lange woonkamer inrichten
knus home en gifts

Lange woonkamer inrichten een uitdaging? Niet met deze 6(!) Tips

De Woonkamer; De plek in huis waar we naast onze slaapkamer een groot deel van onze tijd doorbrengen. De zithoek, eethoek, leeshoek of speelhoek zijn allemaal plekken in onze woonkamer die een bepaalde functie vervullen. Om zo optimaal mogelijk gebruik te maken van de ruimte in onze woonkamer, is het van belang dat we de juiste plek in onze woonkamer zo goed mogelijk gebruiken voor de juiste functie. Bij het inrichten van een lange woonkamer, kan het voor velen namelijk soms nog wel eens een uitdaging zijn.

Wat we vaak zien, is dat mensen bij het inrichten van een lange woonkamer ervoor kiezen veel verschillende, vaak losse spulletjes tegen de muren/wanden te plaatsen. Op deze manier proberen ze het geheel te vullen. Toch is dit niet helemaal de manier waarop je het beste je lange woonkamer kunt inrichten. Het zorgt er namelijk voor dat je woonkamer ietwat rommelig oogt en je niet tot het beoogde resultaat komt die je vooraf voor ogen had.

Heb jij een langwerpige woonkamer en wil jij deze (her)inrichten? Dan het handig zijn om met bepaalde zaken rekening te houden. Om je een eindje op weg te helpen, hebben wij speciaal voor jou maar liefst 10 tips verzameld, om je lange woonkamer zo optimaal mogelijk te kunnen inrichten. Bekijk dus snel onze 6 tips en ga vandaag nog aan de slag met jouw woonkamer!

Inhoud

Kleine items, weg ermee!

Veel kleine items zorgen voor onrust, iets wat we juist in een lange woonkamer niet willen. Doordat een lange woonkamer vaak ook oogt als een smalle woonkamer, is het belangrijk hier rekening mee te houden. Voor een optimaal effect is het goed te kijken naar zaken die je interieur een boost geven. Zorg ervoor dat je de verschillende hoeken in je kamer ook een duidelijke functie geeft. Maak duidelijk wat de zithoek is.

Door het plaatsen van een bankstel, salontafel en tv-meubel is het direct duidelijk dat dit de plek is die bestempelt is al tv-hoek. Voorkom dat je allerlei relatief ‘kleine’ meubels in je woonkamer hebt staan. Die kleine items zorgen voor onrust, iets wat we volgens de methode van Feng Shui voor rust in ons huis niet kunnen gebruiken. Zo kun je kiezen voor zwarte woonaccessoires, gouden accessoires of jungle accessoires.

Door te bepalen of bepaalde items een toegevoegde waarde hebben binnen je interieur kun je beginnen met het opruimen volgens de methode van Marie Kondo. Hierin leer je dat, wanneer iets in je huis geen toegevoegde waarde heeft, hiervoor geen plek meer is in je huis. Zorg ervoor dat je kleine tafeltjes, kastjes en planten uit je lange woonkamer weghaalt.

Door deze kleine items te vervangen door grotere, zorg jij ervoor dat de lengte van je langwerpige woonkamer wordt doorbroken. Een mooi dressoir of open kast zijn hiervoor bij uitstek geschikt. Deze items zijn niet alleen praktisch, maar met prachtige woonaccessoires ook nog eens geweldig te stylen. Zo kun jij niet alleen je langwerpige woonkamer functioneel indelen, maar ook direct je interieur een boost geven.

Ga aan de slag met de muren

Bij een lange woonkamer horen ook lange muren. Door de muren in je woonkamer op de juiste manier te schilderen, zorg jij ervoor dat je een langwerpige muur in je woonkamer juist benadrukt of verzacht. Door die lange muur in je woonkamer te verdelen in verschillende vlakken, zorg jij er niet alleen voor dat je die lange muur doorbreekt, maar kun je ook direct de verschillende ruimtes in je woonkamer optisch beter van elkaar scheiden.

Wil je graag met meerdere kleuren werken op je muur, dan kun je er ook voor kiezen om je muur in te delen in twee vlakken. Dat betekent dat jij de onderkant en bovenkant van je muur door het aanbrengen van verschillende kleuren van elkaar scheidt. Door de onderkant van de lange wand te voorzien van een lange strook in een bepaalde kleur, zorg jij ervoor dat je de lengte van je langwerpige woonkamer in eerste instantie benadrukt.

Door de bovenkant van deze lange muur een andere kleur te geven, verzacht je dit effect daarmee direct weer. Voor het optimale effect plaatst je nu de meubels tegen de muur. Door de aangebrachte scheidslijn, zorg jij ervoor dat door het plaatsen van de meubels je woonkamer direct een stuk wijder oogt.

Muurdecoratie ja of nee?

Vind jij die muren in je woonkamer ook zo kaal? Vaak zien we dat we geneigd zijn onze muren te decoreren met allerlei verschillende wanddecoratie, van schilderijen tot foto’s iets aparts aan de muur, dat willen we allemaal! Juist bij het inrichten van een lange woonkamer is het belangrijk hier rekening mee te houden. Wist jij dat muurdecoratie in een lange woonkamer ervoor zorgt dat deze juist een stuk smaller oogt?

Het probleem zit hem namelijk in het feit dat we, wanneer we kiezen voor veel decoratie aan de muur, onze ogen steeds van het één naar het andere verspringen. Hierdoor creëer je een effect dat ons brein denk dat het een veel smallere kamer is, dan dat het in werkelijkheid is. Dat je die lange muur in je woonkamer niet kaal wilt laten, dat kunnen we ons heel goed voorstellen! Kies daarom voor wat grotere decoraties aan je muur.

Zorg voor voldoende ruimte tussen de verschillende decoraties, want dit zorgt niet alleen voor een stuk meer ruimte, maar ook voor rust. Ga voor een groot schilderij of een prachtige wereldkaart van hout. Op deze manier kun jij door het kiezen van enkele grote items je langwerpige woonkamer optisch veel groter laten lijken.

Ga voor lichte kleuren in je woonkamer

Donkere kleuren, zorgen ervoor dat je langwerpige woonkamer niet alleen lang oogt, maar zorgen er ook voor dat je het alleen een stuk kleiner lijkt. Het is daarom verstandig te kiezen voor lichtere kleuren. Vooral wanneer je een relatief smalle woonkamer hebt. Wil je naast lichte kleuren toch wat meer kleur in je woonkamer, dan kun je kiezen voor enkele accenten. Zo kun je kiezen voor gebroken wit (RAL 9010) in combinatie met wat groene accenten.

Deze accenten kun je terug laten komen in je meubels, raambekleding en woonaccessoires. Kies bijvoorbeeld voor een gouden ornament op voet voor op je dressoir of een prachtige panter vaas met een bos verse bloemen. Door de basis rustig te houden, kun je door het aanbrengen van accentkleuren zorgen voor een prachtig effect.

Zorg voor voldoende licht in de kamer

Licht is ontzettend belangrijk, vooral bij het inrichten van een lange woonkamer lijkt deze al snel een stuk donkerder. In tegenstelling tot bijvoorbeeld een vierkant woonkamer, is het belangrijk rekening te houden met het plaatsen van je meubels. Bij een langwerpige woonkamer is de lichtinval namelijk een stuk minder. Deze lichtinval wordt daarnaast ook nog eens verder afgebroken door je meubels.

Verlichting draagt voor een groot deel bij aan de sfeer in ons huis. Je kunt er daarom voor kiezen om een tafellamp op je dressoir te zetten, maar ook een hanglamp boven de eettafel is enorm populair. Door naast een natuurlijke lichtbron te kiezen voor kunstverlichting, zorg jij voor het gewenste effect.

Doorbreek de lengte van je woonkamer

Bij het inrichten van een woonkamer bepalen we al vaak heel snel waar de tv moet komen, waar we de eettafel willen hebben staan en waar we onze krant willen lezen. Kortom, de indeling van een woonkamer is vaak op papier en in ons hoofd al snel gemaakt. Bij het inrichten van een lange woonkamer is de juiste indeling nog veel belangrijker. Door de verschillende functies van de bepaalde hoeken in de woonkamer echt op zichzelf te laten staan en ook functioneren, is het belangrijk dat we accenten aanbrengen.

Of terwijl, we gaan onze woonkamer niet alleen opdelen in hoekjes, maar geven ook exact aan wat nu een daadwerkelijk ‘hoekje’ is in onze woonkamer. Dat betekent natuurlijk niet, dat jij een dressoir midden in de woonkamer neer moet gaan zetten om op deze manier de zithoek van de leeshoek te scheiden. Nee, dat kunnen we doen met wat subtiele accenten. Door enkele kleine toevoegingen of aanpassing binnen je interieur kun jij, door het opnieuw indelen van je woonkamer die langwerpige uitstraling doorbreken. Om je een eindje in de goede richting te helpen, hebben we kleine tips voor je op een rijtje gezet:

Tips

  • Toch een roomdivider? Kies dan voor een open kast. Een open kast zorg er namelijk voor dat je er doorheen kunt kijken. Hierdoor kan er niet alleen ligt door, maar heb je ook niet het gevoel dat je opgesloten bent.
  • Ga voor een kleurovergang. Vooral wanneer jij de verschillende delen van je woonkamer van elkaar wilt scheiden draagt dit hier enorm aan bij. Dit kan door middel van verf, maar ook een vloerkleed is hier perfect voor geschikt.
  • Planten. We zijn er gek op! Vooral in een botanisch interieur of een Urban Jungle mogen deze natuurlijk niet ontbreken. Toch zien we ze helaas buiten deze twee stijlen om nog veel te weinig. Een plant in je woonkamer is niet alleen enorm sfeervol, maar is ook dient ook perfect als scheiding van de verschillende ruimtes.
  • Plaatst kleine items tegenover elkaar. Heb jij twee kleine kasten, zet ze dan eens in plaatst van naast elkaar tegenover elkaar. Dit zorg ervoor dat jij je lange woonkamer optisch breder doet laten ogen.

Conclusie

Het inrichten van een lange woonkamer kan voor sommigen een hele uitdaging zijn. Toch is het eenvoudiger dan we denken. Door het toepassen van enkele, vaak relatief eenvoudige tips, kun ook jij met bepaalde aanpassing het optimale halen uit de ruimte en mogelijkheden die een langwerpige woonkamer je biedt. Wat vaak helpt, is dat je voor jezelf inzichtelijk maakt hoe groot je woonkamer nu daadwerkelijk is en hoe je deze graag zou willen opdelen.

Het kan verstandig zijn, om voordat je daadwerkelijk begint met het schuiven van meubels, eerst een plattegrond van je woonkamer te maken. Zo weet je exact hoe groot je woonkamer is en welke ruimte je waar exact nodig hebt. Door het maken van een moodboard, heb jij in één oogopslag inzichtelijk welke kanten jij allemaal met deze prachtige lange woonkamer op kunt.

Met bovenstaande tips, kun ook jij je lange woonkamer op een relatief eenvoudige wijze (her)indelen. En hopen we je tot bepaalde inzichten te hebben kunnen brengen waarmee jij met je eigen woonkamer aan de slag kunt. Of je nu een lange woonkamer of een L-vormige woonkamer hebt, door het volgen van de juiste stappen, kun ook jij eenvoudig snel zelf aan de slag! Wil je nu niet alleen met je woonkamer, maar ook slaapkamer aan de slag en je eigen hotel chique slaapkamer maken? Lees dan eens rustig door onze blogs waarin we allerlei waardevolle tips met je delen.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 281 reviews.
Scroll naar top
0