Welke bank past in mijn woonkamer
knus home en gifts

Welke bank past in mijn woonkamer?

Welke bank past bij mij in huis? De woonkamer is vaak het hart van een huis. Het is de plek waar we samenkomen met familie en vrienden, waar we ontspannen na een lange dag en waar we ons thuis voelen. Een belangrijk onderdeel van de woonkamer is daarom dus ook de bank. De bank is niet alleen een functioneel meubelstuk om op te zitten of even heerlijk ontspannend te liggen, maar ook een centraal element in het interieur van je huis. Bij het kiezen van een bank zijn er verschillende factoren die van belang zijn in het maken van je uiteindelijke keuze. Hierbij kun je denken aan de grootte, stijl, comfort en functionaliteit. Het vinden van de perfecte bank die past bij wat eigen wensen en ook je stijl kan dus een uitdaging zijn zoals je zult begrijpen, maar we kunnen je verzekeren; het is het waard. In dit artikel gaan we daarom dieper in op deze verschillende belangrijke factoren en geven we tips om de juiste bank te vinden voor jouw woonkamer.

Inhoud

Hoe groot je woonkamer?

Een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste bank is de grootte van je woonkamer. Als je woonkamer klein is, wil je waarschijnlijk liever niet dat je een te grote bank hebt, waardoor een groot deel van de ruimte bedekt is. Aan de andere kant, als je woonkamer wel groot is, is het aannemelijk dat je kiest voor een wat groter model bank voor in je woonkamer. Kies je dan voor een kleine bank, dan is de kans vrij groot dat deze in het niet valt in vergelijking met de rest van je interieur. Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een wat kleinere bank in combinatie met een fauteuil of een twee- en driezitsbank. Kortom, mogelijkheden genoeg dus.

Hoe groot je woonkamer?

Een belangrijke factor bij het kiezen van de juiste bank is de grootte van je woonkamer. Als je woonkamer klein is, wil je waarschijnlijk liever niet dat je een te grote bank hebt, waardoor een groot deel van de ruimte bedekt is. Aan de andere kant, als je woonkamer wel groot is, is het aannemelijk dat je kiest voor een wat groter model bank voor in je woonkamer. Kies je dan voor een kleine bank, dan is de kans vrij groot dat deze in het niet valt in vergelijking met de rest van je interieur. Uiteraard heb je ook de mogelijkheid om te kiezen voor een wat kleinere bank in combinatie met een fauteuil of een twee- en driezitsbank. Kortom, mogelijkheden genoeg dus.

Meet je woonkamer op

Het is belangrijk om je woonkamer te meten voordat je een bank kiest. Meet de lengte, breedte en hoogte van de woonkamer om te bepalen hoeveel ruimte je hebt voor een bank. Houd ook rekening met andere meubels in de ruimte en zorg ervoor dat je bank niet te dicht bij andere meubels staat. Je wilt natuurlijk niet dat je bank straks strak tussen twee muren staat of nog erger, misschien zelfs wel helemaal niet past. Je doet er daarom goed aan om dit vooraf goed op te meten, zodat je exact weet welke marge je hebt voor een nieuwe bank.

Pas de vorm aan op de woonkamer

Een andere tip is om de vorm van jouw bank aan te passen aan de grootte van jouw woonkamer. Als je bijvoorbeeld een kleine woonkamer hebt, kun je overwegen om een bank te kiezen met een hoek, waardoor je meer zitplaatsen kunt creëren zonder te veel ruimte in beslag te nemen. Het is daarom dus ook aan te raden om niet direct op basis van wat je graag zou willen op zoek te gaan naar een nieuwe bank, maar ook kritisch te kijken naar wat praktisch is. Heb je een kleine woonkamer, dan is de kan vrij klein dat je een grote eettafel hebt met 6, 8 of zelfs 10 stoelen. Het bijschuiven van een aantal stoelen tijdens een verjaardag is dan dus vaak lastig. Kies je voor een praktische bank, dan scheelt je dit simpelweg een hoop ruimte.

Door rekening te houden met de grootte van jouw woonkamer en de vorm van jouw bank, kun je de perfecte bank kiezen die past bij jouw persoonlijke wensen en stijl, terwijl je ook rekening houdt met de beperkingen van jouw woonkamer. Ook wanneer je een kleine woonkamer gezellig en praktisch wilt inrichten, zijn er dus voldoende mogelijkheden. Een bijzettafel is bijvoorbeeld ideaal om snel wat extra ruimte te creëren voor tijdens bijvoorbeeld een verjaardag.

Kies een stijl die past bij je interieur

Naast de grootte en vorm van de bank, is de stijl van de bank ook belangrijk bij het kiezen van de juiste bank voor jouw woonkamer. Je wilt een bank kiezen die past bij de rest van jouw interieur en die jouw persoonlijke stijl weerspiegelt. Sterker nog, een bank is natuurlijk dusdanig prominent aanwezig dat deze voor een groot deel de look en feel van je woonkamer bepaald. Des te belangrijker dus om hier kritisch naar te kijken. De eerste stap is daarom dus het bepalen van de stijl. Uiteraard pas nadat je weet voor welk formaat en ook welke vorm je kiest.

Verschillende stijlen

Banken zijn er in allerlei verschillende stijlen. Dit kan zijn: Modern, klassiek, landelijk, industrieel en nog veel meer. Als je een minimalistische stijl hebt, kies je misschien wel voor een bank met een strak en eenvoudig ontwerp. Als je een meer traditionele stijl hebt, wil je misschien een bank kiezen met meer decoratieve elementen. Wat vandaag de dag ook helemaal terug is van weggeweest dat is vintage! Vintage is een stijl die zich kenmerkt door de retro items, die zelfs ook nieuw worden gemaakt, maar dan in de stijl van enkele tientallen jaren geleden.

De kleur van je bank

De bank is een prominent meubelstuk, de kleur is dus een bepalende factor in het geheel. Als jouw woonkamer voornamelijk bestaat uit neutrale kleuren, kun je er over nadenken om een bank te kiezen met een opvallende kleur om een statement te maken en deze te laten fungeren als echte eyecatcher. Als jouw woonkamer al veel kleur heeft, wil je misschien een bank kiezen in een neutrale kleur om te voorkomen dat het interieur te druk wordt. Wat wel aan te raden is, is om te kiezen voor een kleur die eenvoudig te combineren is. Vooral gezien het feit een bank een flinke uitgave is, zit je er natuurlijk niet op te wachten om je interieur om de zoveel jaar volledig te moeten veranderen. Door te kiezen voor een neutrale bank, kun je vaak met alleen wat andere woonaccessoires een enorme verandering teweeg brengen.

Materiaalkeuze

Naast de kleur, is ook het materiaal iets om over na te denken. Gelukkig is deze keuze wat makkelijker. Althans, dat denken de meesten. Waar je vaak denkt de keuze te hebben uit leer en stof, is de keuze natuurlijk veel meer dan dat. Kies je voor een velours bank of ga je toch voor een ander type stof. Leer is bijvoorbeeld duurzaam en gemakkelijk schoon te maken, maar kan duurder zijn dan stoffen banken. Stoffen banken zijn zachter en comfortabeler, maar kunnen moeilijker schoon te maken zijn. Houd er ook rekening mee dat leer een stuk duurder is, in vergelijking met een stoffen bank.

De functionaliteit van je bank

Een prachtige bank is natuurlijk één, maar een bank die functioneel is, is misschien nog wel veel belangrijker. Helemaal wanneer je er regelmatig opzit, wil je wel dat je van alle gemakken kunt worden voorzien. Uiteraard is de keuze aan jezelf tot in hoeverre je hierin wilt gaan. Je hebt de keuze uit bijvoorbeeld een bank die volledig elektrisch is en je zelfs een voetenbankje kunt laten uitklappen, waarop je vervolgens heerlijk ontspannen je voeten kunt leggen. Stel dat je in een studio woont, dan is een slaapbank bijvoorbeeld weer een goede keuze. Zo is het dus belangrijk om van tevoren goed na te denken over de functionaliteit en of je de bank puur ter decoratie hebt of er ook op wilt kunnen liggen, zitten of dus slapen.

Het comfort

De bank is vaak het middelpunt van de woonkamer. Het is de plek waar je ontspant na een lange dag werken, waar je samenkomt met vrienden en familie en waar je een film kijkt of een boek leest. Daarom is het belangrijk om bij het kiezen van een bank rekening te houden met het comfort. Je wilt natuurlijk wel ontspannen en vooral ook comfortabel kunnen zitten of liggen. Om ervoor te zorgen dat je uiteindelijk voor een bank kiest wel volledig is afgestemd op jouw wensen, zijn er een aantal zaken om rekening mee te houden.

Zachtheid van de kussens

Waar de één het heerlijk vindt om lekker in de bank weg te kunnen zakken, heeft de ander liever wat stevigere kussens. Nu is het ook vanuit praktisch oogpunt vaak verstandiger om te kiezen voor wat stevigere kussens. Allereerst blijven ze dan langer mooi en zitten ze ook een stuk prettiger. Wil je toch wat extra sfeer toevoegen, dan kun je altijd nog kiezen voor een paar leuke kleurrijke sierkussen

Diepte van de zitting

De diepte van de zitting is een andere belangrijke factor bij het kiezen van een bank. Als de zitting te diep is, kan dit leiden tot een slechte houding en rugklachten. Als de zitting te ondiep is, kan dit ongemakkelijk zijn voor mensen met langere benen.

Hoogte van de rugleuning

De hoogte van de rugleuning is ook een belangrijke factor bij het kiezen van een bank. Een hoge rugleuning biedt meer ondersteuning voor de rug en de nek, maar kan minder comfortabel zijn voor mensen die graag onderuit zakken. Nu is het voordeel wel aan een rugleuning dat het ook wanneer je een hoge rugleuning niet prettig vindt je natuurlijk ook gewoon kunt gaat liggen.

Verstelbare rug- en armleuningen

Ga je voor optimaal comfort, dan ga je voor een bank met verstelbare rug- en armleuningen. Verstelbare rug- en armleuningen bieden meer flexibiliteit en kunnen je helpen een comfortabele houding te vinden. Je kunt de rug- en armleuningen aanpassen aan je eigen voorkeuren en behoeften. Houd er wel rekening mee dat de kosten van je nieuwe bank dan flink kunnen oplopen. Helemaal wanneer je kiest voor een elektrisch verstelbare bank.

Tot slot

Als je op zoek bent naar een nieuwe bank voor je woonkamer, zijn er een aantal belangrijke factoren waarmee je rekening moet houden. Het comfort van de bank is een van de belangrijkste overwegingen. Zachte kussens bieden comfort, maar kunnen na verloop van tijd inzakken en minder ondersteuning bieden, terwijl stevigere kussens meer ondersteuning bieden, maar minder comfortabel kunnen zijn. De diepte van de zitting, de hoogte van de rugleuning en verstelbare rug- en armleuningen zijn andere belangrijke factoren om te overwegen bij het kiezen van een bank. Het is belangrijk om verschillende opties uit te proberen en deskundig advies te vragen om de perfecte match voor jouw persoonlijke behoeften en stijl te vinden. Het vinden van de juiste bank kan een aanzienlijk verschil maken voor zowel je eigen genot, maar ook voor de look en feel van je interieur.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 281 reviews.
Scroll naar top
0