Moodboard maken
knus home en gifts

Wil jij je huis opnieuw inrichten? Een moodboard maken biedt uitkomst!

Moodboard maken? Heb jij een nieuwbouw huis gekocht of ga jij je eigen huis herinrichten? Dan is het super tof om een moodboard te maken. Hierin kom je erachter wat jouw stijl is en kan je het ook meteen visualiseren. Wat is nou precies een moodboard en hoe maak je dat? Nou, hier gaan wij jou mee helpen en geven wij jou tips en tricks voor in deze blog. Voordat je begint is het fijn om alvast inspiratie op te doen. Verzamel zoveel mogelijk beeldmateriaal, kleurstalen en materiaal stalen. Dit samen zorgt voor een goede basis. Dit is hoe ik altijd begin met moodboards voor mezelf maar ook voor klanten. Want wist je ook dat wij interieuradvies geven?!

Inhoud

Wat is een moodboard?
Voordat we beginnen met het maken van een moodboard is het natuurlijk belangrijk om te weten wat een moodboard nu daadwerkelijk is? Het is eigenlijk niets meer dan een (digitale) verzameling, meestal op posterformaat. Het wordt gebruikt om een bepaald idee of concept uit te werken en zo voor jezelf of klant te kunnen visualiseren vaak voor het inrichten van je woning. Nu snappen we heel goed dat je denkt, wat komt er allemaal op een moodboard? Dat leggen we je hieronder verder uit.

Waar moet je rekening mee houden bij een moodboard maken?
Nu je antwoord hebt op je vraag wat een moodboard is, kun je verder met stap 2. Wat komt er allemaal op een moodboard? Een veelgehoorde vraag, waar eigenlijk niet een eenduidig antwoord op is. Je kunt namelijk helemaal zelf bepalen wat de invulling wordt. Ga je je woonkamer opnieuw inrichten, dan is het verstandig enkele stoffen en kleuren te verzamelen. Kies je ook voor nieuwe raambekleding en zelfs een nieuwe vloer? Zorg dan ook voor enkele stalen (monsters) van vloeren en raambekleding. Kortom het is afhankelijk van de situatie wat je allemaal op een moodboard kunt plaatsen

Hoe ziet een moodboard er daadwerkelijk uit?
Met de hier bovengenoemde 2 stappen kunnen we ons voorstellen dat het visualiseren van hoe het er nu uitziet nog wat lastig kan zijn. Een moodboard is er juist voor om dat soort zaken helder te krijgen. Daarom delen we hieronder een moodboard die wij in opdracht van een restauranteigenaar hebben mogen maken ter inspiratie. De opdracht was helder; De kern van het restaurant moet passen bij de nieuwe ‘huisstijl’ kortom, het ging hier om de vloeren, raambekleding en decoratie.

moodboard maken restaurant

Stap voor stap een moodboard maken

Nu je weet wat een moodboard is, wat er allemaal bij komt kijken en hoe het er daadwerkelijk uitziet gaan we je stap voor stap meenemen in het maken van zoń prachtig board. Je kunt er natuurlijk voor kiezen hem op papier te maken, maar ook digitaal is een optie. Verderop in dit blog geven we je enkele tips en tricks hoe jij eenvoudig online aan de slag kunt.

Begin bij de basis (verzamelen, verzamelen en nog eens verzamelen)

verzamelen

Wanneer je begint met het maken van een moodboard is de basis natuurlijk van essentieel belang. Deze keuze vorm straks de basis van al je aankopen die je doet voor je interieur.  Verzamel daarom zoveel mogelijk (woon)tijdschriften. Hierin kun je straks bladeren en inspiratie in opdoen en niet geheel onbelangrijk jouw mooiste ideeën uitknippen. Ga naar de bouwmarkt en haal (vaak gratis) kleurstalen op van jouw favoriete kleuren, doe dit ook voor behang en ook voor de vloer! Natuurlijk is dit ook prima online te doen, dan print je ze uit en plak je ze op je moodboard. Ook perfect wanneer je je moodboard online gaat maken.

Begin met knippen

Nu je alles hebt verzameld, kan het maken beginnen! Het uitknippen van alles wat je leuk vindt, van woonaccessoires tot behangtrends of bepaalde sfeerbeelden die je aanspreken. Knip zoveel mogelijk uit wat jij leuk vindt! Je kunt dit later altijd in een verder stadium verder filteren.

Het daadwerkelijk maken van het moodboard
Nu je alles hebt uitgezocht en hebt uitgeknipt kan het echte werk beginnen. Wanneer je dit digitaal doet, dan hoef je het natuurlijk niet fysiek uit te knippen. Je heb t in de vorige 2 stappen alles verzameld en uitgeknipt wat je leuk vindt. Nu is het zover dat je keuzes moet gaan maken. Heb jij een aantal verschillende vloerkleden welke je mooi vindt in combinatie met meerdere soorten banken? Kijk dan wat je goed bij elkaar vindt passen, dit geldt natuurlijk ook voor de vloer en voor het behang.

Het plakken
We zijn inmiddels aangekomen bij de laatste stap, het plakken! Nu je alles hebt verzameld kun je gaan beginnen met het plakken van je moodboard. Let hierbij wel op dat je de juiste compositie, dat wil zeggen dat de juiste elementen bij elkaar passen en op de juiste plek komen. Wanneer je fysiek gaat plakken is het verstandig alles op de juiste manier te positioneren en vervolgens van bovenaf een foto te nemen. Op deze manier voorkom je dat je straks iets wilt aanpassen, maar het al vastgeplakt zit.

Fysiek moodboard maken met tijdschriften

Fysiek moodboard

De bekendste en nog steeds meest gebruikte manier om een moodboard te maken zijn toch nog steeds tijdschriften. Wie deed dit niet als jong meisje, plaatjes uit tijdschriften scheuren voor een nieuwe slaapkamer, van je idool of om te plakken in je schoolagenda. Het is de beste manier om je ideeën visueel te maken. Bij een moodboard voor je interieur denk je al snel aan interieur tijdschriften, maar je kan zoveel meer tijdschriften gebruiken. Denk aan een lifestyle tijdschrift of een kooktijdschrift. Een moodboard gaat niet alleen om meubels maar ook om je gevoel en jouw persoonlijkheid. 

Digitaal moodboard maken

Natuurlijk kan je ook heel veel inspiratie opdoen op Pinterest. Ik kijk zelf dagelijks op Pinterest en maak mijn eigen borden voor elke ruimte. Hier verzamel ik alle inspiratie. Je kan makkelijk zoeken met het intikken van een paar woorden, pas wel op.. door het verder klikken van afbeelding naar afbeelding verdwaal je al snel op Pinterest, haha.

voorbeeld pinterest

 

Bron: ‘Eigen Pinterest bord’ Belangrijk om te weten wanneer je gebruik maakt van Pinterest afbeeldingen, dat je deze niet online mag delen in verband met auteursrecht.

3D moodboard maken

Om het moodboard wat meer effect te geven en nog meer te visualiseren kan je werken met materiaal stalen. Voeg naast de afbeeldingen kleurenstalen toe, maar ook stukjes stof of hout. Je kan er ook wat natuurlijke droogbloemen bij leggen of een plantje. Net wat bij jou interieur past. Kies je ervoor om je huis te gaan herinrichten zorg dat dat je gebruikt maakt van items uit jouw interieur die je wilt behoudt. Zo kan je meteen zien hoe het match en wordt het direct één geheel.

Tip: maak een foto van je board, zo heb je deze altijd digitaal bij je. Je kan er dus ook voor kiezen om de afbeeldingen en stalen los bij elkaar te leggen. Zo hoef je niet alles te plakken op een a3 papier.

Online moodboard maken (tools)

Tegenwoordig kan je een moodboard ook makkelijk online maken. Ik gaf eerder hierboven al aan dat Pinterest echt een makkelijk online prikbord is. Pinterest past jouw startpagina aan naar jouw interesses, dit gebeurt wanneer je regelmatig gebruik maakt van de zoekbalk. Ben je nou een beetje handig met Photoshop, Floorplanner of Picasa? Dan kun je ook terecht bij een van deze programma’s. Je moet wel goed overweg kunnen met de software als je echt iets moois (professioneel) wilt maken. Tegenwoordig kan je ook heel veel met Word en Paint(3D). 

Zelf een aan de slag? Wij helpen je!

Ik ben erg benieuwd hoe jij vanaf nu aan de slag gaat met het maken van een moodboard. Gebruik je tijdschriften, Pinterest of allebei? Zit je nu echt met je handen in je haar. Neem gerust contact met ons op en wie weet komen wij samen tot een prachtig idee voor jou interieur! Wil je rust in huis, dan is Feng Shui misschien wel iets voor jou!

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 277 reviews.
Scroll naar top
0