slaapkamer op zolder
knus home en gifts

Warmte tegengaan op zolder: 6 tips!

De zolder is vaak de warmste plek in huis tijdens de zomermaanden. De warmte kan soms zo onaangenaam zijn dat het oncomfortabel wordt om er te slapen, werken of te ontspannen. Het goede nieuws is dat er verschillende manieren zijn om de warmte op zolder te verminderen. Hieronder staan 6 tips op een rijtje die jou daarbij kunnen helpen.

Inhoud

Isoleer het dak en de muren

Een van de belangrijkste stappen om de warmte op zolder tegen te gaan is het isoleren van het dak en de muren. Goede isolatie helpt niet alleen om de warmte buiten te houden, maar ook om de warmte binnen te houden tijdens de koudere maanden. Zorg ervoor dat de isolatie voldoet aan de huidige normen en laat het installeren door een professional. Zo kan je het beste resultaat behalen en kan je ergens op terugvallen zodra het niet werkt na behoren.

Dakramen met zonnenwering

Dakramen zijn een fijne manier om extra daglicht op zolder te krijgen, maar ze kunnen ook bijdragen aan de opwarming van de ruimte. Kies daarom voor dakramen met een zonwering, om zo de warmte buiten te houden. Zonwering kan zonnestralen blokkeren voordat ze de zolder bereiken voorkomen dat de warmte zich ophoopt. Zonnenwering zoals screens kunnen je ook helpen om de warmte buiten te houden. Deze zijn gemakkelijk te bedienen met een afstandsbediening. Zo kan je zelf nog bepalen over de hoeveelheid licht dat je door laat stromen.

Raamdecoratie

Raamdecoratie kan een belangrijke rol spelen bij het tegengaan van warmte op zolder. Kies voor lichtere kleuren en dunne stoffen gordijnen. Zo kan een plisségordijn, jaloezie of een dakraam rolgordijn een goede optie zijn om het daglicht naar binnen te laten, terwijl het de warmte buiten houdt. Ook zijn er diverse gordijnen met een speciale warmte werende werking. Zorg er wel voor dat de raamdecoratie de ramen volledig bedekt.

Voldoende ventilatie

Een andere optie om warmte tegen te gaan op zolder is door een goede ventilatie. Zorg ervoor dat er voldoende ventilatieopeningen zijn om de luchtstroom te bevorderen en de warme lucht af te voeren. Dit kan bijvoorbeeld door middel van dakramen, ventilatiekanalen of een mechanisch ventilatiesysteem. Zet de ramen en deuren op zolder pas open wanneer er koelere lucht is. Bijvoorbeeld vroeg in de ochtend of in de avond. Houd de deuren daarentegen gesloten op de warme momenten van de dag.

Lichte kleuren

Lichte kleuren kunnen bijdragen aan het tegengaan van warmte op zolder. Donkere kleuren absorberen namelijk meer warmte dan lichte kleuren, waardoor de ruimte sneller opwarmt. Kies daarom voor lichte kleuren op de muren, vloer en het plafond. Gebruik daarnaast lichte meubels en decoratie om de ruimte koel te houden.

Airconditioning

Als alle bovenstaande tips niet voldoende zijn om de warmte op zolder tegen te gaan, dan kan je overwegen om airconditioning te installeren. Dit apparaat is wellicht een investering, maar zorgt wel voor een langere tijd dat je een aangename tempratuur op je kamer krijgt. Zo kan je weer gerust in de kamer slapen, werken en ontspannen.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 222 reviews.
Scroll naar boven
Scroll naar top
0