kersttafel opdekken
knus home en gifts

Kersttafel opdekken in 4 stappen, dat doe je zo!

De kersttafel opdekken, ieder jaar weer een uitdaging. Als er één moment is om eens echt uit te pakken met een gedekte tafel is het toch wel met kerst. De eettafel is het samenkomen tijdens de feestdagen, samen zijn, heerlijk eten en herinneringen maken en ophalen. Hier leg ik je uit hoe jij in vier stappen je kersttafel opdekt. Zo zal jouw kersttafel er uitzien om door een ringetje te halen.

Het thema van je kersttafel

Een thema geeft altijd veel houvast, zo ook het bij het dekken van je kersttafel. Zo kan je kiezen voor een Scandinavisch design met veel wit, natuurlijke elementen en kerstgroen. Een winters thema, chique thema of een thema dat past bij jouw interieur. Natuurlijk kan je ook heel mooi gebruik maken van een kleurenpalet:

  • Roze, wit, grijs en goud
  • Zwart, goud en glitters
  • Groen, rood en wit
  • Wit, roze en rood

Kies dus een specifiek thema en blijf bij dat thema! stem het bijvoorbeeld af op de inrichting van je woonkamer.

servies kiezen

1. De basis voor een mooie gedekte kersttafel 

Begin bij de basis voor het dekken van een kersttafel. Denk aan een tafellaken, stoffen servetten en servetringen. Focus op het midden van de tafel, door kerstgroen in het midden van de tafel te leggen creëer je veel rust. De borden schep je gewoon op in de keuken, dus er hoeven geen pannen op tafel te staan. Staat ook meteen erg ongezellig. Vanuit het midden kan je accenten toevoegen; denk aan nog een tafelloper onder het groen, placemats. Zo oogt jou gedekte kersttafel al direct restaurant waardig.

2. Het juiste kerstservies

Nu is het dan eindelijk tijd om de kersttafel te dekken! Een gedekte kersttafel oogt extra feestelijk wanneer je het servies stapelt. Kies dus voor een onderbord en verschillende formaten borden en kommen. Zo kan je ook nog spelen met de kleur, textuur en materiaal van je servies. 

3. Kies het juiste bestek voor het opdekken van je kersttafel

Dan door naar het bestek. Het oogt direct al chique wanneer je het volgende de etiquette doet. Zo leg je het bestek dus neer van buiten naar binnen. Het bestek wat je dus als eerst gebruikt ligt aan de buitenkant van het bord. Onder aan deze blog zal een uitleg staan voor het neerleggen van het servies, bestek en glaswerk. Kies je ervoor om het iets informeler te doen, dan kan je erg creatief zijn met het bestek. Bind het bestek met een mooi lint vast aan de servet en hang hier een klein, persoonlijk (naam)kaartje aan. 

decoreren

4. Het decoreren van je kersttafel

Dan de laatste stap. voor het opdekken van je kersttafel. het decoreren. Maak gebruik van lichtjes die je mooi over de tafel legt, kerstgroen en bloemen. Doe wat stylisten ook doen en maak groepjes, zorg voor lagen en wissel af in hoogte. Zo kan je ook mooi gebruik maken van een tafelklem en hang hier mooie kerststerren en lampjes aan op. Combineer kandelaars & waxinelichthouders op tafel en speel met de hoogte.

Een persoonlijk tintje vinden we tegenwoordig ook allemaal leuk, ik gaf het net hier boven al aan bij het bestek. Kies voor een tafelschikking, met naamkaartjes en een persoonlijke kerstboodschap. Zorg nu alleen nog voor de finishing touch! Maak gebruik van glinsterende sneeuwvlokjes, tafel confetti en andere kerstaccessoires. 

kersttafel versieren
indeling kersttafel

Uitleg tafeldekken

A = Servet
B = Bord, hoofdgerecht
C = Soepkom
D = Brood en boter bordje met mes
E = Waterglas
F = Glas voor rode wijn
G = Glas voor witte wijn
H = Vis-vork( indien nodig )
I = Vork t.b.v. het hoofdgerecht
J = Vork t.b.v. salade
K = Mes t.b.v. het hoofdgerecht
L = Vis-mes ( indien nodig )
M = Soeplepel
N = Desert-lepel en dessert-vork

Mocht je na de soep nog een tussengerecht serveren, dan plaats je dit bord nog tussen de soepkom en bord van het hoofdgerecht. Het waterglas kan je ook nog plaatsen achter de wijnglazen, in een driehoek vorm. Deze afbeelding is gebaseerd op alle gangen, mocht je een gang niet serveren dan laat je dit servies natuurlijk weg. Kortom, met deze 4 stappen creëer jij de perfecte kersttafel. Wil jij weten hoe je je gehele keuken gezellig kunt inrichten, lees dan ons hele blog.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 196 reviews.
Scroll naar boven
Scroll naar top