Tips voor het restylen van je tuin
knus home en gifts

Je kleine tuin groot laten lijken met deze 10 tips

Wanneer de zon weer fanatiek begint te schijn is het natuurlijk ontzettend fijn om heerlijke te kunnen genieten van je eigen tuin. Toch heeft niet iedereen de luxe om te kunnen genieten in een eigen grote tuin. Heb jij een kleine tuin, dat geeft niets want met deze tips kun jij je kleine tuin groot laten lijken.

Inhoud

Dromen van een grote tuin

Voor velen van ons is het misschien het ideaalbeeld, een grote vooral onbegrensde tuin waarin we uren kunnen wandelen. Helaas is de realiteit anders. Bij velen van ons is het achterthuis relatief klein en grenst hij direct aan die van de buren. Uiteraard kun je met een schutting prima wat privacy creëren, maar zo’n grote houten schutting niet echt een mooi vind je wel? Toch kun je deze schutting prima een stuk aantrekkelijker maken, bijvoorbeeld met wanddecoratie. Iets aparts aan de muur, dat wil jij toch ook? Om er toch voor te kunnen zorgen dat we ook optimaal van de zon kunnen genieten in onze eigen (kleine) tuin hebben we maar liefst 10 tips voor je om een kleine tuin groot te laten lijken.

Een goede voorbereiding maakt het een stuk eenvoudiger

kleine tuin groot maken

Dit geldt eigenlijk ook wanneer jij je woonkamer opnieuw wilt gaan inrichten. Dit geldt ook voor het indelen ervan. Waar je in je huis begint met een moodboard maken, maak je voor een tuin eerst een schets. Eigenlijk is dit precies hetzelfde als een moodboard. Op deze manier kun jij duidelijk zien hoeveel ruimte je nu daadwerkelijk hebt en kun je deze zo efficiënt mogelijk benutten. Wanneer je je kleine tuin groter wilt laten lijken, dan moet je keuzes maken. Je kunt natuurlijk niet een moestuin, zwembad en lichtweide aanleggen. Ben jij gek op bloemen, kies dan voor een mooie border. Houd je van zelf groente kweken, kies dan een moestuin. Kortom, wanneer jij weet wat echt belangrijk is, dan weet je ook direct welke ruimte je hiervoor moet reserveren. Op deze manier kun jij optimaal gebruik maken van je kleine tuin.

Zorg voor een rijke fantasie

Het is nu eenmaal een feit dat we een kleine tuin niet groter kunnen maken. Dit geldt ook voor bijvoorbeeld een kleine woonkamer. Het is nu eenmaal niet ander. Daarom is het van belang om te kiezen voor een tactische indeling. Door bijvoorbeeld bepaalde delen van je tuin aan het zicht te onttrekken creëer je een optische illusie dat je tuin groter lijkt. Uiteraard sluit je dit niet volledig af, maar in de vorm van een haagje of trellis waar je wel iets doorheen kunt kijken.

Werk omhoog of omlaag

Wanneer je je kleine tuin groot wil laten lijken is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat je gaat spelen met verschillende hoogtes. Nu zal je denken, de mijne is al zo klein, hoe ga ik dit doen? Dit hoeft helemaal niet lastig te zijn en kan met een paar eenvoudige stappen. Wat dacht je er bijvoorbeeld van om een terras aan te leggen die net iets hoger ligt dan de rest? Het kan al met een eenvoudig kleine hoogteverschil van bijvoorbeeld 2 trapreden. Dit kun je natuurlijk ook doen in de vorm van een verlaging. Dit geeft de optische illusie dat je tuin direct een stuk groter oogt. Waar je bij je huis een uitbouw in de vorm van een erker kunt doet, kies je in je tuin voor verschillende vlakken en hoogtes.

Herhalen doet wonderen

Ben je gek op een bepaalde plant en wil je deze plant laten terugkomen in je kleine tuin? Dat is iets wat we juist aanmoedigen! Door ervoor te zorgen dat je een bepaald patroon of object meerdere keren herhaalt laat je onze herenen denken ook daarbuiten het patroon wordt herhaalt. Dat wil dus zeggen dat onze hersenen ons doen geloven dat ook wat we niet kunnen zien bij de tuin hoort. Omdat het patroon zich volgens onze hersenen zich ook daarna blijft herhalen.

Plant ze haaks op de schutting

je kleine tuin groot laten lijken

Wanneer je gekt bent op tuinieren, dan kunnen we ons voorstellen dat jij graag een aantal prachtige borders in je kleine tuin wilt plaatsen. Zo kun jij lekker tuinieren! Het is dus hoog tijd om die prachtig bloemen te planten! Let hierbij op dat je dit, wat je misschien niet had verwacht niet in dezelfde richting als je schutting, maar doe dit haaks op de schutting. Dit zorgt voor meer ruimte in je kleine tuin en draagt bij om het een stuk groter te laten lijken.

Stapelen met planken

De bekendste manier voor het af scheiden van je erf is door middel van een schutting. Wanneer je een kleine tuin hebt, dan kan dit prima. Maar jij wilt je kleine tuin juist groter laten lijken. Dan is het van belang goed te kijken wat voor type schutting je gaat gebruiken. Niet ieder type schutting is hiervoor geschikt wanneer jij je kleine tuin groot wilt laten lijken. Kies voor planken die horizontaal worden opgestapeld. Op deze manier lijkt je tuin langer dan dat hij in werkelijkheid is.

Probeer gras te vermeiden

Waarschijnlijk heb je het idee dat gras er juist voor zorgt dat het geheel ruimer en dus groter lijkt, maar dat is niet zo. Het is qua optische beleving zelfs nog beter te kiezen voor bijvoorbeeld een tuinset, dan het leeg te laten of gras te zaaien.

Kies voor grote meubels

Net zoals bij een kleine woonkamer geldt het ook voor je tuin. Wanneer jij je het achterthuis wat groter wilt laten lijken, dan mogen grote meubels niet ontbrekend, bijvoorbeeld welke bank je moet kiezen is van belang. Doordat kleine meubels zorgen voor een onsamenhangend geheel oogt het kleiner. Dus kies liever een paar grote meubels en laat je kleine tuin groot lijken.

Kies voor rustige kleuren

kleine tuin inrichten

Kies voor rustige kleuren, wanneer je voor rust gaat kies dan voor aardse tinten. Vaak zijn we geneigd te gaan voor felle kleuren in onze tuin. We raden je daarom aan te kiezen voor rustige kleuren, de muur verven in rustige kleuren of versieren met neutrale woonaccessoires.

Match de verschillende accessoires met elkaar

Zelf vinden wij dit een enorme handige en vooral praktische tip. Je tuin groter laten lijken kan door ervoor te zorgen dat je je tuin ziet als een verlengstuk van je woonkamer. Daarom is het verstandig te kiezen voor dezelfde stijl als welke je in je huis hebt. Dus is je huis Feng Shui, trek dit dan door tot in je achterthuis. Kortom, laat kussens, dekens en andere accessoires matchen met je woonkamer inrichten. Zo loopt je woonkamer door in je tuin en lijkt het één geheel!

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 265 reviews.
Scroll naar boven
Scroll naar top
0