Ben jij de indeling van je huidige woonkamer helemaal zat en is het tijd voor iets anders? Dan is dit het moment om dit te doen. Wist jij namelijk dat jij op een relatief eenvoudige manier je woonkamer opnieuw kunt indelen zonder dat je direct allerlei nieuwe meubels of zelfs accessoires nodig hebt? Je kunt namelijk prima je woonkamer herindelen met exact dezelfde spullen die je nu al hebt. Toch kan het soms best een uitdaging zijn om een herindeling te maken, vooral omdat we onze woonkamer vaak al enkele jaren op dezelfde manier hebben ingericht. In deze blog leggen we je in 3 stappen uit hoe jij je woonkamer opnieuw kunt indelen en niet geheel onbelangrijk de 5 do’s & don’t’s die jou zeker zullen gaan helpen.
Inhoud
Begin met een schone lei
Wanneer onze woonkamer al enkele jaren hetzelfde is, dan kan het best lastig zijn om je te kunnen inbeelden hoe je het ook anders zou kunnen doen. Die bank staat immers al jaren tegen de muur en ook de televisie staat in de favoriete hoek van je kamer. Om te beginnen is het belangrijk een plattegrond te maken van je woonkamer.
Op deze manier weet jij exact hoeveel ruimte je hebt en niet geheel onbelangrijk, waar er nog ruimte is waarvan je helemaal niets wist dat je deze nog kunt gebruiken. We zien namelijk vaak dat we ‘denken’ dat iets niets past. Toch is het oude spreekwoord ‘Meten is weten’ ook hier meer dan op z’n plaats. Wanneer je namelijk begint met een lege ruimte, dan zul je ook op verschillende manieren naar bepaalde zaken gaan kijken. Zo kun jij bijvoorbeeld plekken waar daglicht binnenkomt extra goed gebruiken.
Beginnen met een plattegrond gaat eigenlijk hand in hand met het maken van een moodboard. Het enige verschil is, dat wanneer je een moodboard maakt je de basisstijl van je woning vastlegt. Dit zien we vaak wanneer je kiest voor andere meubels en/of een andere kleur op je muur. Maar ook wanneer jij kiest voor het opnieuw indelen van je woonkamer kan een moodboard in combinatie met een plattegrond ontzettend handig zijn.
Werk met verschillende zones in je huis
Nu je stap 1 hebt afgrond en je een plattegrond van je woonkamer hebt gemaakt, kan het ‘echte’ werk beginnen. Je kunt starten met het maken van een indeling. Op deze manier kun jij je woonkamer indelen in verschillende ‘zones’ zo kun je de woonkamer opdelen is bijvoorbeeld; een leeshoek, opberghoek, zitgedeelte, maar ook de decoratieve plekken (planten etc.). Wat we vaak aanrader is wanneer jij een hoekje hebt waarvan je echt niet weet wat je hiermee moet, deze te gebruiken als zijnde ‘decoratieve’ hoek.
Op deze manier breng jij een stuk extra sfeer en gaat het niet ten koste van de functionele ruimte in je woonkamer. Wanneer je bijvoorbeeld een hoe hebt waar geen bank, stoel of tafeltje past leent zich waarschijnlijk perfect voor een mooie plant in je woonkamer. Op deze manier creëer jij direct een stukje Urban jungle in je woonkamer.
Maar wat dacht je van decoratie aan de wand. De muren zijn vaak een vergeten stuk in de woonkamer, dus wanneer jij kiest voor een andere indeling van je woonkamer, kijk dan ook een kritisch naar de kleuren op de muur of misschien is dit wel het moment voor een schilderij of iets anders aparts aan de muur.
Tijd voor iets nieuws
Stap 3 van het herindelen is het goed kijken naar de verschillende meubels in je huis. We gaan je echt niet verplichten allemaal nieuwe meubels aan te schaffen, want vaak kopen we meubels voor een langere periode. Maar kijk wel eens kritisch naar je woonaccessoires, want woonaccessoires maken het verschil. Vind jij dat je bank saai is? Kijk dan eens naar een paar te gekke sierkussens. Op deze manier blaas jij je bank een nieuw leven in en kun je nog in lengte van jaren genieten van je bank. Daarnaast is het ook goed om kritisch te kijken naar de kleinere meubelstukken zoals een bijzettafel. Wanneer jij je woonkamer opnieuw gaat indelen, dan is er misschien wel helemaal geen plek meer voor naast de bank, maar staat hij veel beter in de door jouw gecreëerde leeshoek!
5 meest gemaakte fouten bij het stijlen van je huis
Ons huis, dat moet natuurlijk voelen als een thuis. We brengen hier immers de nodige uurtjes in door. Hoe fijn is het dan dat je ook een stukje sfeer voor jezelf, maar ook voor andere creëert? Wanneer we een huis binnenlopen, hoe gek het ook klinkt dan zien en voelen we dat het gewoon klopt of terwijl; Het is af. Toch maken we het, en dan spreek ik puur uit eigen ervaring ook vaak genoeg mee dat we een huis binnenstappen waar alles toch klopt, de accessoires zijn prachtig, de meubels hebben de juiste kleur, de verlichting is perfect, maar toch is er iets wat niet helemaal klopt. Hoe dit kan, dat gaan we je hieronder verder uitleggen, want deze 5 kleine dingen kunnen net het verschil maken.
Het moet kloppen
Een woonkamer die perfect ingericht is, dat is natuurlijk geweldig. Mensen spenderen uren aan het indelen van hun woonkamer om uiteindelijk tot het ideale resultaat te komen. Naast dat het er ontzettend indrukwekkend uitziet, heeft een goed ingerichte woonkamer ook iets magisch. Het voelt vaak veilig, maar ook vertrouwd en dat is nou net wat wij het allerbelangrijkste vinden in een huis, want alleen dan voelt jouw huis als een echt thuis.
Interieurontwerpers zijn er natuurlijk op getraind om te ontdekken waar het goed of juist niet goed gaat. Op deze manier kunnen deze topstylisten met slechts enkele aanpassingen het plaatje weer kloppend maken. Vaak door de indeling van de woonkamer iets aan te passen of items toe te voegen of zelfs weg te halen.
Je bent geen showroom
Helaas is dit iets wat we in ontzettend veel huizen zien. De showroom-look. Dit is een woonkamer die eruitziet alsof hij rechtstreeks uit de winkel is overgenomen. Vroeger was dit een echte trend, maar tegenwoordig een echte no-go. Je kunt het je vast nog wel herinneren en vooral wanneer ik bij mijn opa en oma thuiskom zie ik het direct. De tv-meubel, salontafel, eettafel en ook buffetkast zijn allemaal van hetzelfde materiaal, hebben exact dezelfde vorm en ook kleur. Ik denk dat de meesten van ons zich hier wel in kunnen herkennen. Kortom, niet meer doen dus! Wanneer jij dus je woonkamer gaat herindelen, dan kan het juist extra leuk zijn om oude spulletjes te combineren met nieuwe spullen. Zo krijg jij echt je eigen stijl.
Om te voorkomen dat jouw woonkamer er komt uit te zien als in de showroom is het van belang goed te kijken naar je budget. Staar je namelijk niet alleen blind op de meubels, want zonder de juiste verlichting, gordijnen en accessoires gaat het je niet lukken. De items zorgen namelijk voor een stukje extra sfeer in huis en creëren de gezelligheid. Kies daarom in je woonkamer voor tafellampen of sta lampen in plaats van een ontzettende bron van licht aan je plafond.
Het tapijt die niet past
Een tapijt, dat is natuurlijk niet alleen lekker warm aan je voeten in de winter, maar het zorgt ook voor een stukje extra sfeer in huis. Toch zien we het nog met enige regelmaat gebeuren dat mensen kiezen voor een tapijt die te klein is. Let dus goed op wanneer jij een vloerkleed aanschaft je niet te zuinig bent, want een kleiner vloerkleed is inderdaad goedkoper, maar kan er in praktijk verschrikkelijk uitzien. Heb jij een te klein vloerkleed? Geen probleem! Wanneer jij je woonkamer opnieuw gaat indelen, dan kun jij dit vloerkleed eenvoudig een nieuwe bestemming geven. Bijvoorbeeld op de slaapkamer of in de gang.
De juiste bank is de basis
Een woonkamer zonder bank, ik heb ze nog nooit gezien. Een bank is daarom ook niet voor niets het belangrijkste item in je woonkamer. Een bank is een ware Eye-catcher. Niet voor niets zeggen interieurontwerpers dat een mooie woonkamer begint met een goede bank. Vaak zien we dat wanneer we kiezen voor het herindelen van ons huis dat we denken; ‘Deze bank is nog prima, hij zit fijn en is niet versleten’. Dat klopt natuurlijk, maar toch is het belangrijk goed te kijken of je huidige bank wel past bij je inrichting. Wanneer je namelijk een bank hebt die niet past bij de rest van je inrichting, wordt je huis nooit zoals je dit zelf in gedachten had.
Wanneer je voor een nieuwe bank gaat, dan is het belangrijk te kijken welke bank past. Een bank is een dure uitgave, dus koop deze niet te impulsief. Zoals je in stap 1 van het opnieuw indelen van je huis hebt gedaan; ‘het maken van een plattegrond’ is het belangrijk te kijken waar jij de bank zou willen plaatsen, hoeveel ruimte deze in beslag neemt en niet geheel onbelangrijk wat de maximale afmetingen zijn. Zorg er daarom voor dat je bank niet te klein is, want dan valt hij in het niet. Bij het aanschaffen van een bank leert onze ervaring dat het verstandig is het simpel te houden. Doordat je kiest voor een simpele bank en dan bedoelen we qua kleur en vorm, kan hij jarenlang mee. Wanneer je dan na een jaar of 2 gaat voor een nieuwe indeling van je woonkamer kan je bank gewoon behouden blijven. Vrolijk je bank op met wat sierkussens en je hebt een complete nieuwe ‘look and feel’.
Onjuiste indeling
De indeling van je woonkamer is ontzettend belangrijk. Vaak zien we dat we terugvallen op wat we vaak bij iedereen zien; de bank zetten we tegenover de tv en we gaan verder met de rest. Wie heeft er ooit gezegd dat een bank tegenover de tv hoort te staan? Het is natuurlijk wel praktisch, maar het kan ook prima anders. Wanneer je een goede indeling van je woonkamer wilt, dan is een goede planning een must. Denk goed na over verschillende hoekjes/zones.
Wanneer je een grote open ruimte hebt, dan is het fijn het uitzicht te hebben over de woonkamer. Bij een kleinere zithoek geldt dit juist niet, dan creeer je het mooiste effect door ervoor te kiezen naar buiten te kijken. Heb jij een haard in je woonkamer, dan kan het soms best een uitdaging zijn waar jij je tv moet plaatsen. Doordat een haard de nodige ruimte in beslag neemt, kunnen we ons voorstellen dat dit in combinatie met een tv-meubel ‘to much’ kan worden. Kies dan voor een tv aan de wand.
Één stijl
Wat we vaak zien is dat mensen zich vasthouden vaan één bepaalde stijl. Ze hebben immers gekozen voor deze stijl. Toch is het juist de kunst om verschillende stijlen met elkaar te combineren. Zo kun je bijvoorbeeld vintage combineren met nieuw en modern. Door dit contrast maak jij je inrichting sterk en tijdloos. Wat wel even van belang is, is dat wanneer jij oud met nieuw gaat matchen je kijkt naar de verschillende hoogtes. Zorg er altijd voor dat de items niet exact dezelfde hoogte hebben, maar creëer wat extra dynamiek door spelen met verschillende hoogtes.