welke kleur wit op de muur
knus home en gifts

Welke kleur wit kies je voor op de muur?

Wil jij je muur een nieuwe look geven en kies je het liefst voor wit? Dat begrijpen wij heel goed! Wanneer we het hebben over wit, dan schieten er hoogstwaarschijnlijk direct allerlei kleurcodes door je hoofd. De meest bekend wanneer we het over de kleur wit hebben op bijvoorbeeld een muur, dan is natuurlijk RAL 9001, RAL 9010 en RAL 9016. Deze kleuren wit worden doorgaans het meest toegepast binnen ons interieur. De welbekende RAL-kleuren zijn DE standaard in de bouw, industrie, maar ook in het verkeer(zebrapaden, strepen op de weg etc.) niet voor niets dat professionele schilders tal van liters RAL-kleuren wegwerken.

In dit blog vertellen we je exact wat RAL-kleuren nu daadwerkelijk zijn, maar ook helpen we je voor welke kleuren wit op je muur je het best kunt kiezen. Dus wil jij je muur of plafond een witte kleur geven, lees dan rustig verder, want dan vertellen wij je welke kleur wit je het beste kunt kiezen voor je muur.

Inhoud

Welke kleuren wit zijn er allemaal?

Welke kleuren wit er exact zijn, dat is lastig te zeggen. Zoals je zult begrijpen kun je de kleuren wit in talloze tinten mengen. Wel zien we dat de meest gebruiken kleur wit voor op de muur RAL 9001 en RAL 9010 zijn. Een andere veel gebruikte RAL-kleur, dat is RAL 9016. De kleur RAL 9016 is het welbekende ‘verkeerswit’ deze 3 kleuren worden ook wel de RAL classic kleuren genoemd. Dat komt doordat deze kleuren wereldwijd als standaard gelden voor het definiëren van verfkleuren.

Welke kleur is RAL 9001

De kleur RAL 9001 neigt naar crème. Wanneer je kiest voor deze kleur wit op de muur, dan wordt hij in de schilders wereld vaak crème wit genoemd, wat ook tevens de officiële naam is van deze kleur wit. Deze kleur wit wordt door velen ook wel gebroken wit genoemd. Deze kleur is daarmee net iets ‘zachter’ dan de kleur RAL 9010. Doordat deze kleur net iets zachter is dan RAL 9010 leent deze kleur wit zich perfect voor kozijnen en deuren.

Toch blijft het uiteraard altijd een kwestie van smaak, want er zijn ook voldoende mensen die kiezen voor deze kleur wit op de muur of het plafond. Afhankelijk van je eigen smaak en stijl kun jij bepalen welke kleur wit het beste bij jou interieur past. Door bijvoorbeeld het maken van een moodboard kun jij de eerste stap zetten naar het inrichten van je woonkamer of slaapkamer.

RAL 9001

Welke kleur is RAL 9010

Deze kleur RAL 9010, heeft als officiële benaming ‘zuiver wit’. Deze kleur wit is net iets witter dan de kleur RAL 9001. Let wel, de kleur RAL 9010 is niet zo wit als dat we 100% wit kennen. Deze kleur wit wordt vaak gebruikt voor deuren en kozijnen. Daarnaast leent deze kleur wit zich ook perfect voor de muren of plafonds van je woon- of slaapkamer.

Doordat deze kleur wit enorm populair is, gebruiken de meeste fabrikanten de kleur RAL 9010 als standaard kleur, hierbij kun je denken aan stopcontacten, kozijnen en deuren. Dit scheelt natuurlijk enorm voor de schilder, want nu hoeven ze enkel de muur te witten. Doordat deze kleur wit de meest populaire is, zien we dat steeds meer fabrikanten stopcontacten etc. in deze kleur produceren.

RAL 9010

RAL 9016

Naast de populaire kleuren RAL 9001 en RAL 9010, wint ook de kleur RAL 9016 steeds meer aan populariteit. Deze kleur wordt officieel ‘verkeerswit’ genoemd. De kleur RAL 9016 is een erg neutrale kleur, want deze kleur wit bevat geen okerpigment. Dit is ten opzichte van de kleuren RAL 9001 en RAL 9010 ook meteen de lichtste tint wit van deze 3.

Deze kleuren RAL 9016 leent zich daardoor perfect voor ruimtes waar je niet veel daglicht hebt. Door de lichte tint wit, neemt deze kleur eenvoudig de omgevingskleuren op. Zo brengt deze kleur wit een neutrale basis en kun je vanuit daar spelen met meubels een woonaccessoires.

RAL 9016

Hoe vind je de juiste kleur wit voor je muur?

Vaak denken we bij het restylen van ons huis direct aan allerlei nieuwe meubels. Dit is absoluut niet nodig, want wist jij dat je met een nieuwe frisse kleur op je muur, je huis al een hele andere uitstraling geeft? We kunnen ons heel goed voorstellen dat jij jezelf afvraagt welke kleur wit je moet kiezen voor je muur? Om je een eindje op weg te helpen, hebben we een 4-tal stappen voor je. We zien namelijk dat velen het lastig vinden om de juiste kleur wit te kiezen voor op de muur of het plafond.

  1. Maak een moodboard, door goed om je heen te kijken wat je nu daadwerkelijk mooi vindt, is de keuze voor de juiste kleur wit op de muur een stuk eenvoudiger. Denk hierbij aan het bekijken van bijvoorbeeld verschillende interieurbladen. Zo kun jij voor jezelf de juiste look en feel voor je huis creëren.
  2. Ga voor een kleurenwaaier, deze kun jij bij een verfspeciaalzaak krijgen. Zo kan het zijn dat je deze moet kopen, maar er zijn ook voldoende zaken waar je deze gratis kunt ophalen.
  3. Zorg dat je de kleuren bij verschillende soorten licht bekijkt, Bekijk ze bij daglicht, maar ook zeker bij ‘kunst’ licht ook op verschillende plaatsen in je huis.
  4. Twijfel je tussen verschillende tinten wit? Kies dan eerst voor een zogeheten ‘sample’ van de verschillende kleuren. Zo kun jij eenvoudig je stuk van je muur schilderen en op deze manier als het is opgedroogd bepalen of je het mooi vindt. Zo weet je zeker dat je de juist kleur wit voor je muur kiest.

Wit saai?

De kleur wit is alles behalve saai! Zoals je ziet zijn er enorm veel tinten wit verkrijgbaar. Naast de populaire RAL-kleuren 9001, 9010 en 9016 zijn er nog veel meer. Door de verschillende tinten wit met elkaar te combineren en daarbij te kiezen voor een echte eyecatcher is het eindresultaat verbluffend.

Ben jij bang dat alleen wit een kil en koud gevoel geeft, kies dan voor een prachtig behang op één muur. Dit kan een fotobehang zijn, maar ook een jungle behang. Op deze manier geef jij je huis net dat stukje extra. Wil je toch graag alleen wit op je muur, kies dan in je inrichten voor de juiste meubels en accessoires. Materialen zoals Hout en leer gecombineerd met verschillende stoffen zorgen voor een warm gevoel.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 281 reviews.
Scroll naar top
0