orchidee in je huis
knus home en gifts

Een Orchidee past perfect in jouw interieur

Wanneer je wat meer kleur in je huis wilt, dan is een orchidee hier bij uitstek voor geschikt. Een orchidee geeft namelijk kleur aan je huis! Deze prachtige plant zorgt ervoor dat jij je goed voelt en is een echte toevoeging aan jouw interieur. Naast dat de orchidee natuurlijk een geweldige plant is en wij helemaal fan zijn, past de orchidee met al haar felle kleuren perfect in de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting.

Kortom, het wordt dus tijd om deze te gekke kleurrijke plant naar huis te halen! De Orchidee is niet alleen een ontzettende veelzijdige plant, maar ook nog eens een hele onderhoudsvriendelijke plant. Doordat er ruim 25.000 soorten orchideeën zijn, is er altijd wel een variant die bij jou stijl past. Of je nu houdt van industrieel, romantisch of toch liever een basic stijl het kan allemaal!

Inhoud

Wat is een Orchidee

Een orchidee heeft vaak een (vinden wij) onterecht stoffig imago. Wij vinden het daarom belangrijk te laten zien welke prachtige toegevoegde waarde planten in huis en met name de orchidee kan hebben binnen jouw interieur. Om dit juist te kunnen toepassen, gaan we terug naar het begin. Wat is nu eigenlijk een Orchidee? Als we het in één woord hadden kunnen samenvatten, dan hadden we dat natuurlijk gedaan. Het ligt toch net iets anders en helaas is er geen pasklaar antwoord op deze vraag. Wist je dat er namelijk niet één land van herkomst is, er verschillende soorten bestaan en ook de groeivorm is vele gevallen van elkaar kan verschillen? De Orchidee is de grootste plantenfamilie die we volgens de wetenschap kennen.

Kenmerken van een Orchidee

De Orchidee behoort tot de eenzaadlobbige planten. De bladeren hebben nerven die parallel aan elkaar lopen. Bij deze grote groep hebben de bloemen 3 kelkbladeren en 3 kroonbladeren, 6 meeldraden en een driedelig vruchtbeginsel. Kortom, perfect voor iedere stijl, van Urban Jungle tot industrieel.

Hoeveel soorten zijn er ?

Dat orchideeën in allerlei soorten, kleuren en vormen bestaan dat weten we inmiddels. Maar wist je dat er maar liefst ruim 25.000 verschillende soorten bestaan? Deze 25.000 soorten kunnen we onderverdelen in circa 750 geslachten, gegroepeerd tot vele tribus en ook subtribus. Daarnaast kunnen orchideeën overal groeien, dus zowel op de noordpool als in de woestijn. Juist dat maakt deze plant zo bijzonder.

Hoe verzorg je een orchidee

Als je een prachtige orchidee in je woonkamer hebt, dan wil je er natuurlijk ook zolang mogelijk van kunnen genieten. Het is daarom van belang dat je ze goed verzorgd. Dat wil zeggen tijdig water geven en zorgen voor voldoende licht. In principe is het onderhoud van een orchidee helemaal niet lastig als je de volgende stappen volgt.

Water geven – Waarschijnlijk voor de meesten erg logisch. Toch krijgen de meesten van ons het benauwd bij alleen al het idee. Geeft ik voldoende water, is het niet te veel of zelfs te weinig? Hoe vaak moet ik een orchidee water geven. Dit zijn zomaar een aantal vragen waarvan we ons heel goed kunnen voorstellen dat je het lastig vindt. Hoeveel water je een orchidee moet geven, hangt eigenlijk af van het seizoen. Wanneer de temperatuur oploopt, de zomerperiode heeft een orchidee wat meer dorst. Zorg er in deze periode voor dat je je orchidee één keer per week water geeft. In de winterperiode kun je prima gaan voor één keer per twee weken. Houd er echter wel rekening mee, dat wanneer je de verwarming vaak hebt aanstaan je orchidee meer water nodig heeft. In dit geval ga je ook voor één keer per week.

Potgrond Wanneer je een orchidee aanschaft, dan staat deze vanzelfsprekend in het juiste type grond. Je kunt ervoor kiezen je orchidee in deze pot te laten staan, maar je kunt er natuurlijk ook voor kiezen je orchidee in een andere stijlvolle pot te zetten die past bij de rest van je inrichting en woonaccessoires. Wanneer je je orchidee gaat overpotten is het van belang te weten dat je nooit ‘gewone’ potgrond mag gebruiken. Dit omdat er in deze potgrond niet voldoende voedingstoffen zitten en ook niet de juiste structuur heeft. Het is van belang dat je kiest voor speciale ‘orchideeën grond’.

Plaats – Waar zet je je orchidee neer? Bij het plaatsen van een orchidee is het van belang rekening te houden met bepaalde zaken.

  • Een orchidee is gek op veel licht, maar niet van direct zonlicht. Je kunt je orchidee dus prima ter decoratie in de vensterbank zetten, maar let er wel op dat dit niet in het directe zonlicht is.
  • Zorg er ook voor dat je Orchidee niet op de toch staat. Een beetje frisse lucht kan geen kwaad, maar op de toch worden ze niet vrolijk van.
  • Dicht bij de verwarming, dat vindt een orchidee niet leuk. Wanneer de verwarming uitstaat, dan is het natuurlijk geen enkel probleem.
  • Orchideeën ‘presteren’ het beste bij kamertemperatuur. Dit is meestal tussen de 16 tot 25 graden.
  • Wil jij je keuken gezellig maken, dat kan! Pas wel op met groente en fruit. Doordat fruit en groenten ethyleen afgeven, kan dit ervoor zorgen dat je orchidee haar prachtige knoppen ineens laat vallen.

 
Shop nu je favoriete planten voor in je huis

4 plekken die het beste zijn voor je orchidee

De kans dat jij een orchidee in huis hebt, die is aanzienlijk! Wist je namelijk dat de orchidee de best verkocht kamerplant van ons land is? De populariteit heeft deze plant te danken aan het feit dat een orchidee weinig aandacht nodig heeft. Met de juiste verzorging kun jij er enorm lang plezier van hebben. We hebben hieronder de 4 beste plaatsen voor orchideeën voor je op een rijtje gezet.

Badkamer

Zoals je wellicht al wist doen planten het vaak het beste in hun oorspronkelijke klimaat. De orchidee komt van oorsprong uit de tropen, wat dus betekend dat ze het fijn vinden in een warme vochtige omgeving te staan. De badkamer is hiervoor de ideale plek! Wel is het zo dat een orchidee veel licht nodig heeft. Dus heb je geen ramen in je badkamer, geen probleem! Zet je orchidee af en toe even in het licht en hij groeit prachtig door!

Slaapkamer

Planten zorgen voor een stukje rust en toveren je slaapkamer om tot bijvoorbeeld een echte hotel chique slaapkamer. Dus zijn ze ideaal voor op je slaapkamer. Ze zorgen voor extra zuurstof en brengen rust. Daarnaast verhogen ze de vochtigheidsgraad, wat luchtweginfecties en -irritaties kan voorkomen. En hoe fijn is het om bij het wakker worden meteen een exotische plant te zien? Net als in de woonkamer, komt er in de meeste slaapkamers ook veel licht. Zet de plant in de buurt van een raam, maar pas wel op voor tocht.

Werkkamer

In de wereld van het thuiswerken is het van belang dat je ook je werkkamer voorzien van de nodige aankleding zoals woonaccessoires. Een prachtige plant mag hier natuurlijk ook niet in ontbreken. Een plant zorgt niet alleen voor een stuk extra sfeer, maar zorgen er ook voor dat je een stuk productiever kunt zijn. Onderzoek heeft uitgewezen dat je productiviteit met tot wel 15% kan toenemen. Ook hebben ze een positief effect op je concentratie, dit komt doordat planten een dempende werking hebben en dus geluid absorbeert wat normaal kan zorgen voor afleiding.

orchidee in de slaapkamer

Woonkamer

Wanneer je je woonkamer een echte boost wilt geven, dan zijn is dit de plek om een orchidee te plaatsen. Vaak zien we dat wanneer mensen hun woonkamer opnieuw inrichten de planten worden vergeten of bewust achterwege gelaten worden. Het is van belang dat je wanneer je een moodboard maakt dit ook direct meeneemt in de basis van je inrichting. Doordat orchideeën graag op een plek staan waar veel licht komt, is de woonkamer hier bij uitstek voor geschikt.

Conclusie

Nu je weet hoe veelzijdig een orchidee eigenlijk is, kun je natuurlijk niet achterblijven! Naast al je prachtige woonaccessoires mogen ze simpelweg gewoon niet ontbreken in jouw interieur! Vind je het lastig planten te onderhouden en ben je bang dat ze dood gaan? Dan is onze gouden tip; Download de app plantsome! Deze app heeft al de nodige plantenlevens gered. De app geeft je namelijk eenvoudig een bericht wanneer en hoeveel water je orchidee nodig heeft.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 249 reviews.
Scroll naar boven
Scroll naar top
0