KNUS Lifestyle

Woonkamer inrichten

Je woonkamer inrichten in stappen + 6 (!) tips

Share on facebook
Share on twitter
Share on whatsapp
Share on pinterest

De woonkamer, binnen de meeste zo niet alle huishoudens dé belangrijkste ruimte in het huis. Naast onze slaapkamer spenderen we een groot deel van onze tijd in onze woonkamer. Des te belangrijker is het dat je woonkamer functioneel, maar misschien nog wel belangrijker ook sfeervol en gezellig is. Het is daarom van groot belang dat wanneer je je woonkamer gaat inrichten goed nadenkt over verschillende zaken. Hierbij kun je denken aan de kleuren, indeling, stijl & functionaliteit.

Vaak vergeten we dat de woonkamer meer is dan alleen de televisie een bank en een kast. Wat dacht je van de eethoek of het bureau in de hoek of voor sommigen onder ons een hobbyplek? De Kracht is om al deze verschillende facetten van de woonkamer één te laten worden. In dit blog proberen we je bepaalde tips mee te geven over een praktische indeling(kleine, smalle of vierkante woonkamer inrichten), verschillende stijlen, maar wat dacht je van kleuren op de muren?

Inhoud

Hoe begin je met het opnieuw inrichten van je woonkamer ?


We willen onze woonkamer anders indelen, maar weten niet zo goed waar we moeten beginnen, voor velen van ons waarschijnlijk erg herkenbaar. Wanneer je op televisie allerlei verschillende inspiraties ziet, jeuken je handen en het liefst begin je direct. Voordat je daadwerkelijk gaat beginnen met het inrichten van je woonkamer is het van belang dat je een goed en vooral realistisch plan maakt bijvoorbeeld in de vorm van een moodboard.. Zaken die hierin niet mogen ontbreken zijn; Budget, stijl en kleuren. Maar waar begin je nu mee wanneer je daadwerkelijk je woonkamer opnieuw zou willen inrichten?

De eerste stap is het analyseren van je woonkamer. Doordat er zoveel mogelijkheden zijn om je woonkamer opnieuw in te richten en je alle kanten op kunt, is het van belang dat je voor jezelf weet hoe je woonkamer nu daadwerkelijk in elkaar zit. Heb jij een smalle woonkamer, dan zijn er bepaalde zaken die je absoluut niet zou moeten doen of juist wel om je woonkamer ruimer te laten lijken.

Een klassieke fout die we vaak voorbij zien komen is dat velen van ons denken dat wanneer we een lange muur in de woonkamer donker verven, dit zorgt voor een optisch kleiner ogende ruimte. Toch is het tegendeel waar. Wanneer je ervoor kiest een muur donker te maken, dan is het belangrijk dat je gaat ‘spelen’ met verschillende elementen en lichte kleuren. Bijvoorbeeld, een lichte bank met lichte tafels. Op deze manier haal je de meubels naar voren en oogt je kamer direct een stuk ruimer dan voorheen. Om een idee te geven hebben we hieronder een foto voor je toegevoegd.

Lichte meubels

Analyseer je woonkamer goed voordat je begint

Voordat je weet wat er daadwerkelijk moet gaan gebeuren is het van belang dat je je woonkamer eens goed gaat analyseren. Op deze manier weet je exact hoe je woonkamer eruit ziet en waar aanpassingen nodig zijn. Vind jij jouw woonkamer klein ogen, dan is het belangrijk te kijken waar dit door komt? Het kan zijn dat je woonkamer klein oogt doordat er te weinig licht naar binnen komt. Het is een mogelijkheid dat je teveel donkere kleuren met elkaar hebt gecombineerd? Heeft je woonkamer een laag plafond? Dit zijn allemaal zaken waarvan je denkt niet direct invloed op te kunnen uitoefenen, maar niets is minder waar. Hoe je dit kunt doen, dat vertellen we je stap voor stap.

Een andere belangrijke factor, dat zijn de meubels in je woonkamer. Uiteraard koop je meubels omdat je ze nodig hebt, maar heb je ze ook daadwerkelijk volledig nodig? Wanneer je met z’n tweeën woon, dan is een 3,5 zits bank en 2 grote fauteuils natuurlijk niet perse nodig. Het is daarom van belang dat wanneer je een wat kleinere woonkamer hebt kritisch te kijken naar de verschillende elementen binnen je inrichting.

Gebruik de wanden van je woonkamer optimaal

Wanneer je een kleinere woonkamer hebt, dan is het raadzaam verticaal i.p.v. horizontaal te werken. Dit maakt een kleine kamer optisch een stuk ruimer. Je kunt bijvoorbeeld in je kleine woonkamer een bijpassende smalle opslag hoge opslag kast plaatsen. Op deze manier creëer je hoogte verschillen, wat je woonkamer direct ruimer doet ogen. Wanneer je dit doet zorg er dan wel voor dat deze kast doorzichtig is en niet te robuust. Een dun frame met enkele planken zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Dit is een belangrijke stap bij het inrichten van een kleine woonkamer. heb je liever iets aparts aan de muur, kies dan voor een mooie grote spiegel.

Iets aparts aan de muur

Als je de woonkamer graag optisch wilt vergroten, dan raad ik je aan te gaan werken met spiegels aan de muur. Dit geeft naast een speels effect ook een ruimtelijk ogend effect, kortom een win-win situatie dus! Je kunt meerder spiegels aan je muur hangen in bijvoorbeeld verschillende formaten, maar een mooi muurposter met stoere quote misstaat ook niet, wanddecoratie in je woonkamer is een lust voor het oog en zorgt voor een ruimtelijke look! Iets aparts aan de muur mag dus niet ontbreken!

wanddecoratie

Benadruk hoogte in je woonkamer

Wanneer je bezig bent met het inrichten van je woonkamer en je woonkamer is wat klein, dan mag het werken met hoogtes in je woonkamer absoluut niet ontbreken! Nu denk je misschien hoe pak ik dit aan? Dat gaan we je natuurlijk duidelijk uitleggen. Het is niet moeilijk, met slechts een paar kleine aanpassingen of toevoegingen kun je eenvoudig je woonkamer een stuk ruimtelijker laten lijken. Een eenvoudige manier is door bijvoorbeeld een smalle kast tegen de wand te plaatsen. Dit zorgt direct voor een ruimtelijker effect. Wanneer je een brede kast tegen de wand plaatst, dan lijkt de ruimte logischer wijs optisch direct een stuk lager.

Wanneer je je juist een hoge woonkamer hebt, dan lenen bijvoorbeeld de gordijnen zich er perfect voor om de woonkamer een stuk ruimtelijker te laten lijken. Wat dan een prachtig effect geeft, is je gordijnen van het plafond tot aan de vloer te laten lopen. Dit geeft direct een ruimtelijk gevoel. Een andere optie is het aanbrengen van verschillende banen op je muur, dit benadrukt de hoogte en geeft een gevoel van ruimte in je huis. Je woonkamer inrichten kan eenvoudig met enkele kleine stapjes.

Je woonkamer inrichten met ruimtelijk meubilair

Vaak denken we dat we wanneer we een kleine woonkamer inrichten, we ook kleine meubels moeten gebruiken. Wanneer we onze woonkamer inrichten , is het van belang te werken met juist grote meubels. Nu snap ik dat het wat tegenstrijdig is, maar het werkt echt! Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld een grote hoekbank of één groot kunstwerk als wanddecoratie in plaats van allerlei kleine verschillende schilderijtjes aan de muur. 

Welke bank past in mijn woonkamer? Wanneer je een grote bank neemt, dan is het raadzaam te kijken naar een hoekbank op pootjes. Dit zorgt er direct voor dat het geheel nog ruimtelijker oogt, dan wanneer je hem direct op de vloer hebt staan. Wat een ander belangrijk punt is wanneer je je woonkamer gaat inrichten is dat je onderscheidt maakt tussen grote en robuuste meubels. Dit is een wezenlijk verschil. Wanneer je met de combinatie van grote en robuuste meubels gaat werken, dan geeft dit juiste een averechts effect op de inrichting van je woonkamer.

Dus kies voor grote vooral strak ogende meubels en speel zoals eerder aangegeven met verschillende kleuren. Dat betekend, wanneer je kiest voor een lichte bank een donkere muur deze bank extra naar voren haalt. Wanneer je een donkere bank hebt, kies dan logischer wijs voor een lichte muur zodat je een ruimte effect in je woonkamer creëert.

Lichte kleuren in je woonkamer maken het verschil

Het is niet alleen een enorm voordeel om veel natuurlijk licht in je woonkamer te krijgen, maar de lichte kleuren die je in je woonkamer gebruikt zullen hierdoor alleen maar worden versterkt. Op deze manier is de inrichting van je woonkamer nog ruimtelijker en legt het nog meer nadruk op je interieur. Een belangrijk weetje; Donkere kleuren absorberen licht en de lichte kleuren reflecteren deze juiste. Op deze manier versterkt het natuurlijk licht die jij in je woonkamer binnenkrijgt dit nog extra. Waardoor je een prachtig en vooral ruimtelijk effect krijgt in je woonkamer. Een andere leuke oplossing is het verdelen van je lange muur in verschillende kleuren. Zo benadruk je verschillende ruimtes in je woonkamer.

De mooiste accessoires voor je woonkamer vind je bij KNUS

Richt je woonkamer in met prachtige gouden, zwarte of zelfs groene accessoires!

6 (!) Tips die niet mogen ontbreken bij het inrichten van je woonkamer

Het inrichten van je woonkamer hoeft niet altijd lastig te zijn. Daarom hebben we 10 tips voor je samengesteld die het een stuk makkelijker maken. Met deze tips kun je eenvoudig zelf beginnen je woonkamer opnieuw in te richten.

1. Leg spulletjes bij elkaar
Heb je veel spulletjes waarvan je eigenlijk geen afscheidt kunt of wilt nemen en wil je deze toch graag in je woonkamer hebben? Dan is het verstandig deze te groeperen. Door de verschillende spulletjes in je woonkamer te centreren op één plek creëer je rust in je inrichting. Denk hierbij bijvoorbeeld aan fotolijstjes. Maak een prachtige fotomuur door alle lijstjes in een leuk vooral strak patroon aan één muur te hangen. Op deze manier heb je rust en oogt je woonkamer een stuk strakker.

woonkamer inrichten

2. Kleine woonkamer inrichten, gebruik dan een eye catcher!

Wanneer je een kleine woonkamer leuk wilt inrichten, zorg dan dat je één pronkstuk in je woonkamer hebt staan. Vooral bij het inrichten van een kleine woonkamer is het van belang dat je kiest voor één items die eruit springt in plaats van meerdere. Dit kan door een felle gekleurde bank, en dezelfde kleur in bepaalde accessoires laat terugkomen.

3. Richt je woonkamer niet te donker in

Heb je een kleine woonkamer, dan is het van belang dat je met lichte kleuren werkt. Dit zorgt voor een luchtig en vooral ruimtelijk effect. Gebruik dus lichte kleuren op de muur, lichte meubels en vooral ook luchtige meubels. Zoals al eerder aangegeven, wanneer je een kleine of smalle woonkamer gaat inrichten, dan is het van belang grote, maar geen robuuste meubels te gebruiken. Doordat je veel dezelfde (lichte) kleuren gebruikt, creëer je één geheel en vallen bepaalde items minder op. Op deze manier creëer je rust en eenheid in je inrichting wat zorgt voor een ruimtelijker ogende woonkamer. Een erg populair stijl op dit moment is de ‘Feng Shui’ Woonkamer. Deze stijl richt zich vooral op het rustig inrichten van je woonkamer.

4. Deel je woonkamer op in kleinere gedeeltes

Een woonkamer bestaat vaak uit verschillende onderdelen. Hierbij kun je denken aan de eethoek, zithoek, eventueel leeshoek en bij sommigen van ons een werkhoek. Wanneer je je woonkamer (opnieuw) gaat inrichting is het van belang deze ruimtes van elkaar te scheiden. Uiteraard niet door muren, maar geef op een speelse maar wel duidelijk manier aan dat het verschillende ruimtes binnen je woonkamer zijn. Dat kan op een eenvoudige manier met bijvoorbeeld een vloerkleed. Op deze manier geef je de verschillende delen van je woonkamer en bepaalde functie mee. Zorg er wel voor dat het niet te druk wordt. Want dan is alle moeite om je kleine woonkamer ruimtelijk in te richten alsnog voor niets geweest.

 

inrichting woonkamer

5. Gebruik de vloer efficiënt

Vooral in bij het inrichten van een kleine woonkamer is de vloer van groot belang. Op deze manier kun je je woonkamer een extra boost geven! Wanneer je een verkeerde kleur gebruikt kan dit ervoor zorgen dat je woonkamer ineens een stuk kleiner lijkt en laat dat nu net iets zijn wat we absoluut niet willen. Een eenvoudige tip is om op de vloer bijna dezelfde kleur te gebruiken als welke je gebruikt op je wanden. Op deze manier creëer je één geheel en lijkt het of de meubels ‘zweven’ in je woonkamer.

6. Planten in je woonkamer

Vaak denken we dat binnen een strak interieur planten niet welkom zijn, de reden hiervan is dat wordt gedacht dat planten vaak rommelig zouden kunnen ogen. Nou dat is dus absoluut tegenovergesteld. Planten kunnen juist je strakke ingerichte woonkamer versterken. Je hoeft ook niet direct enorme planten in je woonkamer te zeggen je kunt prima enkele kleine (dezelfde) planten bij elkaar zetten en spelen met de hoogte. Door ze bijvoorbeeld op een bijpassend krukje te zetten. We raden je daarom het volgende aan: Wanneer je je woning gaat inrichten toch op een enkele manier een stukje groen in de vorm van een plant terug te laten komen in je interieur.

 

planten woonkamer

Verschillende soorten woonkamers inrichten

Heb jij nu een woonkamer die bijvoorbeeld heel smal is of is je woonkamer juist heel groot? Dan snappen we heel goed dat het inrichten van je woonkamer soms lastig kan zijn. Daarom proberen we in onderstaande blogs wat dieper in te gaan op de verschillende soorten woonkamers en waar je op moet letten bij het inrichten van deze woonkamers.

Met deze tips hopen we dat we je wat inspiratie hebben gegeven zodat je zelf aan de slag kunt en je woning kunt inrichten zoals jij dat wilt! We begrijpen dat het voor iedereen natuurlijk anders is, want niet alle woonkamers zijn hetzelfde. We kennen verschillende vormen woonkamers, die allemaal andere aandacht nodig hebben. Spelen met je interieur, dat maakt het juist zo leuk. Gooi op een regenachtige zaterdag middag je complete inrichting eens op de kop en kijk wat het leukste staat. Want je hoeft niet perse nieuwe items te kopen om je inrichting te vernieuwen, maar het is natuurlijk wel ontzettend leuk! Dus neem gerust een kijkje in ons ruime assortiment woonaccessoires en fleur je woonkamer op met de te gekke items van KNUS!

Niets missen?!

Meld je aan voor de nieuwsbrief en ontvang de laatste tips, inspiraties en direct 10% korting op je bestelling!

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.8/10 gebaseerd op 17 reviews.
Scroll naar top