zeker van te zijn dat je alles hebt wat je nodig hebt voor de grote schoonmaak hebben we een lijstje voor je samengesteld. Onze voorkeur gaat uit naar natuurlijke producten die goed zijn voor het milieu. Schoonmaken met Baking soda is bijvoorbeeld erg populair, het werkt goed en het is goed voor het milieu!

 • Afwasborstel
 • Afwasmiddel
 • Antikalkmiddel
 • Azijn (witte natuurazijn)
 • Baking soda of zuiveringszout
 • Citroen (2 stuks)
 • Microvezeldoekjes (5 stuks)
 • Schuursponsje
 • Trekker voor de ramen
 • Zachte sponzen (2 stuks)
 • Zeem of oude krant

Zorg ervoor dat je keuken georganiseerd is

We zien steeds vaker dat de keuken echt een onderdeel uitmaakt van onze huiskamer, een echte leef keuken. Hier wordt gezellig gekookt, maar ook flink getafeld. Een hygiënische keuken is hierbij van groot belang. Naast hygiëne is je keuken gezellig inrichten natuurlijk ook gewoon ontzettend leuk en het zorgt voor eenheid in je huis. Het is natuurlijk zonde dat je keuken een rotzooi is en je woonkamer netjes. Zorg ervoor dat wanneer je begint met je keuken schoonmaken je dus alles hebt opgeruimd, wanneer je een vaatwasser hebt is het nog eenvoudiger! Daarna kun je beginnen met het schoonmaken van alle apparatuur en kastjes. Heb je een Airfryer, dan hebben we nog wat extra tips hoe je je Airfryer schoonmaken kunt in een handomdraai.

Laat je badkamer weer glanzen

badkamer schoonmaken

Je badkamer laten glanzen, dat is toch wat iedereen wil! In deze 4 eenvoudige stappen zie je badkamer er weer uit als nieuw.

 • Zorg dat je alle obstakels uit de weg ruimt. Een handige tip is een mandje waar je alle shampooflessen en toebehoren instopt. Zorg ook dat je de badmatten en handdoeken die in de badkamer liggen wegruimt. Zo ligt niets je in de weg om te beginnen met de grote schoonmaak van je badkamer.
 • Haal alle kalk weg. Zorg voor een goede (milieuvriendelijke) anti-kalk en spuit dit op alle plekken waar kalk kan zitten, de tegels, kranen, slang en toilet. Laat het even een half uur intrekken en spoel het daarna af met water om het vervolgens met een doekje droog te maken.
 • Zelf allesreiniger maken. Maak eenvoudig zelf een allesreiniger, hiervoor gebruik je 250ml water, 250ml natuurazijn en het sap van een uitgeknepen citroen. Heb je hier geen zin in of tijd voor? Geen probleem! Gebruik dan een normale allesreiniger.
 • Neem alle oppervlakken af. Je hebt in de eerste stap alle obstakels uit de weg geruimd. Dat betekend dat alle planken etc. leeg zijn. Nu kun je eenvoudig alles met een sopje en een doek schoonmaken.

De woonkamer en slaapkamer schoonmaken

Nu je toch bezig bent kun je het maar beter goed doen! Per kamer zijn er nog andere klusjes die je eenvoudig direct mee kunt nemen tijdens je grote schoonmaak.

Woonkamer: Ruim direct alles op en neem de televisie, radio en andere elektronica af met een doekje. Zorg ervoor dat dit doekje niet te vochtig is. Om het af te maken zet je een mooie bos tulpen op de vaas!

Slaapkamer: Pak direct je kledingkast aan! Haal alle kleding uit je kast, sorteer en maak de planken goed schoon. Vervolgens gooi je alles wat je niet meer past in een zak en deze breng je naar de kledingbank. Vervolgens zet je het raam open zodat alles lekker kan luchten en maak je je bed opnieuw op! Hang je dekbed even buiten en deze is ook weer fris.

Laat je kinderen helpen met de grote schoonmaak

kinderkamer schoonmaken

Voor de meesten onder ons zal het niet anders zijn. De meeste kinderkamers liggen bezaaid met allerlei speelgoed en hier en daar wat kleding. Vanuit pedagogisch oogpunt is het belangrijk dat je je kinderen hierbij betrekt. Hoe vervelend is het dat je zoon of dochter haar favoriete speelgoed niet kan vinden? Dus door je kinderen bij het opruimproces te betrekken voorkomt jij de kans op een huilende peuter of schreeuwende puber.

De kinderkamer

Neem je kind(eren) mee naar hun kamer(s). Daar vraag je ze of ze 2 stapeltjes willen maken. 1 stapeltje met speelgoed waar ze vaak mee spelen en 1 stapeltje waar ze eigenlijk niet zo vaak of zelfs nooit mee spelen. Ga rustig met je kind in gesprek over wat er met het stapeltje moet gebeuren waar hij of zij eigenlijk weinig tot niets meer doen. Je kunt er misschien iemand anders ontzetten blij mee maken. Wat dacht je van je buurjongen of buurmeisje? Wist je dat deze manier ook wel ‘de filosofie van Marie Kondo’ wordt genoemd?

Een andere optie is de speelgoedbank. Helaas leven er nog altijd veel gezinnen onder de armoedegrens. Hierdoor zijn de ouders van deze kinderen niet in de gelegenheid speelgoed voor hun kinderen te kopen. Door de speelgoedbank kunnen de kinderen toch speelgoed ophalen zodat ze niets hoeven te missen. Ditzelfde proces herhaal je met kleding, zo draag je bij aan een betere wereld voor iedereen en de kamer van je kind is weer netjes zodat jij kunt beginnen met de grote schoonmaak.

Inrichten van de slaapkamer

De grote (voorjaars) schoonmaak is direct een goed moment om te bekijken of jij de slaapkamers nog wel efficiënt genoeg hebt ingericht. Kortom, heeft je kind wel voldoende opruim mogelijkheden in de vorm van opruimbakken? Zo kan alle speelgoed nadat ermee is gespeeld eenvoudig worden opgeruimd en lijkt je slaapkamer direct een stuk groter.

Zorg voor hygiëne

Wanneer je het over de kamer hebt van een baby of peuter, dan is hygiëne extra van belang. Vooral wanneer er nog verschoond wordt, dus een commode en luieremmer aanwezig zijn. Neem alles goed af met een doek en (zelfgemaakte) allesreiniger. Onze voorkeur gaat uit naar een natuurlijk product, ook deze producten zorgen ervoor dat alle vieze geurtjes verdwijnen en bacteriën worden gedood. Je wilt immers op de kamer van je kleintje geen chemische middelen gebruiken.

Gouden tip voor vieze knuffels

Iedereen kent het wel. De lievelingsknuffel van je kind, die mag natuurlijk nooit gewassen worden. Toch zien we hem iedere dag wat meer verkleuren. Om ervoor te zorgen dat ze geen bacteriën meer bij zich dragen en er toch hetzelfde uit blijven zien en nog belangrijker hetzelfde blijven ruiken, stop ze een dag of nacht in de vriezer. Dit doet wonderen!

De slaapkamer van je puber

Dit is eigenlijk heel eenvoudig, althans wanneer ze naar je luisteren. Dat is bij de meeste pubers nou net het probleem. Zorg dat ze iedere dag de vieze kleren mee naar beneden nemen en in de wasmand gooien. Kleren wat niet meer passen of kapot zijn tijdig weggooien. Daarnaast is het belangrijk om de afspraak te maken dat wanneer ze eten of drinken meenemen naar boven, ze dit wanneer het op is direct meenemen naar beneden. Dit voorkomt een hoop discussie.

Vergeet de ramen niet

Wanneer de lente begint en de eerste zonnestralen beginnen te schijnen is het moment om ook je ramen een grondig aan te pakken. Je wilt natuurlijk wel goed kunnen genieten van die zonnestralen die je huis binnendringen door je ramen.

Wat heb je nodig?

 • 1 emmer warm water
 • 1 emmer warm water met een beetje (100-150ml) azijn
 • 2 sponzen (zachte)
 • Trekker
 • Zeem of krant (ja echt een krant!)

Hoe ga je te werk:

 • Je wast een het raam met het warme (zonder azijn) water en een spons.
 • Je herhaalt de eerste stap, alleen dan gebruik je de andere spons en het water met azijn.
 • Gebruik de trekker om het raam af te nemen.
 • Droog nu het raam na met een krant of zeem, zo krijg je een streep loos resultaat!

Langer dan een jaar niet gewassen?

De grote voorjaarsschoonmaak is het perfecte moment om ook direct alles wat van stof is eens lekker te wassen of de (laten) stomen. Vind jij het lastig om te bepalen wat je minimaal eens per jaar moet wassen? Dan hebben we hieronder een lijstje voor je opgesteld om je een handje te helpen:

 • Badmatten
 • Dekens (dekbedden en overtrek)
 • Gordijnen
 • Kussens (+ overtrekken)

Lees natuurlijk wel goed alle wasvoorschriften. Er zijn bepaalde stoffen die je prima zelf kunt wassen, maar ook stoffen die je beter kunt laten stomen door een stomerij.

Meer tips nodig?

We hopen dat we je met bovenstaande tip een eind op weg hebben kunnen helpen en vooral hebben kunnen inspireren om lekker aan de slag te gaan met de grote voorjaarsschoonmaak. Ontzettend veel succes en mocht je vragen hebben neem dan gerust contact met ons op!

 

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 249 reviews.
Scroll naar boven
Scroll naar top
0