feng shui
knus home en gifts

Feng Shui Geheimen: De ultieme gids voor iedere ruimte

Feng Shui, er zijn talloze woontrends en woonstijlen, zoals industrieel, landelijk, Scandinavisch en bohemien. Naast deze stijlen zijn er natuurlijk nog veel meer soorten die erg in trek zijn. Een stijl die al eeuwenoud is maar steeds populairder wordt in onze interieurs, is ‘Feng Shui’. We kunnen ons goed voorstellen dat je nu allerlei vragen hebt, zoals: wat is Feng Shui en waar komt het vandaan?

Om de vraag over de oorsprong te beantwoorden: Feng Shui komt uit China. Verderop in deze blog geven we een uitgebreider antwoord, maar naast het antwoord op deze vraag, bieden we je alle informatie die je nodig hebt over Feng Shui. Dus ben je benieuwd en wil je weten wat Feng Shui precies inhoudt en hoe je het kunt toepassen in je eigen interieur? Lees dan verder.

Inhoud

Wat is Feng Shui?

Om te begrijpen hoe je Feng Shui kunt toepassen, is het belangrijk om te weten wat het precies is. We leggen het stap voor stap uit en beantwoorden je vraag: ‘Wat is Feng Shui?’ Wanneer je je woonkamer inricht, kies je meestal voor een bepaalde stijl. Om te weten wat die stijl precies inhoudt, is het handig om de oorsprong ervan te kennen. Feng Shui komt uit het Verre Oosten, om precies te zijn uit China. Het is een meer dan 3000 jaar oude filosofie over hoe je omgeving je gevoel en geluk kan beïnvloeden. Het gaat vooral om de relatie tussen je werk- of leefomgeving en jij als individu.

Feng Shui richt zich met name op het creëren van een harmonieus geheel met vooral natuurlijke en organische vormen, wat nogal in contrast staat met de hedendaagse stijlen die we kennen. Het is geen geheim dat veel van wat ons omringt niet uit een natuurlijke basis bestaat, maar door onszelf is gecreëerd. Uiteraard kunnen prachtige woonaccessoires in de juiste combinatie ook zorgen voor de juiste harmonie. Op deze manier blijf je met je eigen spullen dicht bij de filosofie van ‘Feng Shui’. Kortom, het is een filosofie.

Wat is de betekenis van feng shui?

Nu we in grote lijnen weten wat deze filosofie inhoudt, zullen velen van ons zich afvragen wat het nu eigenlijk betekent. We weten dat het een filosofie is, maar wat is de werkelijke betekenis van ‘Feng Shui’? Feng betekent wind en Shui betekent water. Zoals je inmiddels weet, vindt de filosofie haar oorsprong in China. In de Chinese cultuur worden deze twee elementen, water en wind, altijd geassocieerd met gezondheid, zowel geestelijk als lichamelijk.

Feng Shui staat voor gezondheid, harmonie en geluk. Als we dieper ingaan op het principe en dit vertalen naar een ‘slechte’ Feng Shui, want we hebben net geleerd dat het een filosofie is, dan staat bijvoorbeeld een donkere of muffe kamer voor een onevenwichtig liefdesleven, een mindere tot slechte gezondheid en ongeluk. Als er dus sprake is van een ‘goede’ Feng Shui, betekent dit juist het tegenovergestelde, oftewel gezondheid, harmonie en geluk!

Feng Shui brengt Rust, Reinheid en Regelmaat

Zoals je wellicht al had begrepen is het één zo dan niet de bijzonderste interieurstijl die we kennen. Volgens de filosofie draait alles om de relatie tussen mensen, leef en werkomgeving. Kortom, de juiste balans te vinden tussen deze 3 belangrijke pijlers in het leven. De perfect combinatie is natuurlijk Feng Shui en Marie Kondo. Marie Kondo is een enorme hype (overigens een echte aanrader op Netflix!) Bij de Netflix serie van Marie Kondo draait het om leven in een opgeruimd huis. Niet per kamer, maar categorisch en systematisch opruimen. Zoals hieronder weergegeven.

Sierkussens

Feng Shui varianten

Feng Shui is een eeuwenoude Chinese kunst die gericht is op het bevorderen van harmonie en balans in de leefomgeving. Er zijn verschillende vormen en methoden van Feng Shui, die in de loop van de tijd zijn ontstaan en geëvolueerd. In dit artikel zullen we verschillende Feng Shui varianten bespreken, van klassieke tot moderne stijlen, en hoe ze kunnen worden toegepast in het interieur, exterieur en tuinontwerp.

Klassieke Feng Shui

De klassieke Feng Shui kent twee belangrijke scholen: de Form School en de Compass School. Beide scholen hebben een rijke geschiedenis en zijn gebaseerd op dezelfde basisprincipes, maar verschillen in hun benadering en methoden.

Form School

De Form School is de oudste Feng Shui-stroming en richt zich op de vormen en structuren van de omgeving. Het landschap, de vorm van het huis en de plaatsing van meubels zijn allemaal belangrijk voor het creëren van harmonie en balans. De Form School maakt gebruik van natuurlijke energiestromen en elementen om een gezonde en welvarende omgeving te creëren.

Compass School

De Compass School, ook bekend als de Luo Pan School, is gebaseerd op de magnetische richtingen van het kompas en maakt gebruik van ingewikkelde berekeningen om de ideale plaatsing van objecten en ruimtes te bepalen. Het doel van de Compass School is om de optimale energiestroom in een ruimte te verbeteren en negatieve invloeden te minimaliseren.

Moderne Feng Shui

De moderne Feng Shui is een evolutie van de klassieke Feng Shui en omvat verschillende nieuwe stromingen en methoden die zijn aangepast aan de moderne levensstijl en westerse cultuur. Deze stijlen zijn vaak gemakkelijker te begrijpen en toe te passen, en kunnen een goed startpunt zijn voor mensen die geïnteresseerd zijn in Feng Shui.

Intuïtieve Feng Shui

Intuïtieve Feng Shui is een benadering waarbij het gevoel en de intuïtie van de beoefenaar centraal staan. Hierbij worden de basisprincipes van Feng Shui gecombineerd met persoonlijke ervaring en inzicht. Deze methode is flexibel en stelt mensen in staat om hun eigen interpretaties en ideeën toe te passen bij het creëren van een harmonieuze omgeving.

Westerse Feng Shui

Westerse Feng Shui, ook bekend als de Black Hat Sect, is een stroming die is ontstaan in de Verenigde Staten en zich heeft aangepast aan de westerse cultuur en levensstijl. Deze methode legt de nadruk op het gebruik van symbolen en kleuren om positieve energie aan te trekken en negatieve energie af te weren. Westerse Feng Shui is vaak eenvoudiger en gemakkelijker toe te passen dan de traditionele Chinese methoden.

Nine Star Ki

Nine Star Ki is een Japanse variant van Feng Shui die zich richt op de relatie tussen tijd, ruimte en mensen. Het systeem maakt gebruik van negen sterren, die elk een bepaalde energie vertegenwoordigen, om de optimale indeling en plaatsing van objecten in een ruimte te bepalen. Nine Star Ki kan ook worden gebruikt om persoonlijke energieën te analyseren en te voorspellen, waardoor het een populair hulpmiddel is voor zelfontwikkeling en groei.

Vliegende Sterren

De Vliegende Sterren methode is een geavanceerde Feng Shui-techniek die zich richt op de invloed van tijd op de energieën in een ruimte. Door de veranderende energiepatronen in kaart te brengen, kunnen beoefenaars nauwkeurige voorspellingen doen over toekomstige gebeurtenissen en veranderingen in het leven. Deze methode vereist echter diepgaande kennis en ervaring, en wordt vaak beschouwd als een van de meest complexe vormen van Feng Shui.

Wat zijn de (basis) regels van Feng Shui?

Hoe Feng Shui in de praktijk werkt, is afhankelijk van de specifieke stijl of methode die wordt toegepast. Over het algemeen houdt het proces in dat de energieën in een ruimte worden geanalyseerd en er veranderingen worden aangebracht om een harmonieuze en evenwichtige omgeving te creëren. Hier zijn enkele basisstappen die vaak worden gevolgd bij het toepassen van Feng Shui:

Zorg voor je woonkamer aan de voorkant

Volgens de filosofie van kun je het beste de woonkamer aan de voorkant van je huis inrichten. Uiteraard snappen wij heel goed dat wanneer je je woonkamer gaat inrichten je hier niet altijd mee uit de voeten kunt. Ga je je huis opnieuw inrichten of een nieuw huis bouwen, dan kun je hier natuurlijk wel rekening mee houden.

Plaatsen van de bank en stoelen

Ook de bank en stoelen die in je woonkamer staan ontkomen er niet aan. Om je kamer feng shui in te kunnen richten zal je ook je stoel(en) en bank(en) op een bepaalde manier moeten plaatsen in je kamer. Vraag je je af welke bank in je kamer past, meet hem dan vooraf goed op! Bij feng shui is het van belang dat je ervoor zorgt dat je bank(en) en stoel(en) dusdanig worden gepositioneerd dat ze in een rechthoek staan. Op deze manier kun je elkaar goed aankijken, wat betekent dat je meer aandacht voor elkaar hebt. Voorkom dus dat je de stoel(en) en bank(en) om de tv(meubel) plaatst. Op deze manier is de aandacht hierop gevestigd en niet op elkaar.

De vorm van de woonkamer

De meeste woonkamers hebben een andere vorm, een kleine woonkamer inrichten kan daarom soms best lastig zijn. Toch kennen we over het algemeen een vierkant of rechthoekige woonkamer. Mocht je een L-vormige woonkamer hebben, dan zal je deze volgens de filosofie terug moeten brengen naar een vierkant of rechthoek. Dit kun je het beste doen door middel van een kast of andere scheiding.

Family first!

Het klinkt misschien wat ouderwets, maar familie geeft je natuurlijk onvoorwaardelijke liefde. Om ervoor te zorgen dat je je huis volgens de feng shui filosofie inricht is het van belang een familieportret in de woonkamer te hangen. Familie betekent positieve energie!

Zorg voor een opgeruimd huis

Rust in je huis betekent rust in je hoofd! Zorg er daarom voor dat je huis netjes en vooral georganiseerd is opgeruimd. Gooi spullen weg die je niet meer gebruikt en berg spullen die je bijna niet gebruikt netjes op. Een erg populaire techniek is opruimen zoals Marie Kondo.

Verschillende ruimtes, verschillende functies

Zorg dat iedere ruimte een aparte functie heeft. Hierbij kun je denken aan de slaapkamer, deze staat voor rust en ontspanning. Je werk kantoor moet strak zijn ingericht zodat je daar fijn en vooral goed kunt werken.

Kleuren brengen rust

De kleuren op je muur zijn van essentieel belang wanneer je volgens de filosofie van Feng Shui je huis wilt inrichten. Denk hierbij aan bijvoorbeeld rustgevende kleuren (lichte, pastel en koude kleuren). Deze kleuren zijn bij uitstek geschikt voor ruimtes waarin je tot rust wilt komen. Je kunt natuurlijk ook de verschillende kleuren met elkaar combineren, zo krijg je een speels, maar toch rustig effect op je muur.

Planten in je woonkamer volgens feng shui

Planten zijn een onmisbaar object volgens deze filosofie. Planten zorgen voor een positieve energie. Kies wel voor planten met bladeren en niet voor planten met stekels. Vind jij het lastig je planten te onderhouden, dan is de APP ‘Plantsome’ de uitkomst!

Spiegels

Spiegels, de wanddecoratie die vaak wordt vergeten. Wist je dat spiegels naast dat ze je slaapkamer groter laten lijken ook een enorme positieve invloed hebben op de energie in je huis? Toch zijn er wel enkele regels waaraan je je ‘moet’ houden; Hang ze nooit op een manier neer dat de deur wordt weerspiegeld. Op die manier wordt de positieve energie namelijk zo weer je huis uit geleid, dat wil je natuurlijk niet!

Hoe werk Feng Shui in de praktijk?

Hoe Feng Shui in de praktijk werkt, hangt af van de specifieke stijl of methode die wordt toegepast. Over het algemeen omvat het proces het analyseren van de energieën in een ruimte en het aanbrengen van veranderingen om een harmonieuze en evenwichtige omgeving te creëren. Hier zijn enkele basisstappen die vaak worden gevolgd bij het toepassen van Feng Shui

Analyse van de omgeving

Het begint met het observeren en analyseren van de omgeving, inclusief het landschap, de vorm van het gebouw en de indeling van de ruimtes. Ook wordt er gelet op de aanwezigheid en stroming van de levensenergie, bekend als ‘qi’ of ‘chi’, in de omgeving.

Toepassen van de Bagua

De Bagua is een belangrijk hulpmiddel in Feng Shui en wordt gebruikt om de energie in een ruimte in kaart te brengen. Door de Bagua op een plattegrond van de ruimte toe te passen, kan men de verschillende levensaspecten identificeren, zoals gezondheid, rijkdom, relaties en carrière, en bepalen welke gebieden verbetering nodig hebben.

Balanceren van de Vijf Elementen

De vijf elementen (hout, vuur, aarde, metaal en water) spelen een cruciale rol in het creëren van harmonie en evenwicht in een ruimte. Door een evenwichtige combinatie van de elementen te creëren en rekening te houden met hun interacties, kan men een positieve energiestroom bevorderen.

Plaatsing van meubels en objecten

De plaatsing van meubels en objecten is belangrijk in Feng Shui. Objecten moeten op een manier worden geplaatst die de energiestroom bevordert en geen blokkades veroorzaakt. Ook moet men rekening houden met de invloed van kleuren, materialen en vormen op de energiebalans.

Aanbrengen van aanpassingen en verbeteringen

Op basis van de analyse en toepassing van de Bagua en de Vijf Elementen, kunnen er aanpassingen en verbeteringen worden aangebracht in de ruimte. Dit kan het verplaatsen van meubels, het toevoegen van planten, het gebruik van kleuren of het plaatsen van specifieke Feng Shui-symbolen omvatten.

Een Feng Shui woonkamer

Een Feng Shui woonkamer is ontworpen om harmonie, comfort en een gevoel van welzijn te bevorderen. Het begint met het kiezen van de juiste kleuren, die rustgevend en uitnodigend moeten zijn. Aardetinten, zoals beige, bruin en lichtroze, zijn populaire keuzes. Meubels moeten op een manier worden geplaatst die de energiestroom bevordert en gesprekken en interacties tussen mensen aanmoedigt. Zorg voor voldoende natuurlijk licht en maak gebruik van spiegels om het licht verder te verspreiden. Vermijd het plaatsen van elektronische apparaten, zoals tv’s en computers, in het centrale deel van de woonkamer, omdat ze negatieve energie kunnen aantrekken. Voeg ten slotte enkele groene planten toe om het element hout in de ruimte te brengen en de energie te versterken. Bekijk bijvoorbeeld wat ideeën op Pinterest.

Een Feng Shui slaapkamer

De Feng Shui slaapkamer moet een rustige en ontspannende omgeving zijn die een goede nachtrust bevordert. Het bed moet in een zogenaamde ‘commando positie’ worden geplaatst, wat betekent dat het zichtbaar is vanaf de deur, maar niet recht tegenover de deur staat. Het hoofdeinde van het bed moet tegen een solide muur staan, en er moeten geen planken of zware voorwerpen boven het bed hangen. Kies voor rustgevende kleuren, zoals zachte blauw- en grijstinten, en vermijd felle kleuren die de energie kunnen verstoren. Vermijd het plaatsen van elektronische apparaten in de slaapkamer, omdat ze de ontspannende energie kunnen verstoren. Tot slot is het belangrijk om de slaapkamer opgeruimd en georganiseerd te houden, zodat de energiestroom vrij kan circuleren.

Een Feng Shui keuken

De keuken is het hart van het huis en speelt een belangrijke rol in Feng Shui. Een goed ontworpen Feng Shui-keuken bevordert positieve energie en welvaart. De belangrijkste elementen van de keuken – het fornuis, de koelkast en de gootsteen – moeten op een evenwichtige manier worden geplaatst, zodat ze niet tegenover elkaar staan. Dit helpt conflicterende energieën tussen de elementen vuur en water te voorkomen. Zorg voor voldoende licht en ventilatie om de energie fris en levendig te houden. Kies voor heldere en opbeurende kleuren, zoals geel en oranje, om de keuken een gevoel van warmte en welkom te geven. Zorg ervoor dat de keuken opgeruimd en georganiseerd blijft, en gooi oude of bedorven voedsel regelmatig weg om negatieve energie te vermijden.

Must read boeken voor je eigen Feng Shui ruimte

Als je geïnteresseerd bent in het verder ontdekken van Feng Shui en de principes ervan, zijn er veel informatieve en inspirerende boeken beschikbaar. Hier zijn enkele aanbevolen boeken die je kunnen helpen je kennis van Feng Shui uit te breiden:

Het complete Feng Shui handboek door Lillian Too

Dit uitgebreide handboek is een uitstekend startpunt voor beginners en bevat gedetailleerde uitleg over de basisprincipes en -technieken van Feng Shui, evenals praktische tips en adviezen voor het toepassen van deze principes in het dagelijks leven.

Feng Shui voor Dummies door David Daniel Kennedy

Dit boek maakt deel uit van de bekende ‘voor Dummies’-serie en biedt een toegankelijke en eenvoudige uitleg van de basisprincipes van Feng Shui, evenals praktische tips en adviezen voor het verbeteren van de energiestroom in je huis en leven.

De Feng Shui-woonbijbel door Terah Kathryn Collins

Dit boek is een praktische gids voor het toepassen van Feng Shui-principes in de woonomgeving. Het behandelt onderwerpen zoals het kiezen van de juiste kleuren, het plaatsen van meubels en accessoires, en het creëren van harmonie en balans in elke kamer van het huis.

Het Feng Shui-handboek voor de tuin door Gill Hale

Als je geïnteresseerd bent in het toepassen van Feng Shui in je tuin of buitenruimte, is dit boek een uitstekende bron van informatie. Het biedt praktische tips en adviezen voor het creëren van harmonie, balans en welzijn in de tuin, inclusief het gebruik van planten, waterpartijen en tuinornamenten.

De Feng Shui-keuken door Sabine S. König

Dit boek richt zich specifiek op het toepassen van Feng Shui-principes in de keuken en biedt praktische tips en adviezen voor het creëren van een harmonieuze en evenwichtige kook- en eetruimte die welvaart en positieve energie bevordert.

woonkamer inspiratie

Onze eigen ervaring met Feng Shui

Onze ervaringen met Feng Shui zijn doorgaans buitengewoon positief. We ontdekten al snel dat het toepassen van deze oude Chinese filosofie in ons huis en op de werkplek een aanzienlijke invloed had op ons welzijn en gemoedstoestand. Het realiseren van een harmonieuze en evenwichtige omgeving hielp ons meer ontspannen en geconcentreerd te zijn in ons dagelijks leven.

Bij het toepassen van Feng Shui in onze leefruimte hielden we rekening met energiestromen, kleuren en materialen. We zorgden ervoor dat onze meubels op een manier werden geplaatst die de energiestroom bevorderde, en dat we natuurlijke elementen zoals planten en water integreerden om een evenwichtige en rustgevende sfeer te creëren. Het kiezen van de juiste kleuren en materialen voor onze inrichting was ook een essentieel onderdeel van onze Feng Shui-ervaring. We kozen kleuren die aansloten bij de verschillende energiezones in ons huis en zorgden ervoor dat de gebruikte materialen in harmonie waren met de natuurlijke omgeving.

Ook op de werkplek hebben we Feng Shui-principes toegepast om een stimulerende en productieve omgeving te creëren. We merkten dat het positioneren van onze bureaus op een manier waardoor we de deur konden zien zonder er recht tegenover te zitten, bijdroeg aan een gevoel van controle en veiligheid. Bovendien verminderde het toevoegen van planten en het gebruik van natuurlijke materialen stress en bevorderde het een prettige werkomgeving.

Hoewel het in het begin misschien wat overweldigend leek om met Feng Shui te beginnen, ontdekten we al snel dat het proces van het analyseren en aanpassen van onze leef- en werkruimtes ons hielp om meer in contact te komen met onze omgeving en bewuster te worden van de impact ervan op ons welzijn.

Samenvattend kunnen we zeggen dat onze ervaringen met Feng Shui zeer positief zijn geweest en dat het toepassen van deze principes ons leven op vele manieren heeft verrijkt. We voelen ons meer in balans, ontspannen en verbonden met onze omgeving, wat uiteindelijk heeft geleid tot een betere levenskwaliteit.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 281 reviews.
Scroll naar top
0