huis en tuin in elkaar laten overlopen
knus home en gifts

Huis en tuin in elkaar laten overlopen doe je zo

De eerste zonnestralen zijn er! Dat betekent dat we natuurlijk weer massaal met onze tuin aan de slag gaan. Logisch dus dat je een hele hoop vragen hebt over het op de juiste manier inrichten van je tuin, maar ook hoe je er nu voor kunt zorgen dat je je tuin als verlengstuk kunt laten dienen van je huis. Vooral in de huidige tijd, zien we steeds vaker dat de stijl die we in huis aanhouden, ook gebruikt wordt in onze tuin. Maar voor het zover is, is het goed eerst eens te kijken wat voor type huis je hebt, welke tuin je hebt en niet geheel onbelangrijk, wat je plannen zijn. Kortom, genoeg om het over te hebben dus.

Inhoud

Kleurgebruik

Kleuren spelen niet alleen in je interieur, maar ook je tuin een belangrijke rol. Ondanks het feit dat we vaak in onze tuin kiezen voor wat meer kleur, is het wel goed hier serieus over na te denken. Vooral wanneer je ervoor wilt zorgen dat je huis en tuin naadloos in elkaar overlopen. Het zomer ready maken van je tuin is dus niet iets wat je zomaar even doet. Belangrijk dus om hier een goed plan voor te maken. Het gebruik van de juiste kleuren is daarom dan ook een belangrijke eerste stap.

De basiskleur(en)

De eerste stap bij het kiezen van de juiste kleur, is het bepalen voor welke basiskleur je gaat. Waar we in veel huiskamers zien dat veel mensen kiezen voor RAL 9001 of RAL 9010, zien we dat de mensen buiten wat meer ‘lef’ hebben. Mits je natuurlijk voor een Ibiza tuin kiest, dan is het logisch dat je wit als basiskleur neemt. Wat vooral belangrijk is, is dat je rekening houdt met de kleuren die je ook in je huis gebruikt. 

We willen immers dat onze tuin het verlengstuk wordt van het huis. Kies daarom voor een eenvoudige kleur, zodat je het geheel met accessoires verder kunt opvrolijken. Populaire kleuren zijn vaak pastelkleuren, maar ook aardetinten doen het in de tuin ontzettend goed.

De kleur of kleuren verwerk je door eigenlijk je hele tuin. Vaak zien we dit terug in de kleur van eventuele tuinmeubels, maar ook accessoires zoals grote bloempotten en andere objecten die je in je tuin plaatst. Nadat je dit hebt gedaan, is het tijd voor de volgende stap

Kehly

Als interieurstylist bij KNUS Lifestyle weet ik als geen ander dat het creëren van een naadloze overgang tussen binnen en buiten de sfeer en gezelligheid in huis versterkt. Door de vensterbank met de juiste decoratie in te richten, zoals planten en natuurlijke materialen, ontstaat een harmonieuze verbinding met de buitenwereld. Met grote ramen en deuren haal je natuurlijk licht naar binnen en laat je binnen en buiten moeiteloos samenkomen voor een warme en uitnodigende atmosfeer.

De accentkleur(en)

Net als in onze woning, hebben we ook in de tuin een aantal accentkleuren nodig om ervoor te zorgen dat het een gezellig geheel wordt. Wat hierin belangrijk is, is dat je weet dat het buiten allemaal net een tikkeltje meer mag zijn, dan dat je binnen doet. Zo zien we vaak dat er wordt gekozen voor felle kleuren, maar doen ook kleuren zoals blauw, geel en groen het ontzettend goed in de tuin.

Kies daarom twee of drie accentkleuren, afhankelijk van de grootte van je tuin. Je kunt je voorstellen dat wanneer je kiest voor drie kleuren, terwijl je een tuin hebt van 3 bij 3 meter, dit niet bepaald bijdraagt aan een harmonieuze sfeer en het eerder veel te druk oogt.

Wel kun je ervoor kiezen om bijvoorbeeld voor één opvallende kleur te gaan, zoals geel of blauw, zodat je de andere kleur iets rustiger kunt houden. Deze kleur wordt vaak gekozen in één of twee items, die op hun beurt dienen als eyecatcher.

Textuur en materialen

Nadat de kleuren van je tuin zijn bepaald, is ook de keuze voor het type materiaal en ook de bijbehorende structuren een bepalende factor voor een goede overgang van huis naar tuin. Je kunt je voorstellen dat wanneer je in huis vrijwel alles vintage hebt, je dit ook wilt laten terugkomen in je tuin. Daar waar we tot enkele jaren geleden vooral zagen dat veel mensen kozen voor rotan, zien we nu steeds vaker dat ook de accessoires en ook meubels die binnen worden gebruikt, ook prima in onze tuin kunnen worden toegepast.

Zo zien we bijvoorbeeld een fauteuil voor onder een overkapping of een prachtig gouden ornament als eyecatcher of de tafel. Door dezelfde stijl die je ook in huis gebruikt, mee te nemen naar je tuin, zul je merken dat het beide ruimtes ten goede komt. Dit geeft niet alleen een prachtige sfeer, maar zorgt er ook voor dat het geheel optisch veel ruimer oogt.

Je kunt je namelijk wel voorstellen dat wanneer er weinig tot geen verschil is qua stijl, je het gevoel hebt dat je alleen een andere ruimte binnenstapt, maar niet naar een volledig ander deel van het huis gaat. Zorg er dus voor dat je de stijl die je ook in huis gebruikt, ook in je tuin (deels) toe past, zodat het één geheel wordt en ook blijft.

Patronen en vormen

Patronen en vormen blijft zowel in- als buitenhuis voor velen een enorme uitdaging. We zitten namelijk vaak helemaal vastgeroest in een bepaald ‘patroon’. Zo willen we vaak een ronde bijzettafel en moet een bank vaak een hoekbank zijn. Wat vooral van belang is, is dat je goed kijkt naar de ruimte. Wanneer je een kleine ruimte optisch groter wilt laten lijken, is het vooral zaak te werken met grote objecten en niet te veel. Wat we vaak zien, is dat  veel mensen het tegenovergestelde doen. 

Dus heb je een kleine tuin, zorg er dan voor dat je verschillende vormen afwisselend, zodat je een wat speelse look krijgt. Ook verschil in hoogte doet het altijd goed om een ruimte en in dit geval de tuin optisch groter te laten lijken.

Zorg er ook voor dat wanneer je in huis veel ronde vormen hebt, je dit ook buiten toegepast hebt. Om je woonkamer en tuin naadloos in elkaar over te laten gaan, is het niet handig om binnen met ronde vormen te werken en buiten alles abstract. Ovaal is overigens geen probleem. Je zult zien dat dit op verschillende manieren bijdraagt aan het creëren van een sfeervol geheel.

Meubels en accessoires

Wanneer de basis van je tuin is gelegd, is het tijd om na te denken over de meubels en ook vooral de accessoires voor in je tuin. Zo is het logisch dat je kiest voor een tuintafel met stoelen of eventueel een lounge. Maar wat nu als je een prachtige overkapping hebt? Dit is natuurlijk de perfecte manier om je ‘woonkamer’ buiten volledig na te bootsen.

Wel is het belangrijk goed te kijken naar het gebruik van de juiste materialen en ook accessoires. Het aankleden van bijvoorbeeld je overkapping mag best wat uitbundiger, dan wanneer je dit in huis doet. Stel dat je je tafel voorziet van een grote vaas, dan is het logisch om hier in huis wat meer rekening mee te houden dat je er nog wel goed overheen kunt kijken naar de televisie bijvoorbeeld.

Kies je voor een grote vaas op de tuintafel, dan is het een heel ander verhaal. Het is dus belangrijk je meubels en accessoires in dezelfde stijl te kiezen als binnen, maar een beetje afwijken mag natuurlijk altijd.

Planten en groen

In de hedendaagse huiskamers is een prachtige plant natuurlijk niet meer weg te denken. Of je nu kiest voor een Urban Jungle interieur of één van de vele andere woonstijlen hebt, een plant is een prachtige toevoeging. We hoeven je natuurlijk niet uit te leggen dat een plant zowel decoratief als praktisch zo z´n voordelen heeft. Vooral wanneer je kiest voor een luchtzuiverende plant in je woonkamer, draagt dit bij aan de luchtkwaliteit. Des te belangrijker is het daarom dus ook, om ook in je tuin te werken met voldoende planten en groen.

Het voordeel van een tuin, is dat hier logischerwijs voldoende groen aanwezig is. Toch kan het zijn dat je voorkeur uitgaat naar een betegelde tuin, waardoor je zult moeten werken met plantenbakken om te zorgen voor wat sfeer in de vorm van planten en groen.

Bij het uitzoeken van geschikte planten voor zowel binnen als buiten, zijn er enkele factoren om in gedachten te houden:

Lichtcondities

Bepaal hoeveel natuurlijk licht elke ruimte krijgt en kies planten die passen bij de lichtomstandigheden van zowel je interieur als je tuin. Sommige planten hebben veel licht nodig, terwijl andere beter gedijen in schaduwrijke gebieden.

Verzorging

Denk na over hoeveel tijd en energie je wilt investeren in het onderhouden van je planten. Kies voor onderhoudsarme planten in gebieden waar je minder tijd wilt besteden aan tuinieren, zoals vetplanten of luchtzuiverende planten.

Klimaat

Houd rekening met het lokale klimaat en weersomstandigheden bij het selecteren van planten voor je tuin. Zorg ervoor dat je planten kiest die goed aangepast zijn aan de omgeving waar je woont.

Grootte en verhouding

Overweeg de grootte en verhouding van de planten ten opzichte van de ruimte waarin ze worden geplaatst. Grote planten kunnen een opvallend effect creëren, terwijl kleinere planten meer subtiele accenten toevoegen.

Kleur en textuur

Kies planten met diverse kleuren, vormen en texturen om visuele interesse en variatie te bieden in zowel je interieur als je tuin. Dit kan helpen om de overgang tussen binnen en buiten te verzachten en een gevoel van continuïteit te bevorderen.

Door zorgvuldig planten en groen te kiezen en te integreren in je interieur en tuin, kun je een vloeiende overgang tussen beide ruimten realiseren en een uitnodigende, harmonieuze sfeer creëren.

Verlichting

Net als in huis, is ook in je tuin verlichting van essentieel belang. Ook hier kan het de ruimte maken en breken. Wat je namelijk vaak ziet, is dat veel mensen kiezen voor alleen functionele verlichting, zodat ze tijdens de heerlijke zomeravonden net even wat langer in de tuin kunnen blijven zitten. 

Maar laten we eerlijk zijn, een te felle lamp is natuurlijk alles behalve sfeervol. Je doet er daarom dan ook goed aan om verschil te maken  tussen functionele verlichting en sfeerverlichting.

Functionele tuinverlichting draagt bij aan veiligheid en zichtbaarheid door het verlichten van wandelpaden, traptreden en andere cruciale zones. Dit maakt het eenvoudiger en veiliger om tijdens de avonduren door de tuin te wandelen.

Aan de andere kant zorgt sfeerverlichting voor een gezellige en uitnodigende sfeer in de buitenruimte. Dit soort verlichting bestaat uit lantaarns, kaarsen, vuurkorven en andere sfeervolle lichtelementen die zorgen voor een ontspannen en plezierige sfeer, ideaal voor knusse avonden met vrienden en familie. 

Door functionele en sfeerverlichting te combineren, ontstaat er een harmonieuze balans tussen praktische toepassing en visuele aantrekkelijkheid in de tuin.

Tot slot

In dit artikel heb je de belangrijkste aspecten kunnen lezen, om een naadloze overgang tussen interieur en tuin te creëren. We hebben het gehad over het gebruik van kleur, textuur en patronen, het belang van planten en groen, en het kiezen van de juiste verlichting om zowel functionele als sfeervolle doeleinden te dienen.

Om succesvol je interieur en tuin op elkaar af te stemmen, is het belangrijk om rekening te houden met de specifieke kenmerken van je woning en buitenruimte. Overweeg de architectuur, het klimaat en de beschikbare ruimte bij het maken van je keuzes. Experimenteer met verschillende elementen en wees niet bang om je creativiteit de vrije loop te laten.

Als laatste tip willen we benadrukken dat een harmonieus geheel tussen binnen en buiten niet alleen esthetisch aantrekkelijk is, maar ook bijdraagt aan een comfortabele en ontspannen leefomgeving. Door zorgvuldig aandacht te besteden aan de verbinding tussen je interieur en tuin, kun je genieten van een prachtige, uitnodigende en functionele woon- en buitenruimte die perfect op elkaar zijn afgestemd.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 273 reviews.
Scroll naar top
0