We staan er niet altijd bij stil, maar een goed lichtplan voor in de woonkamer, slaapkamer en ook de tuin is ontzettend belangrijk. Door te kiezen voor de juiste verlichting zowel in huis als buitenshuis, zul je merken dat de sfeer er direct compleet anders door wordt. Je kunt je namelijk wel voorstellen dat een felle lamp in een gezellig ingericht huis nu niet bepaald de sfeer ten goede komt. Daarom willen we je stap voor stap meenemen zodat een lichtplan maken een stuk gemakkelijker wordt.
Wil je de perfecte sfeer creëren in je huis? Overweeg dan om een lichtplan te laten maken. Met een professioneel ontworpen lichtplan ben je verzekerd van de ideale balans tussen functionele en decoratieve verlichting. Een goed doordacht lichtplan zorgt ervoor dat elke ruimte in huis optimaal wordt verlicht, waardoor je elke gewenste sfeer kunt creëren. Wist je dat je tegenwoordig heel eenvoudig online een lichtplan kunt maken, zodat je direct alles digitaal hebt?
Een lichtplan is ontzettend belangrijk bij het creëren van de juiste sfeer in je huis. Het zorgt ervoor dat alle aspecten van verlichting worden meegenomen, zoals de kleurtemperatuur, de sterkte van het licht en de positionering van de verlichtingsarmaturen. Door een lichtplan te laten maken, ben je verzekerd van een uitgebalanceerd en harmonieus geheel.
Met een professioneel lichtplan krijg je niet alleen een goed doordachte indeling van je verlichting, maar profiteer je ook van andere voordelen. Zo wordt er rekening gehouden met energiebesparing door middel van het gebruik van LED-verlichting en kunnen eventuele problemen, zoals schaduwval, worden opgelost. Bovendien zal een lichtplan je helpen om de waarde van je huis te verhogen.
Het proces van een lichtplan laten maken begint met een inventarisatie van je wensen en behoeften. Vervolgens zal er een analyse van de ruimte plaatsvinden en worden er diverse schetsen gemaakt. Op basis daarvan wordt uiteindelijk het definitieve lichtplan opgesteld.
Het maken van een perfect lichtplan is ontzettend belangrijk. Niet alleen geldt dit voor in huis, kantoor of een winkel, maar wat dacht je van ook in de tuin? Een goed lichtplan heeft namelijk een enorme meerwaarde en is allesbepalend als het gaat om de sfeer en gezelligheid van een ruimte. Zo is het voor op kantoor belangrijk om na te denken over functionele verlichting, terwijl je in huis een combinatie van beide wilt.
Naast het kiezen van de juiste verlichting, is het ook belangrijk om de juiste plek van een lamp te bepalen. Zo is het bijvoorbeeld handig om te kiezen voor een hanglamp boven de eettafel met dimmer en voor naast de bank juist een wat warmer licht. Wat je namelijk ziet, is dat wanneer je kiest voor verschillende soorten verlichtingen in een ruimte, dit de sfeer direct ten goede komt.
Voor het maken van een perfect lichtplan, is de eerste stap het maken van een plattegrond. Dit bepaalt namelijk de basis voor de keuzes die je hierna gaat maken. Begin daarom met het maken van een plattegrond. Daarbij is het wel belangrijk om de juiste schaal (1:50 dus centimeter op papier, is 50 centimeter in werkelijkheid) te gebruiken, zodat je ook alles in het juiste perspectief kunt plaatsen.
Wat handig is, is om bijvoorbeeld een schrift met ruitjes papier te gebruiken, zodat je gemakkelijk kunt zien hoe de verhoudingen zijn. Vergeet ook niet om de deuren en vooral ramen (voor natuurlijk lichtinval) mee te nemen. Waar je ook rekening mee moet houden, is met de meubels. Zo kan een grote kast van invloed zijn op de verlichting.
Je volledige woonkamer opnieuw inrichten? Lees dan ook eens hoe je een moodboard kunt maken!
Bij het maken van een lichtplan moet er ook worden nagedacht over de plek waar je de lichtschakelaars en knoppen wilt plaatsen. Dit is dan ook precies de reden waarom het zo belangrijk is om in een nieuwbouwwoning direct na te denken over de verlichting.
Door alles naar eigen wens te kunnen indelen, hoef je achteraf niet alles aan te passen en kun je bijvoorbeeld met gemak een andere lamp op een bepaalde plaats neerzetten. Daarbij maakt het niet uit of het nu gaat om een vloerlamp of tafellampen, allebei is het mogelijk. Als we kijken naar de plek van een stopcontact, zorg er dan voor dat je hier makkelijk bij kunt.
Je kent vast wel de stopcontacten die verstopt zitten achter een veel te zware kast. Niet erg handig, vind je wel? Handig is bijvoorbeeld om ook direct na te denken over het plaatsen van dimmers, zodat je het licht naar wens kan aanpassen.
Om een effectief lichtplan te kunnen maken en de juiste soort verlichting te bepalen, is het belangrijk om de ruimte(s) goed te analyseren. Elke ruimte heeft namelijk zijn eigen specifieke functie en vereist daarom verschillende typen verlichting. Denk goed na over de activiteiten die in elke kamer plaatsvinden en stem de verlichting hierop af. Zo is het bijvoorbeeld handig om boven de eettafel een lamp te hebben die je kunt dimmen. Zo kun je ‘s ochtends de krant lezen en ‘s avonds gezellig met vrienden een avondje borrelen. Zo is een kroonluchter of een lamp met meerdere glazen bollen enorm populair. Vooral binnen een hotel chique interieur doen deze het al jaren ontzettend goed.
De juiste verlichting voor de woonkamer bepaald uiteraard de uiteindelijke sfeer van deze ruimte. Een mooie vloerlamp naast de bank kan helpen bij het creëren van de gewenste sfeer. Kies bijvoorbeeld voor een lamp die je kunt dimmen, zodat je de lichtintensiteit naar wens kunt aanpassen. Ook kun je gebruik maken van indirecte verlichting, zoals een vloerlamp of wandlamp. Dit zorgt niet alleen voor een ruimtelijk effect, waardoor de ruimte groter lijkt, maar ook voor een gezellige ambiance.
Als je in de keuken aan het koken of bakken bent, wil je dat alles goed zichtbaar is. Dit helpt niet alleen bij het nauwkeurig afmeten van ingrediënten, maar ook bij het vermijden van ongelukjes tijdens het snijden en hakken. Door te kiezen voor lampen die het werkblad helder verlichten, zorg je ervoor dat je alle details kunt zien. Zo kun je met volle aandacht en precisie aan de slag.
De eetkamer is een plek waar verschillende activiteiten samenkomen, zoals werken, eten en spelen. Om deze activiteiten optimaal te kunnen uitvoeren, is goede verlichting essentieel. Een hanglamp boven de eettafel kan zorgen voor voldoende licht op verschillende momenten van de dag, waardoor de tafel goed verlicht wordt. De keuze voor een hanglamp boven de eettafel is niet alleen functioneel, maar kan ook een stijlvolle toevoeging zijn aan je interieur. Er zijn natuurlijk ontzettend veel ontwerpen en stijlen beschikbaar die perfect passen bij jouw smaak en interieurstijl. Dus of je nu houdt van een moderne, industriële look of juist gaat voor een klassieke uitstraling, er is altijd een hanglamp die bij jouw eetkamer past.
In de slaapkamer breng je het grootste deel van je tijd door met je ogen dicht. Maar wanneer je ze toch opent, is het fijn om een aangename sfeer te ervaren. Een warm en sfeervol licht draagt bij aan een rustgevende omgeving, perfect voor het ontspannen na een lange dag. Naast de functionaliteit van de verlichting tijdens het aankleden of een boek lezen in bed, is het ook belangrijk om te kiezen voor lampen die de sfeer in de slaapkamer verbeteren. Dit kun je bereiken met zachte verlichting zoals een handige LED touch lamp, maar ook met één van de vele andere leuke lampen in het assortiment van KNUS
De juiste verlichting op je werkplek is natuurlijk ontzettend belangrijk voor optimale concentratie en comfortabel werken. Dit geldt niet alleen voor op kantoor, maar vooral ook wanneer je thuis een kamer hebt ingericht als werkplek. Een goed verlichte werkplek draagt bij aan betere prestaties en een hogere productiviteit. Door te investeren in een hoogwaardige verlichting, zoals een bureaulamp of tafellamp, zorg je ervoor dat je voldoende licht hebt om nauwkeurig te kunnen werken zonder vermoeidheid van je ogen.
Als we het hebben over het plaatsen van verlichting, dan doen we dit vrijwel altijd in verschillende fases. Zo kennen we namelijk basisverlichting, waarbij je moet denken aan de lamp op de gang en daarnaast functionele verlichting, sfeerverlichting en uiteraard ook decoratieve verlichting. Het is daarom dus ook belangrijk om bij een lichtplan maken, te beginnen met de basisverlichting, zodat je zeker weet dat je op de juiste plekken voldoende licht hebt.
Functionele verlichting speelt een belangrijke rol bij het creëren van de gewenste sfeer en functionaliteit in een ruimte. Of het nu gaat om je huis, kantoor of commerciële ruimte, een goed doordacht lichtplan is daarbij ontzettend belangrijk. Functionele verlichting heeft als doel om de juiste hoeveelheid en kwaliteit van licht te bieden op specifieke plaatsen in een ruimte. Dit zorgt ervoor dat activiteiten zoals lezen, werken of koken gemakkelijker en comfortabeler worden. Een goed lichtplan houdt rekening met de functie van elke ruimte en de behoeften van de aanwezige.
Een goed doordacht lichtplan vormt de basis voor een harmonieus geheel als het gaat om het inrichten van je woonkamer. Door bewust om te gaan met verlichting kun je de juiste accenten leggen en bepaalde objecten of delen van de ruimte extra laten opvallen. Daarnaast kan sfeerverlichting ook invloed hebben op onze gemoedstoestand, het creëert een warme en uitnodigende sfeer. Voordat je begint met het kiezen van de juiste sfeerverlichting, is het belangrijk om eerst je ruimte goed te analyseren. Let hierbij op de functie van de ruimte, de aanwezige natuurlijke lichtinval en de meubels die zich in de ruimte bevinden.
Je wilt je huis of kantoorpand graag voorzien van decoratieve verlichting, maar je vraagt je af hoe je dit het beste kunt aanpakken. Het maken van een lichtplan kan je hierbij helpen. Bij het kiezen van decoratieve verlichting is het belangrijk om rekening te houden met de stijl van je interieur en de functie van de ruimte. Ga je voor een moderne look? Kies dan voor strakke, minimalistische ontwerpen. Mag het wat speelser zijn? Dan kun je gaan voor lampen met opvallende vormen en kleuren.
Bij het kiezen van de lichtbron is de kleurtemperatuur een belangrijke factor om mee te nemen in het maken van de keuze. De kleurtemperatuur heeft invloed op de sfeer en ambiance in de ruimte. Voor een warme en gezellige uitstraling, kun je kiezen voor lampen met een lagere kleurtemperatuur, zoals warm wit licht (2700K-3000K). Deze lampen zorgen voor een ontspannen en huiselijke sfeer.
Als je daarentegen graag een heldere en stimulerende sfeer wilt creëren, kun je beter lampen met een hogere kleurtemperatuur gebruiken, zoals koel wit licht (4000K-5000K). Dit type verlichting is ideaal voor werkruimtes of plekken waar goede zichtbaarheid vereist is.
Naast de kleurtemperatuur is het ook belangrijk om de lichtopbrengst van de lampen te overwegen. De hoeveelheid licht die een lamp produceert wordt uitgedrukt in lumen.
Bedenk goed welke activiteiten er in de ruimte plaatsvinden en hoeveel licht je daarvoor nodig hebt. Voor een woonkamer is bijvoorbeeld een lichtopbrengst van ongeveer 1500-3000 lumen vaak voldoende, terwijl een werkruimte mogelijk meer licht nodig heeft, tot wel 4000 lumen.
€0,99
€3,95
Voeg nog €75,00 toe voor gratis verzending.
Samen een leuk cadeautje vinden!
Waar kan ik je mee helpen ?