dekbed wassen
knus home en gifts

Hoe kun je je dekbed wassen? Wij vertellen je het!

Je dekbed, we slapen er iedere nacht zo’n 6-8 uur onder en bij uitzondering zelfs nog langer. Hoe houd je je dekbed fris, hoe vaak moet je je dekbed wassen? Dat zijn zomaar een 2-tal vragen waarvan we ons heel goed kunnen voorstellen dat je hier niet direct een antwoord op weet. Om ervoor te zorgen dat jij exact weet hoe je je dekbed wassen moet zetten we hieronder voor je de 10 meest gestelde vragen op een rij, dus lees snel verder!

Inhoud

Het schoonmaken van je dekbed

Is het eigenlijk wel verstandig om je dekbed te wassen, je dekbed is natuurlijk erg kostbaar. Iedere nacht slaap je er heerlijk onder, in de winter zorg je dekbed ervoor dat je het lekker warm hebt. Wanneer het in de zomer bloedheet is, dan kies je voor een verkoelend dekbed. Kortom zonder dekbed kunnen we niet! Dus dan is een fris dekbed natuurlijk wel zo fijn. Doordat we met enige regelmaat ons dekbedovertrek wel verschonen komen we natuurlijk al een heel eind, maar kun je je dekbed eigenlijk ook wassen?

Je dekbed luchten

Uiteraard is het met enige regelmaat luchten van je dekbed een goede stap op ervoor te zorgen dat je dekbed weer fris is. Naast het regelmatig verschonen van je dekbedovertrek is dit natuurlijk een goede manier om het geheel lekker fris te houden. Toch is je dekbed ook wel eens toe aan een grondige wasbeurt. Dat kan zijn omdat je er een kopje koffie overheen hebt laten vallen tijdens het ontbijt, maar ook een sanitair ongelukje kan natuurlijk voorkomen. Naast deze ongelukjes is het ontzettend belangrijk dat je periodiek je dekbed wast. Op deze manier kun je transpiratievocht en bacteriën verwijderen en draagt het bij aan de levensduur van je dekbed!

Dekbed wassen in de wasmachine

Je dekbed wassen doe je natuurlijk niet wekelijks. Door je dekbed dagelijks even te laten luchten kom je natuurlijk al een heel eind. In je prachtige hotel chique slaapkamer mag een schoon dekbed natuurlijk niet ontbreken. Dus eens in de zoveel tijd is ook jouw dekbed toe aan een wasbeurt. Hiervoor hoef je je dekbed niet perse naar de wasserette te brengen, dit kan prima in je eigen wasmachine. Let er alleen wel op dat je goed kijkt naar de was voorschriften die horen bij jouw type dekbed! Anders heeft je dekbed straks dezelfde kleur als de kleur op je muur. Wil je je was altijd heerlijk laten ruiken? Maak dan gebruik van één van onze heerlijke geuren wasparfums.

Hoe hoeveel graden moet ik mijn dekbed wassen?

Wanneer je ervoor wilt zorgen dat alle bacteriën uit je dekbed dood zijn, dan is het aan te raden je dekbed te wassen op 60 graden. Let alleen wel op of dit ook voor jouw type dekbed geldt. Het kan namelijk voor bepaalde soorten te warm zijn, met als gevolg dat je dekbed er door beschadigd en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Om je een eindje op weg te helpen hebben we hieronder enkele verschillende type dekbedden voor je op een rijtje gezet.

Hoe kan ik verschillende type dekbedden wassen?

Stap één is natuurlijk het goed lezen van het waslabel. Daarnaast is het van belang dat je weet van welk materiaal je dekbed is. Bepaalde soorten dekbed mogen helemaal niet in de wasmachine, maar dienen te worden gestoomd te worden. Kortom, lees en kijk goed voordat je je dekbed in de wasmachine stopt.

chique-slaapkamer

Donzen dekbed wassen

 • Een donzen dekbed kun je prima in de wasmachine wassen. Let er alleen wel op dat je kiest voor een fijnwas programma of voor een wolwasprogramma.
 • Zorg altijd dat je je label goed bekijkt! Een donzen dekbed kan namelijk op 40 of 60 graden worden gewassen, afhankelijk van de soort.
 • Wil jij je dekbed heerlijk zacht hebben, kies dan voor een speciaal wasmiddel wat bestemd is voor zijde. Gebruik wat minder dan je gewend bent. Een kwart van de normale hoeveelheid is voldoende en nog goed voor het milieu ook.
 • Doe een paar tennisballen in de wasmachine, een tip die je wellicht al eens vaker hebt gehoord. Het zorgt ervoor dat je dekbed luchtig zijn doordat de donsveertjes niet aan elkaar gaan zitten.
 • Het drogen kan lang duren, zorg er daarom ook voor dat je je dekbed vroeg wast zodat het lang kan drogen. Droog je dekbed na het wassen rustig op 30 graden of uiteraard als het kan buiten in de zon.

Synthetisch dekbed wassen

Wanneer je je synthetische dekbed wilt wassen, dan kan dit prima in de wasmachine. In de meeste gevallen kunnen deze gerust worden gewassen op 60 graden. Check altijd wel even voor de zekerheid je waslabel om er zeker van te zijn dat dit ook daadwerkelijk het geval is. Zorg er voor dat je je synthetische dekbed niet te vaak wast, dit zorgt voor een kortere levensduur wat natuurlijk zonde is. Daarnaast is je synthetische dekbed bij uitstek geschikt voor de droger, zelfs op wat hogere temperaturen.

Wollen dekbed wassen

Het wassen van je wollen dekbed in de wasmachine, dat raden we je toch ten zeerste af. Net zoals dat geldt voor een wollen trui, geldt dat ook voor een wollen dekbed wassen. Chemisch reinigen is daarom wel een goed alternatief. Daarnaast zijn er ook soorten wollen dekbedden die zich er prima voor lenen om in de wasmachine te wassen. Let wel goed op of jouw dekbed hiervoor bestemd is, anders krimpt hij!

Zijden dekbed wassen

De voorkeur bij een zijden dekbed is luchten. Zorg dat je je zijden dekbed enkele keren per jaar lekker lucht. Pas wel op dat je dit niet in de brandende zon doen, dit kan zorgen voor verkleuring en ten koste gaan van een stukje kwaliteit. Wanneer je toch genoodzaakt bent je zijden dekbed te wassen, breng hem dan naar een stomerij.

Hoe kan ik de levensduur van mijn dekbed verlengen?

Ook voor een dekbed geldt: ‘goedkoop is duurkoop’. Een goed dekbed kan tot wel 10 jaar meegaan. Toch is het alleen al om hygiënische reden aan te raden iedere 3-4 jaar een nieuw dekbed aan te schaffen. Met onderstaande tips leren we je hoe je eenvoudig je dekbed fris kunt houden en de levensduur te verlengen!

 • Schud je dekbed iedere dag wanneer je opstaat even los, dit hoeft niet lang te duren enkele tientallen seconden volstaat.
 • Lucht met enige regelmaat je dekbed in de frisse buitenlucht. Uiteraard niet in de regen of felle zon.
 • Zorg dat je je slaapkamerraam iedere dag even open zet, zo lucht je gehele kamer dus ook je dekbed.
 • Heb jij je slaapkamer op zolder? pas dan op met regen i.v.m. het schuine dak.
 • Stop je dekbed af en toe even in de droger. Op deze manier verwijder je eenvoudig transpiratievocht.
 • Naast de bovengenoemde tips zijn er nog tal van tips op te noemen om de levensduur van jouw dekbed te verlengen. Zorg dat je zorgvuldig met je dekbed omgaat, zo heb je er langer plezier van!

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 268 reviews.
Scroll naar boven
Scroll naar top
0