perfecte borrelplank
knus home en gifts

Borrelplank samenstellen? Lees dan deze 4 tips!

Borrelplank samenstellen? Yes, het is bijna zover! Je hebt de hele week hard gewerkt dus het is tijd voor een heerlijk hapje en een drankje. Hoe kun je dat nu beter doen, dan door een heerlijke plank met hapjes te maken. Borrelplank hapjes zijn immers toch vaak de lekkerste hapjes die er zijn. Naast een goed glas wijn of uiteraard een frisje is het ook zaak dat je een perfecte borrelplank op tafel neerzet. Dit kan uiteraard zowel een koude borrelplank, alsook een plank met warme hapjes zijn. Wil jij er van verzekerd zijn dat jij je gezelschap de perfecte borrelplank voor zet, dan hebben wij een aantal tips voor je, waardoor jij ervoor zorgt dat je een onuitwisbare indruk weet achter te laten.

Wie komen er allemaal?

Het grote voordeel aan borrelplank hapjes, is dat je helemaal vrij bent om te bepalen hoe je deze vult. Zo kun je kiezen voor wat heerlijke olijven, maar natuurlijk ook voor een blokje kaas. De perfecte borrelplank is immers voor iedereen anders. Je kunt dus een perfecte borrelplank maken die volledig is afgestemd op de wensen van je gezelschap. Dus is er iemand die absoluut geen olijven lust? Dan is dat natuurlijk geen enkel probleem! Omdat er ontzettend veel andere keuze is, komt niemand wat te kort. Ondanks de enorme keuze die je vaak hebt bij een borrelplank samenstellen, doe je er wel goed aan om van te voren even in kaart te brengen wie wat wel of juist niet lust. Daarnaast kunnen er ook mensen zijn die bijvoorbeeld bepaalde dingen niet mogen hebben.

Inhoud

Het is natuurlijk ontzettend zonde, dat wanneer jij een half uur extra in de keuken staat om de perfecte borrelplank samen te stellen en achteraf blijkt dat je gezelschap meer dan de helft eigenlijk helemaal niet zo lekker vindt. Wees dus verstandig en stuur even een berichtje of er nog bepaalde wensen zijn, alvorens jij jezelf staat uit te sloven in de keuken om je borrelplank te versieren.

Borrelplank versieren

Het leuke aan een borrelplank versieren, is dat je er alle kanten mee op kunt. Zo kun je kiezen voor één grote borrelplank, maar is het natuurlijk veel leuker om bijvoorbeeld allemaal verschillende thema’s te maken. Tegenwoordig kun je niet alleen qua borrelplank hapjes alle kanten op, maar heb je ook een breed scala aan allerlei verschillende borrelplanken. Om je een idee te geven, hebben we er een aantal voor je uitgelicht.

Serveer je hapjes op een serveertoren

De onbetwiste nummer één en dus populairste manier van het serveren van hapjes, is op een serveertoren. Deze serveertoren is beschikbaar is een 3 planks variant en ook in een 4 planks variant. Niet alleen is de serveertoren een lust voor het oog, maar ook nog eens praktisch in meerdere opzichten. Om je een idee te geven hebben we een aantal voordelen voor je op een rijtje gezet.

Voordelen

Je kunt meerdere hapjes serveren ondanks een beperkte ruimte. Doordat de serveertoren beschikt over maar liefst 3 of 4 planken, kun je de hoogte inwerken. Hierdoor houd je meer ruimte over voor allerlei andere lekkers dat je nog meer op tafel wilt zetten of natuurlijk gewoon voor de glazen met drinken. 

Verschillende hapjes tegelijk serveren. Doordat de serveertoren is voorzien van verschillende lagen, kun je hapjes die je normaliter niet bij elkaar oplegt, nu wel tegelijk serveren. Doordat ze niet met elkaar in aanraking komen, kun je dus ontzettend gemakkelijk verschillende plankjes maken. Zo kun je kiezen voor een plankje met vis, een plank met vlees en bijvoorbeeld een plankje met kaas. Op deze manier kun je alle hapjes tegelijk serveren en hoef je niet bang te zijn dat de smaak overslaat op de rest.

Serveren op een etagère

Een etage is natuurlijk nog een stapje verder, echter is een etage meer bedoeld voor het serveren van bijvoorbeeld soesjes of andere versnapering voor bij de koffie. Daarnaast is een gouden etagere natuurlijk ook een ware eyecatcher voor op tafel. Bijvoorbeeld ideaal voor rond de feestdagen met wat heerlijke chocolaatjes. Een etagère is overigens ook perfect om mee rond te gaan, waardoor je de hapjes in etappes kunt uitserveren. Kortom, een perfecte borrelplank dus!

borrelplank opmaken op een hapjesplank

De ouderwetse manier en uiteraard nog steeds een prima manier om je hapjes te serveren, is op een hapjesplank. De perfecte borrelplank kan immers op allerlei verschillende manieren worden geserveerd. Vooral wanneer je een grote tafel hebt en dus ook alle ruimte tot je beschikking hebt, is dit de ideale manier om je borrelplank hapjes op te serveren.

De borrelplank versieren

De keuze voor welke hapjes jij op je borrelplank kiest is natuurlijk volledig afhankelijk van wat je gasten en uiteraard jij zelf lekker vinden.Je borrelplank versieren is daarom dus ook ontzettend persoonlijk. Toch is het wel leuk om het zo uitgebreid mogelijk te houden. Zo kun je van alles wat serveren en is er voor ieder wat wils. Hierbij kun je kiezen voor een deel met vis, vlees, maar uiteraard ook vega en vegan. Wanneer je een wat ‘luxere’ avond hebt, kun je de hapjes natuurlijk ook perfect verdelen. Zo kun je kiezen voor verschillende gangen, net zoals je dat bij een diner ook doet. Je start met een koude borrelplank, gevolgd door een warme variant en wellicht daarnaast nog wat heerlijke zoete lekkernijen.

Vind je het in gangen maar niets, dan is het ook super leuk om te kijken naar verschillende thema’s. Zo is het thema ‘Frankrijk’ natuurlijk bij uitstek geschikt voor het serveren van allerlei verschillende soorten kaas en kun je ook kiezen voor wat meer ‘spicy’ hapjes in de vorm van een mexicaans thema. Kortom, de perfecte borrelplank bepaal je helemaal zelf. Omdat het we het ons heel goed kunnen voorstellen, dat je het wellicht wat lastig vindt om je de juiste borrelplank hapjes te kunnen verzinnen, hebben we een aantal tips voor je ter inspiratie. Zo kun jij direct aan de slag met je eigen perfecte borrelplank.

hapjesplank borrel

Koude borrelplank hapjes

 • Kaas ( schimmelkaas, kruidenkaas, brie, jong of oud )
 • Vleeswaren ( Fuet, Chorizo, rauwe hammetjes )
 • Olijfjes
 • Druiven, vijgen
 • Wraps ( gevuld met zalm, kipfilet, carpaccio ) je kan wraps op allerlei manieren beleggen
 • Spiesjes ( tomaat met mozzarella, kipspiesjes )
 • Dadels met spek

Warme borrelplank hapjes

 • Mini loempia’s
 • Butterfly Garnalen
 • Gehaktballetjes
 • Champignons in bierbeslag
 • Spareribs

Sauzen

 • Aioli
 • Pesto
 • Roomkaas
 • Knoflooksaus
 • Hummus
 • Tapenade
 • Chilisaus

Dessert

 • Mini Crème brûlée
 • Bolletje ijs
 • Panna cotta
 • Brownie

De borrelplank samenstellen

Nu je alle hapjes hebt uitgekozen, is het zaak om de op de juiste manier te verdelen. Waar dit met een serveertoren natuurlijk een stukje gemakkelijker is omdat je weinig tot geen rekening hoeft te houden met verschillende hapjes op dezelfde plank, geldt dit natuurlijk voor een normale borrelplank wel. Wanneer je begint met het uitserveren, dan doe je er verstandig aan om de losse schaaltjes, met vaak nootjes en toastjes als eerst uit te serveren.

Wanneer deze eenmaal staan, kun je beginnen met het opmaken van je plank. Leg om de sausjes en overige bakjes rij voor rij alle hapjes netjes uit. Zorg er daarbij wel voor dat je het niet te dicht bij elkaar legt, waardoor de kans ontstaat dat de hapjes tegen elkaar aan gaan plakken. Heb je het allemaal keurig netjes opgemaakt, dan is het tijd om de perfecte borrelplank te serveren! Genieten maar!

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 281 reviews.
Scroll naar top
0