frituurpan schoonmaken
knus home en gifts

Jouw frituurpan schoonmaken in 3 simpele stappen

Je frituurpan schoonmaken in 3 simpele stappen? Wie van ons kent het niet, de frituurpan! Heerlijk op zaterdagmiddag patat bakken bij opa en oma. Die herkenbare lucht van frituurvet, het gaat in je kleren zitten en wanneer je in huis frituurt ruik je de lucht van gefrituurde friet 2 dagen later nog. Tegenwoordig is de Airfryer een enorm populair en ook vooral gezonder alternatief. Diegene die toch nog een frituurpan hebben weten als geen ander hoeveel werk het kan zijn om je frituurpan schoon te maken.

Inhoud

Wat is een frituurpan?

Waarschijnlijk voor de meesten van ons een overbodige vraag, maar wat is nu eigenlijk een frituurpan? Een frituurpan, ook wel friteuse, frietpan of frietketel genoemd is een apparaat waarin vet of olie wordt verhit om bepaalde gerechten in klaar te maken. De bekendste is natuurlijk snacks en patat. Gezellig in je keuken patat eten met het hele gezin, wie heeft het niet gedaan vroeger? De temperatuur van zo’n ‘frietpan’ kan wel oplopen tot zo’n 200 graden Celsius. Wist je dat mensen voordat ze de frietpan gebruikte een pan met olie op het gasfornuis verhitte, je kunt je voorstellen wat voor enorme klus het dan is om je frituurpan schoon te maken.

Gevaar van een frituurpan

Wanneer je een frituurpan gebruikt kan deze pan brandgevaar opleveren. Wanneer namelijk de thermostaat van je frituurpan defect is, blijft de pan de olie namelijk verhitten tot het punt van ‘zelfontbranding’ is bereikt. Laat daarom nooit je frituurpan onbewaakt achter wanneer je deze hebt aanstaan. Brand is natuurlijk desastreus voor je prachtige woonkamer. Bij de huidige varianten zijn ze voorzien van een thermostaatbeveiliging, die zorgt ervoor dat de frituurpan vanzelf uitgaat wanneer er oververhitting plaatsvindt. Wanneer je frituurpan toch in de brand vliegt, dan mag je deze NOOIT(!) blussen met water. Zorg dat je de pan afsluit van zuurstof, door bijvoorbeeld de deksel erop te doen of een vochtige doek of blusdeken.

 AirfryerFrituurpan
Bereidingswijze Hete luchtFrituurvet of olie
GezondheidGezonderOngezond
FunctiesFrituren, grillen en bakkenFrituren
SchoonmaakEenvoudigLastig/moeilijk
BaktijdLangerrelatief kort
GeurenWeinig tot geenoverheersende lucht
KostenHoger in aanschaf, laag in gebruiklaag in aanschaf, hoog in gebruik

 

Het schoonmaken van je frituurpan

Je frituurpan schoonmaken, iets wat er toch echt bij hoort na het eten van die overheerlijke knapperige friet. We bakken natuurlijk ontzettend graag patat en heerlijke snacks in onze geliefde frituurpan. Even aanzetten, wachten tot hij op temperatuur is, friet erin 5-7 minuten geduld en klaar! Snacks erachteraan en smullen maar. Wanneer je je frituurpan met enige regelmaat (wekelijks) gebruikt, is het van belang dat je ervoor zorgt hij goed schoon is.

Ken je dat, wanneer je net je friet in de friteuse hebt gedaan en ze erg snel goudbruin zijn, maar je weet dat ze eigenlijk nog niet klaar zijn? Dat is het teken dat je je frietpan moet verschonen. Doordat het vet oud wordt, verliest het z’n kracht. Natuurlijk vragen ook de vlekken op de deksel en rondom de pan om een periodieke schoonmaak beurt.

In deze handleiding geven we je stap voor stap aan hoe je frituurpan schoonmaken het beste kunt aanpakken. Je frituurpan schoonmaken is natuurlijk niet een taak waarop je zit te wachten, maar het hoort er wel bij.. Wanneer jij lekker wilt kunnen genieten van je gebakken friet zal het echt moeten.

Wat moet je allemaal doen?

  • Haal de stekker van de frituurpan uit het stopcontact
  • Vervang het frituurvet
  • Frituurvet afvoeren (milieuvriendelijk)
  • De binnen pan van de friteuse schoonmaken
  • Maak het mandje waar de friet en snacks in gaan ook grondig schoon
  • Vergeet de deksel niet
  • Tot slot, de buitenkant van de frituurpan het oog wil immers ook wat

Het verwijderen van het frituurvet

Als je begint met schoonmaken van je frituurpan is het van belang dat je het ‘oude’ frituurvet verwijderd. Zorg er altijd voor dat je de stekker uit het stopcontact hebt. Wanneer je vloeibaar frituurvet hebt dat geschikt is om te hergebruiken, giet dit dan in een lege flacon of emmer. Heb je ‘vast’ frituurvet? Doe het dan even in een pan. Wanneer je toe bent aan nieuw vet, dan is het ook belangrijk het op een verantwoorde wijze af te voeren. Gooi het nooit door de afvoer, dit kan zorgen voor vreselijke verstoppingen. Het oude vet kun je inleveren bij een daarvoor bestemd afvalpunt. Heb je nu geen afvalpunt in de buurt, dan kan het ook bij het restafval.

Zo kun jij je frituurpan reinigen

Zoo, je hebt het vet verwijdert uit de frituurpan! Nu kan het ‘echte’ schoonmaken beginnen. Om te beginnen pak je een stuk keukenpapier en haal je de laatste vet resten weg uit de pan. Als je dit hebt gedaan, dan kun je aan het echte schoonmaakwerk beginnen.

Vaatwasser om je frituurpan schoon te maken

Mogen de onderdelen van je frietpan in de vaatwasser? Prijs jezelf dan gelukkig! Dat scheelt een hoop extra werk. Helaas is dit niet altijd het geval.. toch kun je wel gebruik maken van de kracht van vaatwastabletten. Wil jij weten hoe? Lees dan snel verder;

Vul je frituurpan met zo’n 75% water, voeg er een vaatwastablet aan toe en hang het mandje er terug in. Vervolgens zet je je frituurpan een minuut of 10 aan op zo’n 90 graden. Als je dit hebt gedaan leeg je voorzichtig, want het is warm, de binnen pan. Spoel vervolgens alles goed om met water. Zet wel even een raam open, want er kunnen nogal wat dampen ontstaan tijdens het schoonmaken van je frituurpan. Pas ook op met vetvlekken op je muur, het zou zonde zijn als je die lange wand in de woonkamer opnieuw moet verven.

Frituurpan schoonmaken met Baking soda

Baking Soda is de perfecte ontvetten, dus vooral bij het schoonmaken van je frituurpan kan het een geweldige oplossing zijn. Je frituurpan schoonmaken met baking soda gaat eigenlijk op precies dezelfde manier als wanneer je je pan wilt schoonmaken met een vaatwastablet. Logischerwijs vervang je het vaatwastablet nu voor een paar (3-4) eetlepels soda.

Afwasmiddel

Ook afwasmiddel heeft natuurlijk een ontvettende werking en is daarom bij uitstek geschikt voor het schoonmaken van je frituurpan. Maak een sopje van heet water en afwasmiddel en je kunt beginnen met het schrobben. Je kunt hier ook prima het mandje als de deksel mee schoonmaken. Het enige nadeel is dat je waarschijnlijk je sopje enkele keren moet vervangen om ervoor te zorgen dat je alles netjes hebt ontvet.

Houd je frituurpan langer schoon

Heb jij ook een hekel aan het schoonmaken van je frituurpan? Zorg er dan voor dat je de volgende tips toepast, het scheelt je toch snel een keer of 5 minder je frituurpan schoonmaken per jaar.

Maak je frituurpan na gebruik meteen schoon

Je ontkomt er niet aan, vlak na het frituren zitten er ongetwijfeld enkele spetters frituurvet aan de buitenkant van je pan. Zorg ervoor dat je ze direct na gebruik schoonmaakt. Uiteraard wel even wachten tot de pan is afgekoelt en de stekker er uit is om gevaar te voorkomen. Dit zorgt ervoor dat het niet ‘aankoekt’ en inbrand bij de volgende keer wanneer je je frituurpan gebruikt.

Vervang je frituurvet met enige regelmaat

Hoe ouder het vet, hoe viezer je frituurpan is. Doordat de stukjes die achterblijven iedere keer worden meegebakken hopen ze zich op. Dat betekend dat het er steeds meer worden. Dit komt de kwaliteit logischerwijs niet ten goede.

Wanneer je je frituurvet periodiek verschoont zorgt het ervoor dat het een stuk minder smerig klusje wordt. Simpelweg doordat het niet zo vies is dan wanneer je wacht tot het laatste moment. Frietjes worden natuurlijk een stuk lekkerder in vers frituurvet!

Op deze manier kun jij eenvoudig je frituurpan schoonmaken en langer plezier hebben van je vet. Wil jij meer tips op het gebied van schoonmaken, lees dan hier hoe jij je Airfryer kunt schoonmaken, maar ook je gaspitten of een aangebrande pan. Kortom, met deze eenvoudige tips maak jij alles eenvoudig schoon!

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 273 reviews.
Scroll naar top
0