Schoonmaken met baking soda
knus home en gifts

Schoonmaken met baking soda? 10 handige tips lees je hier!

Baking soda heeft natuurlijk ontzettend veel mogelijkheden. Bij de meesten van ons is baking soda vooral bekend om mee te bakken. Maar wist je ook dat baking soda eigenlijk enorm multifunctioneel is? Nou om heel eerlijk te zijn, dat wisten wij ook niet! In dit artikel geven we je antwoord op de volgende vragen; Wat is baking soda en wat kun je met baking soda. Daarnaast geven we je ook nog een flink aantal tips! Dus begin je al nieuwsgierig te worden, lees dan snel verder!

Inhoud

Wat is baking soda?

Baking soda, een ingrediënt wat in de meeste keukens veel gebruikt wordt. De toepassing hiervan dient als rijsmiddel in allerlei recepturen om gezellig te bakken in de keuken. Naast dat je kunt bakken met soda kun je er ook perfect mee schoonmaken. Nu zal je denken, schoonmaken met baking soda? We kunnen ons voorstellen dat je het misschien wat raar vindt klinken, schoonmaken met baking soda, maar dat kan zeker! 

Wist je dat je zelfs heel goed kunt schoonmaken met baking soda? We kunnen ons voorstellen dat je jezelf meteen afvraagt; is baking soda niet gewoon hetzelfde als bakpoeder? 

Wat is het verschil tussen bakpoeder en baking soda?

Bakpoeder wordt natuurlijk met enige regelmaat gebruikt in allerlei verschillende recepturen tijdens het koken en tafelen. Maar ook steeds vaker komen we baking soda tegen (In het Nederlands ook wel zuiveringszout genoemd). Wat nu exact het verschil is tussen deze twee, dat leggen we je hieronder verder uit.

Beide producten hebben één ding gemeen, beide zorgen voor het rijzen van een deeg of beslag. Toch zijn het wel echt twee verschillende producten. Bakpoeder is een poeder dat bestaat uit verschillende componenten. Het bestaat uit Carbonaat en een soort zuur. Om het aan te vullen wordt er gebruik gemaakt van een soort zetmeel, welke ook dient als vulmiddel/stabilisator. Het carbonaat zorgt er in combinatie met het vocht uit het deeg en het zuur voor dat er een vorming van koolzuurgas ontstaat. Dit gas zorgt ervoor dat je deeg of beslag rijst. 

Tip: Wil jij weten of je bakpoeder nog goed werkt, strooi dan iets bakpoeder in een bakje met warm water. Wanneer er bubbeltjes ontstaan weet je dat het nog goed te gebruiken is.

Baking soda (zuiveringszout, natriumbicarbonaat, dubbelkoolzure soda) is een natuurlijke, minerale stof (E500, een carbonaat). Baking soda werkt eigenlijk alleen al er ook zuur wordt toegevoegd/gebruikt. Iets wat bij de bovenstaande bakpoeder al standaard het geval is. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld karnemelk, yoghurt, azijn of natuurlijk citroen. Deze zuren activeren de baking soda als het ware.

Baking soda vervangen door baking poeder?

Wanneer je net fanatiek aan de slag wilt kom je erachter dat je geen baking soda in huis hebt, maar enkel baking poeder. Dan kunnen we ons heel goed voorstellen dat je geen zin hebt om ‘weer’ naar de winkel te moeten gaan. Dus snappen we dat je jezelf de vraagt stelt: ‘Kan ik baking soda vervangen door baking poeder’? Eigenlijk is het antwoord vrij eenvoudig, het kan.. Houd er alleen wel rekening mee dat de kans aanwezig is dat het eind resultaat net iets anders wordt. Ga uit van 3 keer de hoeveelheid bakpoeder als je het wilt vervangen. Dus 1 theelepel baking soda worden 3 theelepels (= 1 eetlepel) bakpoeder.

Hoe kan ik (milieuvriendelijk) schoonmaken met baking soda?

Nu je weet dat je er mee kunt bakken, heb je van ons natuurlijk nog het antwoord op je andere vraag tegoed. Allereerst is het belangrijk te weten dat er een verschil is tussen baking soda en ‘gewone’ schoonmaak soda (natriumcarbonaat). Schoonmaak soda is een stuk agressiever en kan natuurlijk zeker niet worden gebruikt om mee te bakken. Baking soda daarentegen is daar zoals eerder uitgelegd wel bij uitstek voor geschikt. Doordat het koolzuur in baking soda vrijkomt zodra het in aanraking komt met zuren, gaat het deeg of beslag rijzen.

Baking soda is het milieuvriendelijke alternatief 

Milieuvriendelijkheid is natuurlijk een steeds belangrijker punt op de agenda bij velen van ons, ook bij KNUS. We vinden het ontzettend belangrijk dat we milieubewust zijn en doen er daarom ook alles aan om zo bewust mogelijk met allerlei zaken om te gaan. Doordat baking soda een bindend effect heeft in deeg is het ook bij uitstek geschikt om mee schoon te maken. De vieze geurtjes hechten bijvoorbeeld perfect aan het zuiveringszout. Wist je dat ze in Amerika, maar ook in Engeland baking soda al meer dan 150 jaar geleden gebruikten om mee schoon te maken? Al ruim voordat dit werd vervangen door chemische schoonmaakmiddelen.

Wat kun je allemaal schoonmaken met Baking soda?

De gevolgen van klimaatverandering is natuurlijk enorm. We hebben er allemaal dagelijks mee te maken. Het is daarom ook niet zo gek dat we terug willen en ook zullen moeten naar milieuvriendelijke alternatieven. Schoonmaken met baking soda is hier een perfect voorbeeld van. Naast dat je er mee kunt bakken, kun je er dus ook perfect mee schoonmaken.

De Badkamer: Je badkamer kun je bij uitstek schoonmaken met baking soda. Het werkt als het ware als een soort schuurmiddel en het is nog veilig ook. Of het nu de tegels, voegen, wasbak of douche zijn die je wilt schoonmaken? Geen probleem, je doen eenvoudig wat op een (bij voorkeur) natte spons of natuurlijk een doekje. Goed poetsen, even naspoelen met water en vervolgens droogmaken met een andere doek. Kortom, maak je bad en douche in een handomdraai schoon.

Douchegordijn: We zien ze niet zo heel veel meer, maar je kent ze vast wel, die douchegordijnen die aan de onderkant verkleurd zijn. Wil jij je douchegordijn weer als nieuw hebben, dan kan! Pak een spons, maak hem nat en doe er vervolgens baking soda op. Even goed poetsen, dan afspoelen en je douchegordijn is weer als nieuw.

Toilet: Je kunt ook eenvoudig je toilet schoonmaken met baking soda. Strooi 1(!) koffiekopje baking soda in je toilet en gooi er een kopje azijn overheen. Door het zuur activeer je de soda. Laat het vervolgens eerst even rustig een minuut of 10 bruisen. Vervolgens maak je het toilet met een borstel grondig schoon en spoelt het vervolgens eenvoudig door. Je toilet is weer schoon en het is nog milieuvriendelijk ook!

Vloer: Ook je vloer kun je eenvoudig schoonmaken met baking soda. Los een half (koffie) kopje op in een emmer warm water. Vervolgens dweil je zoals je dat normaal ook doet je vloer. Daarna even naspoelen/dweilen met schoon water en je vloer is weer prachtig schoon! Let wel op, dit is niet geschikt voor houten vloeren.

Magnetron/Oven: Zowel je magnetron als oven zijn in de meeste huishoudens ‘het vergeten kindje’ Door eenvoudig een beetje baking soda op een natte spons te doen poets jij je magnetron of oven eenvoudig als nieuw! Wel zo fijn gezicht in je prachtige keuken.

Was: Wil jij wat extra waskracht toevoegen aan je wasbeurt? Dan is baking soda de perfecte oplossing! Voeg een half kopje soda toe aan je normale wasmiddel en het versterkt de kracht van je wasmiddel! Zo wordt de was dus nog stralender, frisser en schoner!

Vloerkleed: Oops een vlekje in je prachtige vloerkleed, geen probleem! Je keurig ingerichte woonkamer zal snel weer de oude worden met de kracht van baking soda. Strooi je kleed vol met soda, laat het even een nachtje liggen en vervolgens zuig je het eenvoudig met de stofzuiger de volgende dag weg.

Luiers: Uiteraard werkt dit alleen met wasbare luiers, maar het scheelt je tot wel 900kg afval per jaar! Dus ontzettend goed voor het milieu. Even in een emmertje warm water voor wassen met een half koffie kopje soda en het scheelt je enorm veel afval.

Sneaker: De nare geuren verwijder je eenvoudig met baking soda. Strooi wat (1/4 kopje) soda in je schoenen, laat het vervolgens even intrekken en gooi het eruit wanneer je je schoenen wilt dragen. Zo kun jij zonder problemen je schoenen uittrekken waar en wanneer jij het maar wil zonder nare geurtjes.

Bloemen: Heb jij net die prachtige tulpen op de vaas gezet, dan wil je er natuurlijk wel zo lang mogelijk van genieten! Voeg even een theelepeltje toe aan het water en je bloemen blijven langer mooi.

Nog meer tips?

Is het tijd voor de grote voorjaarsschoonmaak en wil jij naast deze praktische schoonmaak tips ook tips over hoe jij je huis eenvoudig kunt opruimen? Lees dan ons nieuwste blog over de filosofie van Marie Kondo.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 273 reviews.
Scroll naar top
0