energie besparen
knus home en gifts

8 Praktische tips voor het inrichten van je L-vormige woonkamer

De woonkamer, we hebben ze in allerlei soorten, maten en ook vormen. Zo kennen we vierkante woonkamers, rechthoekige woonkamers, smalle woonkamers, maar ook L vormige woonkamers. Die laatste, dat is één van de meest voorkomende woonkamers en daarmee ook direct voor velen een enorme uitdaging om deze woonkamer op de juiste manier te kunnen inrichten. Toch zijn er ook een flink aantal voordelen om een woonkamer te hebben in een L vorm, uiteraard wel wanneer je deze op de juiste manier inricht.

Dit laatste is iets wat we je in dit blog stap voor stap gaan uitleggen. Het inrichten een L vormige kamer is namelijk ondanks dat ook L-vormige woonkamers in allerlei verschillende afmetingen voorbijkomen in de basis hetzelfde. De ene kamer is namelijk klein, de andere woonkamer groot. Ook is het belangrijk rekening te houden met allerlei verschillende zaken in je woonkamer, zoals deuren, ramen of een haard. Ook wanneer je een open keuken hebt, kan dit zorgen voor een andere indeling van je L vormige woonkamer.

Heb jij een L-vormige woonkamer en kun je wel wat tips en inspiratie gebruiken, lees dan rustig verder. In dit artikel delen wel praktische tips, handige ideeën en ook verschillende voorbeelden voor het inrichten van een L vormige woonkamer.

Inhoud

Je L vormige woonkamer inrichten in 8 stappen

Wanneer je gaat beginnen met het inrichten van je huis, dan is het handig dat je precies weet wat je wilt. Wanneer het enkel gaat om het herindelen van je woonkamer, dan kan dit prima met je bestaande meubels. In dit artikel gaan we je stap voor stap uitleggen waar jij precies op moet letten bij het inrichten van een L vormige woonkamer en geven we je aantal praktische tips die jij direct in de praktijk kunt toepassen.

Wil jij je woonkamer niet alleen opnieuw inrichten met bestaande meubels, maar misschien ook wel direct veranderen van stijl? Wil jij bijvoorbeeld van een industriële stijl, naar een botanisch interieur of landelijk interieur, dan kan het verstandig zijn te beginnen met het maken van een moodboard. Met een moodboard bepaald jij de basis van je huis, je gaat letterlijk een huisstijl kiezen die jij vervolgens terug laat komen in je hele interieur.

Zo begin je met het kiezen van enkele basiskleuren, bijvoorbeeld; welke kleur kies ik voor op de muur? Ook welke soorten meubels is hierin van belang. Welke bank past in mij L vormige woonkamer? Allemaal vragen die van belang zijn bij het inrichten van je woonkamer. In de onderstaande stappen vertellen we je exact stap voor stap waar jij op moet letten. Om je L vormige woonkamer zo goed mogelijk tot z’n recht te laten komen.

Zorg voor één geheel

Wil jij je L vormige woonkamer tot één geheel bij elkaar brengen, dan is het verstandig te kiezen voor één soort vloer. Deze vloer laat je in je hele l vormige woonkamer terugkomen. Je zorgt ervoor dat deze vloer zowel in je woonkamer als keuken hetzelfde is. Wat verstandig is, is om te kiezen voor een vloer die makkelijk te onderhouden is.

Zo kun je kiezen voor een PVC vloer, plavuizen of een gietvloer. Wil je toch liever een houten vloer, dan is het verstandig te kiezen voor een houten vloer met een gelakte afwerking. Vooral in de keuken kan het voorkomen dat je met regelmaat schuift met je eetkamerstoelen. Op deze manier zorg je ervoor dat je vloer een stuk meer krasbestendig is.

Naast het kiezen van de vloer, is het ook mogelijk om je L vormige woonkamer tot één geheel te laten samensmelten door de lange wand in je woonkamer dezelfde kleur of hetzelfde behang te geven. Zo zorg je dat in beide delen van je woonkamer exact dezelfde stijl en daarmee ook sfeer blijft. Om het geheel extra kracht bij te zetten laat je de kleuren van je muur terugkomen. Dit kan in bijvoorbeeld je lampen, accessoires of vloerkleed.

vierkante kamer

De zithoek

Wanneer jij je L vormige woonkamer zo optimaal mogelijk wilt inrichten, dan is het belangrijk te bepalen waar de zithoek moet komen. De zithoek is, zoals je zult begrijpen de belangrijkste plek van je woonkamer. Je brengt hier doorgaans veel tijd door en ook de meubels zoals een bank en salontafel nemen relatief veel ruimte in beslag.

Het is aan te raden om de zithoek in het grote gedeelte van je l vormige kamer te positioneren. Op deze plek heb je namelijk de meeste plek voor je bank, tv-meubel en ook salontafel. Het is natuurlijk afhankelijk van verschillende factoren. Wanneer jij graag een open keuken wilt creëren en deze hoek ook tevens de grootste is, dan is het aannemelijker dat jij kiest voor een prachtige eethoek op deze plek in plaats van dat je er een zithoek van maakt.

Houd jij van een kleinere ietwat intiemere zithoek, dan kan je ziet hoek ook prima in het kleine gedeelte van je L vormige woonkamer. Wanneer je voor deze optie gaat, dan kan een hoekbank uitkomst bieden.

L vormige woonkamer indelen

Een woonkamer bestaat vaak uit meerdere verschillende ‘gebieden’ zo hebben we een zithoek, eethoek en vaak een leeshoek, speelhoek of werkplek. Kortom, je kunt helemaal zelf bepalen hoe jij je l vormige woonkamer wilt gaan indelen. Zoals we vaak zien, wordt er in het bredere gedeelte gekozen voor de zithoek. Het smalle gedeelte van de l vormige woonkamer leent zich perfect voor de eethoek, leeshoek of eventueel speelhoek wanneer je kinderen hebt uiteraard.

Maak een plattegrond

Wanneer je wilt beginnen met het indelen van je L vormige woonkamer, dan is het verstandig te beginnen met het maken van een plattegrond. Nu je weet welke functies welk gebied heeft in je l vormige woonkamer, dan kan het verstandig zijn een plattegrond te maken.

Met een plattegrond heb jij een duidelijk overzicht en is alles een stuk beter te visualiseren. Je weet exact welke ruimte je hebt en wat je waar kunt plaatsen. Je hebt er natuurlijk geen zin in om je bank, tafel of dressoir meermaals te moeten verplaatsten omdat het toch niet helemaal past.

Een plattegrond maken hoeft helemaal niet ingewikkeld te zijn en kan prima met een pen en stukje papier. Wat belangrijk is, is dat jij de exacte afmetingen van je l vormige woonkamer inzichtelijk hebt, welke meubels en andere objecten waar moeten komen en de afmetingen van deze objecten. Doe jij het toch liever online, dan kan uiteraard. De tool die wij graag gebruiken is Floorplan, deze is overigens volledig gratis te gebruiken. Wat nog beter en ook verstandiger is, is een moodboard maken. Hierop staat alles wat jij mooi vindt.

plattegrond l vormige woonkamer

L vormige kamer met open keuken

Wanneer jij je L vormige woonkamer gaat indelen, dan is het vooraf van belang om te bepalen of jij je zithoek in de woonkamer richting de zithoek plaatst of dat je dit liever afgesloten hebt. Wanneer je kiest voor het afsluiten, dan kan dit zorgen voor een optisch kleiner ogende kamer.

Wanneer jij kiest voor een L vormige kamer met open keuken, dan zal dit zorgen voor een optisch groter ogend geheel. Je betrekt als het ware de woonkamer bij de keuken in plaats van het af te sluiten. Je kunt je woonkamer op verschillende manier afsluiten van de je keuken.

Je kunt ervoor kiezen je stoelen met de rugleuning naar de zithoek te plaatsen. Wil jij je woonkamer bij de keuken betrekken en zo een open keuken creëren, zorg er dan voor dat je ze met de zijkant naar de zithoek positioneert. Uiteraard is dit afhankelijk van je tafel en ook de ruimte die je hiervoor hebt.

Je woonkamer visueel scheiden

Wanneer jij de verschillende gebieden in je L vormige woonkamer wilt scheiden van de rest en iedere functie op zichzelf wil laten functioneren, dan is een duidelijke scheiding onvermijdelijk. Je kunt namelijk je L vormige woonkamer op verschillende manier scheiden. Het scheiden van je L vormige woonkamer hoeft namelijk niet per se met een kast of wand.

Je kunt je L vormige woonkamer namelijk heel eenvoudig scheiden door het gebruik van vloerkleden. Zo kun jij voor onder je bank/zithoek kiezen voor een groter vloerkleed. Op deze manier is het duidelijk dat de zithoek een op zichzelf staand gebied is met een eigen functie. Ditzelfde kun je ook doen voor je eettafel en andere gebieden die je duidelijk wilt scheiden.

Zo zie je dat je met slechts een kleine toevoegen je L vormige woonkamer eenvoudig kunt scheiden. Het gebruik van een vloerkleed heeft ook zo z’n voordelen. Een prachtig vloerkleed is namelijk niet alleen functioneel, maar brengt ook nog eens ontzettend veel warmte en sfeer in je huis.

griekse stijl

Eén stijl

Iedere ruimte in je L vormige woonkamer heeft zo z’n eigen kenmerken, zo kan het zijn dat je voor je zithoek kiest voor andere woonaccessoires en kleuren dan voor de eethoek. Toch is het belangrijk, dat wanneer jij je interieur een bepaalde uitstraling wilt geven je kiest voor één geheel. Je kunt prima verschillende kleuren gebruiken, maar zorg wel dat deze kleuren met elkaar matchen.

Een goed voorbeeld is een botanisch interieur. In een botanisch interieur staat de kleur groen centraal. Dit zien we terugkomen in zowel muren, meubels, accessoires, maar ook planten. Wanneer jij verschillende gebieden hun eigen karakter wilt meegeven, kies dan wel voor kleuren die bij elkaar passen zodat het geen kleurenfestijn wordt. Dit geldt overigens niet alleen voor je woonkamer, maar ook je slaapkamer. Zo zien we steeds vaker dat de stijl van de woonkamer, ook wordt doorgetrokken in de slaapkamer. Een goed voorbeeld is een hotel chique slaapkamer, die de laatste jaren steeds meer aan populariteit heeft gewonnen.

Kleine L vormige woonkamer inrichten

Woonkamers zijn er in allerlei soorten en maten, dus heb jij een kleine L vormige woonkamer en wil je deze graag inrichten, dan zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden. Binnen het inrichten van een kleine woonkamer zijn er een aantal regels die ervoor zorgen dat jij alle ruimte optimaal kunt benutten. Zo kun je het geheel optisch toch groter laat ogen. Of je nu een kleine L vormige woonkamer gaat inrichten of een kleine vierkante woonkamer, in deze basis is dit helemaal gelijk.

Een valkuil die we vaak zien bij het inrichten van een kleine l vormige woonkamer, is dat we kiezen voor kleine meubels. Zorg ervoor dat je, hoe tegenstrijdig het ook klinkt je kiest voor een paar grote items, zoals een bank, eettafel en tv-kast. Voorkom dat je allerlei kleine meubels laat rondzweven in je huis en kies voor lichte kleuren op je muur.

Belangrijk is, bij het inrichten van een kleine l vormige kamer, is dat je meubel functioneel zijn. Wanneer jij kiest voor een salontafel, zorg er dan voor dat deze tafel ook direct dient als opbergruimte. Kies voor een ronde eettafel en ga voor de juiste stoelen. Zo kun jij namelijk, wanneer je meerdere mensen ontvangt, deze stoelen eenvoudig bijdraaien en hoef je niet naast je eetkamerstoelen ook nog eens één of meerdere grote fauteuils in je woonkamer te plaatsen.

De gouden regel bij het inrichten van een kleine l vormige woonkamer, dat is Less is more. Uitzondering op deze regel, dat zijn de meubels. Voor de rest is het belangrijk dat je niet te veel woonaccessoires in je woning plaatst, maar kiest voor enkele eyecatchers die je interieur een echte boost geven!

kleine l vormige woonkamer inrichten

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 277 reviews.
Scroll naar top
0