Tips voor het kiezen van een nieuwe vloer
knus home en gifts

Het belang van onderhoud van je laminaatvloer

De kans dat het je heel wat uurtjes gekost heeft om een mooie laminaatvloer uit te zoeken is natuurlijk relatief groot. De aanschaf van een laminaatvloer is dan ook niet iets wat je zomaar beslist. Je doet je huiswerk, wat vind je mooi en past bij je inrichting en je vergelijkt verschillende aanbieders met elkaar. Het is dan eindelijk zover, na een flinke zoektocht heb jij eindelijk je vloer liggen. Nu wil je er natuurlijk wel zo lang mogelijk plezier van hebben. Maar hoe zorg jij voor het onderhoud van je laminaat zonder dat je krassen op je nieuwe vloer krijgt? Wil jij antwoord op deze en nog veel meer vragen? Lees dan ons hele blog.

Inhoud

Laminaatvloer schoonmaken

Het schoonmaken van een laminaatvloer is helemaal niet zo lastig als dat we soms denken. Waar je op moet letten, dat is wat je doet en niet geheel onbelangrijk welke middelen je gebruikt wanneer je je laminaatvloer gaat schoonmaken. Wist je dat wanneer je namelijk een verkeerd middel gebruikt voor het onderhoud van je laminaatvloer je mooie vloer zijn glans kan kwijtraken of nog erger je vloer kan beschadigen. Dit is natuurlijk iets wat je absoluut wilt voorkomen!

Je laminaatvloer stofvrij maken

Het eerst wat we verstaan over het onderhouden van je laminaatvloer, dat is natuurlijk het verwijderen van troep en ook stof. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat je vloer vol ligt met allerlei troep wat je vanuit buiten onder je schoenen meeneemt je huis in. Al deze kleine dingen kunnen je laminaat vloer namelijk beschadigen. Je kunt je wel voorstellen dat wanneer jij een klein steentje onder je schoen hebt dit kan zorgen voor krassen op je laminaatvloer. Door je vloer met enige regelmaat te stofzuigen kun je dit voorkomen. Pas wel op dat wanneer je een prachtige cheeta vaas op de grond hebt staan je deze even op tafel zet.

Wanneer je gaat stofzuigen is het belangrijk om er even voor te zorgen dat de borstels die onder de kop van de stofzuiger zitten uitstaan. Zo kan het harde materiaal van de kop je laminaatvloer niet beschadigen. De meeste laminaatvloeren zijn krasbestendig door een extra toplaag, maar toch is het verstandig te kiezen voor een stukje zekerheid. Om helemaal zeker te zijn dat alle stof van de vloer is, kun je nog even hetzelfde rondje doen met bijvoorbeeld je swiffer.  

Dweilen van je laminaatvloer

Wanneer je je vloer hebt stof gezogen en eventueel nog even met de vloerwisser rond bent gegaan, dan is het tijd voor de volgende stap. De volgende stap voor het onderhoud van je laminaatvloer, dat is dweilen. Dweilen is relatief eenvoudig. Toch is het belangrijk even rekening te houden met enkele praktische zaken. Welke zaken dat zijn hebben we hier voor je opgesomd; Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen. Bijvoorbeeld een ‘allesreiniger’ Deze kunnen de beschermlaag beschadigen en ervoor zorgen dat je laminaatvloer zijn glans verliest en er dof uit komt te zien. Het beste kun je kiezen voor schoonmaakazijn, groene zeep of anders speciaal schoonmaakmiddel geschikt voor het onderhoud van je laminaatvloer. Een ander belangrijk punt is het gebruik van koud water. Wist je dat warm water ervoor kan zorgen dat er zeepresten achterblijven op je vloer?

Tip: Zet even de ramen open wanneer je je laminaatvloer gaat dweilen. Zo kan je vloer sneller drogen, want een laminaatvloer is niet zo gek op te veel water! Houd hier dus rekening mee tijdens het dweilen.

Krassen in het laminaat

Helaas kan het ondanks dat je erg voorzichtig bent toch voorkomen dat er krassen in het laminaat komen. Wist je dat je eenvoudig met een paar handige huis-tuin-en-keukenmiddelen de krassen op je vloer tot het minimum kunt bewerken? Je kunt bijvoorbeeld wat olijfolie op een schone doek doen en op deze manier proberen te krassen uit het laminaat te poetsen. Dit geldt wel voor de wat oppervlakkige krassen. Wanneer je diepe krassen in het laminaat hebt, dan zal dit niet helpen. Let wel op dat wanneer je dit uitvoert dit deel van de vloer wat glanzender is en niet geheel onbelangrijk ook een stuk gladder!

Zoals aangegeven is bovenstaande optie niet geschikt voor de wat diepere krassen in je laminaatvloer. Dit komt doordat Olijfolie vloeibaar is. Wanneer je toch de diepere krassen in je vloer wilt aanpakken en wilt behandelen, dan kun je kiezen voor het bewerken met een walnoot! Nu horen we je denken, je laminaatvloer onderhouden met walnoten? Jazeker, de van nature aanwezige olie kan veel krassen in (bruine) laminaatvloeren doen verdwijnen. Daarnaast krijg je in tegenstelling tot met olijfolie geen glanzende of gladde plekken op je vloer.

Wanneer beide niet helpen, dan zal je toch moeten gaan voor iets zwaarder geschut moeten gaan. Wat je dan kunt proberen, is een speciale laminaatvuller. Wel heeft dit als nadeel dat het vaak niet exact dezelfde kleur heeft als je laminaat. Daarom moet je wel even zoeken naar de kleur die bij jou laminaatvloer past.

Conclusie

Door het juiste onderhoud van je laminaatvloer gaat je vloer een stuk langer mee. Toch zal het afhankelijk zijn van het ‘gebruikt’ van je vloer hoe lang deze daadwerkelijk mee gaat. Je kunt je namelijk voorstellen dat een vloer die dagelijks het speelgoed van spelende kinderen krijgt te voorduren minder lang meegaat dan een één of twee persoons huishouden.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 268 reviews.
Scroll naar boven
Scroll naar top
0