Zo kies je een nieuwe bank
knus home en gifts

Vierkante woonkamer inrichten? Lees onze 7(!) tips

Lange woonkamer, smalle woonkamer of een vierkanten woonkamer? Woonkamers zien we allerlei soorten, maten en vormen. Het maakt in de basis helemaal niets uit welke vorm woonkamer jij hebt! Want ieder woonkamer heeft zo z’n eigen voor- en ook nadelen. Heb jij een vierkanten woonkamer en wil jij deze graag inrichten? Dan is het handig om met een aantal zaken rekening te houden. Een vierkante woonkamer inrichten is namelijk net iets anders, dan het inrichten van bijvoorbeeld een smalle of L-Vormige woonkamer. In dit blog geven we je enkele handige en praktische tips, die jij direct kunt toepassen binnen je eigen interieur. Zo is een moodboard maken een goede eerste stap, maar dan?

Inhoud

Inrichten van je vierkante woonkamer

Bij de inrichting van een vierkante woonkamer zijn er enkele zaken waar je rekening mee moet houden. Het inrichten van een woonkamer is in de basis in principe voor iedere vorm hetzelfde. Het verschil zit hem in de details. Een vierkante woonkamer is immers qua indeling toch net iets anders dan het inrichten van een smalle woonkamer. Om de ruimte zo optimaal mogelijk te kunnen benutten, hebben we enkele tips voor je, die het een stuk eenvoudige maken om de inrichting van je vierkante woonkamer zo efficiënte mogelijk te maken.

Ga voor ronde vormen

Bij het inrichten van een vierkante woonkamer, is het belangrijk dat je zorgt voor afwisseling in verschillende vormen. Zorg er daarom voor dat je voor de inrichting van je vierkante woonkamer niet alleen kiest voor vierkante meubels. Door vierkante meubels af te wisselen met bijvoorbeeld ronde of ovale meubels, zorg je voor een stuk extra balans in je interieur.

Wanneer je enkel kiest voor vierkante meubels, dan kun je je voorstellen, dat het geheel door de vierkante woonkamer wel heel erg blokkerig wordt. Dat gaat ten koste van de sfeer binnen je interieur en dat zou natuurlijk enorm zonde zijn. Ronde meubels kunnen zijn; een eettafel, bijzettafel of poef.

Ook een ovale eettafel is ontzettend populair. Door verschillende vormen met elkaar te combineren, kun jij je vierkante woonkamer op een leuke en speelse manier een nieuwe indeling geven en maak jij optimaal gebruik van de ruimte die je hebt.

muurdecoratie voor aan de muur

Geef de hoeken een functie

In een vierkante woonkamer heb je vanzelfsprekend 4 verschillende hoeken. Waar het voor de meesten voelt als een belemmering, zijn deze hoeken juist enorm handig. Stel dat je een rond woonkamer hebt die je moet inrichten, dan is het een stuk lastiger. Bij de inrichting van een vierkante woonkamer kun je hoek voor hoek aan de slag. Zo is het verstandig iedere hoek een functie te geven. Zo kun je kiezen voor een zithoek en eethoek. Op deze manier is het inrichten van een vierkante woonkamer een stuk eenvoudiger.

Kies de juiste balans

Balans is binnen een interieur van groot belang. Niet voor niets is de woonstijl ‘Feng Shui’ op dit moment ontzettend populair. Feng Shui staat voor Rust, Reinheid en regelmaat. Je woonkamer moet zorgen voor een stuk rust, een plek, waar jij na een dag werken een huiselijk en vooral warm gevoel krijgt.

Vooral bij de inrichting van een vierkante woonkamer is balans extra belangrijk. Daarom is het essentieel te kiezen voor de juiste woonaccessoires, maar ook de juiste hoeveelheid. Het is daarom niet verstandig om de ene kant van je woonkamer vol te zetten met allerlei accessoires en de andere kant praktisch leeg te laten.

De balans staat bij het inrichten van een vierkante woonkamer op nummer één. Je hoeft je woonkamer natuurlijk niet volledig symmetrisch in te richten, maar door het gebruik van complementerende kleuren en rekening te houden met de positioneren van de meubels kom je al een heel eind. Bij complementerende kleuren kun je denken aan:

  • Rood en groen
  • Geel en paars
  • Blauw en oranje

Complementaire kleuren vullen elkaar aan, dat betekent, wanneer je deze kleuren tegenover elkaar gebruikt dit zorgt voor een neutrale basis.
Daarnaast is het combineren van accessoires en meubels in verschillende hoogtes ook altijd iets wat het binnen een vierkante woonkamer goed doet. Door het combineren van verschillende hoogtes zorg jij voor een optisch ruimer ogende woonkamer.

Eyecatchers zijn een Must Have

De inrichting van een vierkante woonkamer kan best een uitdaging zijn. Doordat je vaak ziet dat je niet goed weet waar je moet kijken, kan een eyecatcher uitkomst bieden. Eén of meerdere eyecatchers kunnen perfect zorgen voor een stukje extra rust in je interieur. Zo kun je kiezen voor een bank in een opvallende kleuren of een fauteuil die eruit springt.

Wil jij de basis van je inrichting liever wat rustiger houden, dan dienen woonaccessoires uiteraard ook perfect al eyecatcher. Ga je voor een gouden ornament, prachtige lamp, grote glazen vaas of kies je voor een kamerplant? Ben je gek op planten in je huis, dan is een botanisch interieur wellicht wel iets voor jou!

Positie van de verlichting

Bij verlichting zien we vaak dat mensen ervoor kiezen een lamp in het midden boven de tafel te hangen. Zoals je zult begrijpen, kan dit bij de inrichting van een vierkante woonkamer nogal zorgen voor wat donkere hoekjes. Wat verstandig is voor de juiste positionering van de verlichting in je woonkamer, is om per hoek te bepalen hoeveel licht je daadwerkelijk nodig hebt. Het kan namelijk heel goed zijn, dat je een bepaalde hoek hebt, die enkel aan natuurlijk licht voldoende heeft. Ook de functie van je hoek speelt natuurlijk een rol voor de keuze van de juiste verlichting en lamp.

Heb jij gekozen voor een leeshoek, dan is het wel verstandig een lamp en lichtbron te kiezen die voldoende licht geeft voor het lezen van de krant, favoriete boek of tijdschrift. In dit geval kun je kiezen voor een staande lamp, maar is ook een tafellamp op een salontafel een perfecte oplossing. Naast de bank zien we vaak dat er gekozen wordt voor een staande lamp, maar heb jij een tafeltje naast je bank, dan is ook een tafellamp hier een goede keuze. De keuze van verlichting is dus volledig afhankelijk van de functie van de desbetreffende hoek.

Fysieke verdeling van je vierkante woonkamer

Vind jij het lastig om je vierkante woonkamer op de juiste manier in te delen? Dan kun je er ook voor kiezen te gaan werken met room dividers. Door het gebruik van deze room dividers zorg jij voor een fysieke verdeling van je vierkante woonkamer. Op deze manier kun jij verschillende hoeken in je woonkamer op zichzelf laten functioneren. Uiteraard hoef je niet per se te kiezen voor een divider, maar volstaat ook een dressoir of boekenkast.

Heb jij gekozen voor een leeshoek, dan is een mooie boekenkast een perfecte manier om deze hoek af te sluiten van bijvoorbeeld de zithoek. Het gebruik van een fysieke afscheiding is niet alleen ontzettend praktisch, maar draagt ook bij aan de sfeer en inrichting van je vierkante woonkamer.

Andere vorm woonkamer inrichten?

Met deze tips kun jij het inrichten van een vierkante woonkamer voor jezelf een stuk efficiënter maken. Door het toepassen van één of meerdere tips, kun jij de ruimte optimaal benutten en de inrichting van je vierkante woonkamer een stuk eenvoudiger maken. Wil jij je woonkamer inrichten, maar heb je geen vierkante woonkamer? Ook voor de verschillende andere soorten woonkamers hebben we allerlei tips voor je verzameld. Welke woonkamer heb jij?

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 277 reviews.
Scroll naar top
0