aankleding overkapping
knus home en gifts

Zo zorg jij voor een mooie aankleding van de overkapping

Het hebben van een mooie overkapping in je tuin zorgt ervoor dat je om buiten te zitten, niet volledig afhankelijk meer bent van het weer. Zeker met de juiste aankleding van de overkapping kan het ook als het buiten wat kouder is, zeer aangenaam zijn. Wat dacht je van een prachtige vaas, kandelaar of andere decoratief stuk? Onze overkapping wordt namelijk steeds vaker een verlengstuk van onze woonkamer. Zo kun je al je leuke woonaccessoires voor binnen ook gewoon voor buiten on je overkapping gebruiken. Op deze pagina kun je de nodige inspiratie vinden waardoor jij jouw overkapping naar je eigen hand kunt zetten. Zo ben je klaar voor een heerlijke zomer!

Inhoud

Maak genoeg comfortabele zitplaatsen

De aankleding van de overkapping kan natuurlijk niet compleet zijn zonder een aantal perfecte zit- en/of ligplaatsen. Als je de overkapping ook wil gebruiken als plek om te eten kan een tafel niet ontbreken. Je kan er voor kiezen om te investeren in een complete set, waar meerdere elementen bij elkaar passen, maar dat heeft met smaak te maken. Niet iedereen vindt een complete set namelijk gezellig staan en wil een wat meer ‘modulair’ uiterlijk in zijn of haar tuin.

De ruimte onder je overkapping is niet oneindig, dus we raden je aan om een goede tekening te maken voordat je daadwerkelijk allerlei producten bestelt. De verkeerde banken en stoelen kunnen een mooie overkapping namelijk een volgepropt gevoel geven, en dat wil je absoluut niet. Bedenk goed hoeveel mensen er vaak gebruik zullen maken van de zitplaatsen, en stel het aantal stoelen daar op af. Daarnaast is ook het gebruik van sierkussens voor op je bank een echte must have! Ze zorgen niet alleen voor een stuk comfort, maar geven je lounge set ook een compleet andere look.

Natuurlijk zal er eens in de zoveel tijd een verjaardag of barbecue zijn, waar meer mensen komen dan waar je eigenlijk plekken voor hebt. In dat geval kun je gelukkig gewoon schuiven met stoelen die normaal gesproken op andere plekken staan.

Beplanting als aankleding overkapping

Ook al is je overkapping overdekt, toch wil je het gevoel hebben dat je in de tuin zit. Daarom kun je eigenlijk niet zonder de juiste beplanting. Er zijn tal van opties te bedenken die van jouw overkapping een idyllische plek vol planten en bloemen maken. Zo kun je ervoor kiezen om druivenranken omhoog te laten groeien tegen de staanders. Hiermee waan je je zo ergens aan de Middellandse Zee. Er zijn natuurlijk ook andere klimplanten die wat minder gevoelig zijn voor het weer, die de overkapping voorzien van het nodige groen. Een andere trend is het gebruik van muurcirkels. Muurcirkels zijn een ware eyecatcher voor zowel binnen, als buitenshuis. Door te kiezen voor een muurcirkel is de sfeer van jouw overkapping, maak jij het in combinatie met de juiste beplanting één oase van rust.

Ook de rest van de overkapping kan naast een chique zwarte, gouden of glazen kandelaar wel wat mooie planten gebruiken. Ideaal zijn natuurlijk planten die je in een hangende mand aan de staanders of het dak van de overkapping kan vastmaken. Afhankelijk van hoeveel ruimte je hebt kun je ook wat potten op de grond neerzetten die passen in het door jouw gekozen thema. Zo past een olijfboompje natuurlijk prachtig bij de eerdergenoemde druivenranken. Let wel op dat je de planten onder de overkapping niet laat verdorren. Logischerwijs vangen ze namelijk (normaal gesproken) geen regenwater op om te drinken, en dat hebben de meeste planten natuurlijk wel nodig.

aankleding overkapping

Zorg voor warmte met een tafelhaard

Op die heerlijke avondjes waar je eigenlijk niet naar binnen wil, maar de temperatuur dat toch vraagt, kan een tafelhaard enige uitkomst bieden. Tafelhaarden kunnen de aankleding van de overkapping helemaal afmaken door de knusheid en de warmte die ze geven. Een tafelhaard kan je zo groot of zo klein krijgen als je maar wil. Het begint al bij een lont die in de hiervoor speciaal ontwikkelde tenderflame olie staat die net dat beetje gezelligheid geeft. Hier kun je je handen even aan opwarmen. Grotere varianten zijn ook te bedenken, bijvoorbeeld een soort gashaard die daadwerkelijk veel warmte geeft. Het hangt er maar net vanaf waar jij naar op zoek bent voor de overkapping. Het grote voordeel aan de tafelhaarden bij KNUS, is dat de tafelhaard voor binnen, maar ook voor buiten geschikt is.

Bespaar niet op de verlichting

De juiste verlichting kiezen is een van de belangrijkste stappen van de aankleding van een overkapping. Als het begint te schemeren wil je namelijk niet te maken hebben met een felle lamp die meer verblindt, dan dat hij verlicht. De verlichting kan gemakkelijk worden aangepast aan de stijl die jij hebt gekozen. Zo kun je voor spotjes gaan als je een modern thema hebt gekozen, of je plaatst een snoer met lampjes voor een wat landelijkere sfeer. De kleur van het licht bepaalt voor een groot deel hoe ‘gezellig’ een lap staat. Hoe geler, hoe warmer is vaak de vuistregel.

Als je helemaal voor een gezellige en sfeervolle verlichting wil gaan, kun je natuurlijk ook voor natuurlijk licht gaan: vuur. Kaarsen, fakkels, of de tafelhaarden die in het vorige kopje zijn behandeld kunnen uitkomst bieden. Het aansteken van allerlei kaarsen is misschien niet zo snel als het indrukken van een lichtknopje, maar het resultaat is vaak wel mooi.

Als je voor elektrische verlichting kiest, is het wel goed om na te denken over (brand)veiligheid. Er zijn een aantal dingen waar je aan moet denken als je elektriciteit gebruikt in vochtige/natte omstandigheden. Kijk dus kritisch naar de manier waarop je de stroomdraden wil laten lopen en kies voor speciale lampen die een beetje vocht kunnen hebben. Dit soort lampen heb je bijvoorbeeld ook vaak in badkamers hangen.

Denk goed na over de vloer van de overkapping

Bij het aanleggen van de overkapping moet je natuurlijk ook nadenken over wat voor type vloer je op de grond legt. Ga je bijvoorbeeld gewoon voor tegels, of wil je je houten planken neerleggen. Allebei deze opties – en dat geldt ook voor alle andere mogelijkheden – hebben natuurlijk hun voor- en nadelen die je zelf moet afwegen, maar we hebben wel een tip. Bij de aankleding van de overkapping is het goed om te denken in contrasten. Hier moet je uiteraard niet in doorslaan, maar alles in dezelfde materialen en kleuren bouwen is ook niet de oplossing. Met de vloer en de muren/wanden van de overkapping kun je goed contrast toevoegen. Ga dus niet voor zowel houten wanden als houten vloerbedekking.

Daarnaast kun je ervoor kiezen om een mooi buitenkleed neer te leggen. Deze zijn vaak geschikt voor alle weertypen, dus in theorie zou je hem het hele jaar door kunnen laten liggen. Toch is het verstandig om zuinig om te gaan met zo’n kleed, omdat slijtage nou eenmaal sneller komt kijken bij natte en koude omstandigheden.

vloerkleed voor buiten

Laat de overkapping een geheel vormen met de rest van de tuin

Iets wat jouw overkapping een zeer ruim gevoel kan geven, is door te zorgen voor een goede flow met de rest van de tuin. Zorg er bijvoorbeeld voor dat een deel van het verharde terras ook buiten de overkapping ligt. Naast het feit dat je hierdoor zowel schaduw- als zonplekken op je terras hebt, geeft het meer mogelijkheden voor het verplaatsen van de tuinmeubels. Daarnaast is het hebben van een flow tussen de tuin en de overkapping fijn. Als de overkapping vast zit aan het huis kan zo’n flow ook worden gecreëerd met bijvoorbeeld de woonkamer. Door een glazen schuifpui te installeren maak je van je overkapping een soort serre.

Vergeet de barbecue niet!

Het laatste onderdeel van de aankleding van jouw overkapping dat we noemen gaat over de mogelijkheden voor outdoor cooking. Er zijn tegenwoordig namelijk tal van speciale buitenkeukens te krijgen die je in je overkapping kunt plaatsen. Als jij van plant bent om vaak te willen barbecueën kun je een soort schoorsteen of afzuigkap plaatsen zodat je geen last hebt van de geuren die vrijkomen. Blijf er wel aan denken dat als je veel voor hout als bouwmateriaal hebt gekozen, je moet oppassen met de hitte. Misschien is het in dat geval toch wat handiger om een verplaatsbare barbecue, een paar meter verderop neer te zetten…

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 277 reviews.
Scroll naar top
0