wat zet je in de vensterbank
knus home en gifts

6 Tips voor de perfecte vensterbank decoratie

Woon je aan een drukke straat waar iedereen zo bij je naar binnen kan kijken? Dan biedt decoratie op voet de perfecte oplossing. Vooral in de vensterbank, is vensterbank decoratie op voet de ideale manier om niet alleen sfeer toe te voegen, maar ook nieuwsgierige blikken te voorkomen. 

Met zoveel keuzes kan het lastig zijn om de juiste vensterbank decoratie te kiezen. Daarom hebben we handige en praktische tips verzameld om ervoor te zorgen dat je niet alleen meer privacy hebt, maar ook een mooie toevoeging aan je vensterbank.

Inhoud

Waarom kiezen we voor vensterbank decoratie op voet?

De reden waarom we kiezen voor vensterbank decoratie op voet, is met name omwille van onze privacy. Kies je voor een prachtig ornament of een grote vaas, dan kunnen ze niet zomaar naar binnen kijken. 

Wel zo prettig wanneer je aan de straat woont en dus niet de luxe hebt van bijvoorbeeld een stuk tuin. Je zult namelijk versteld staan van het feit hoeveel mensen er bij je naar binnen loeren. Sterker nog, ze doen het niet eens onopvallend. 

Helemaal wanneer het ook wat donkerder is in de woonkamer, zijn er mensen die schaamteloos vanaf het eerste moment dat ze naar binnen kunnen kijken tot het laatste moment bij je naar binnenkijken.

Wat zet je in de vensterbank?

Wanneer we buiten zijn, kunnen we het niet laten om even naar binnen te kijken. Het eerste wat ons dan opvalt, is de raambekleding en natuurlijk de vensterbank. Iedereen heeft zo zijn eigen smaak: de één kiest voor planten, terwijl de ander vol zet met vazen. Toch is de vensterbank de perfecte plek om je interieur een boost te geven. 

Vind je het lastig om je vensterbank te stijlen en vraag je je af “Wat zet ik in de vensterbank?” Dan ben je hier aan het juiste adres. Vensterbank decoratie hoeft namelijk helemaal niet zo ingewikkeld te zijn. Met de juiste items, zorg je namelijk niet alleen voor wat extra privacy tijdens het televisie kijken, maar draag je ook bij aan de sfeer in je huis.

Kleuren combineren

Wanneer jij houdt van rust, dan is het verstandig te werken met één kleur. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen om één of twee vaasjes van dezelfde kleuren naast elkaar te zetten. Dit is leuk te combineren met bijvoorbeeld een dinerkaars of prachtige swirlkaars om het iets speelser te maken. Ook een plantje is een leuke toevoeging wanneer je het wat rustiger wilt houden en toch wat kleuren met elkaar wilt combineren. Ook kun je kiezen voor een echte eyecatcher in je vensterbank, een plan! Let wel op dat je plant de ruimte heeft te groeien en de pot niet over je vensterbank steekt.

Verschillende soorten vensterbank decoratie

Om er niet alleen voor te zorgen dat je zicht naar binnen beperkt, maar ook wat extra sfeer brengt aan je interieur, is het goed te weten welke mogelijkheden je allemaal hebt. Vensterbank decoratie is er natuurlijk in allerlei verschillende soorten en maten. 

Hierbij kun je denken aan een prachtige grote vaas, maar ook een ornament op voet doet het bijvoorbeeld ontzettend goed. Het leuke aan vensterbank decoratie, is dat je helemaal vrij bent om te bepalen wat je wel of wat je niet doet. Dit maakt het dat je niet per se aan beide kanten hetzelfde neer hoeft te zetten. 

Sterker nog, een beetje afwisseling maakt het juist nog leuker. Let wel op dat je het niet te druk maakt, maar daarover vertellen we je later meer. Eerst gaan we verder in op de verschillende soorten decoraties die jij in of op je vensterbank kunt zetten.

decoratie vensterbank

Planten in de vensterbank

Een vensterbank vol met planten was vroeger, zo’n 20 à 30 jaar geleden, een populaire trend. Toch zijn er nog steeds mensen die vasthouden aan deze klassieke vensterbank stijl. En dat is natuurlijk helemaal prima, aangezien smaken verschillen. Maar er zijn ook genoeg mensen die kiezen voor een andere invulling van hun vensterbank. 

Zo zien we tegenwoordig bijvoorbeeld steeds vaker asymmetrische vensterbanken, waarbij verschillende decoraties op een speelse manier worden neergezet. Daarnaast zijn er ook mensen die ervoor kiezen om de vensterbank juist helemaal leeg te houden, om zo meer rust te creëren in hun interieur. 

Kortom, er zijn talloze manieren om je vensterbank te decoreren en het is aan jou om te bepalen wat het beste past bij jouw persoonlijke smaak en interieur.

Als interieurstylist bij KNUS Lifestyle heb ik persoonlijk ervaren dat het inrichten van je vensterbank met de juiste decoratie een mooie manier is om je interieur een persoonlijke touch te geven en extra sfeer en gezelligheid in huis te creëren.

Vazen

Een vaas is natuurlijk bij uitstek geschikt als decoratie voor in de vensterbank. Let alleen wel goed op het formaat van de vaas. Hierbij gaat het er met name om dat de onderkant van de vaas niet over de vensterbank zelf komt, aangezien dit niet alleen optisch minder mooi staat, maar ook praktisch gezien kan zorgen voor problemen.

Heb je ook raambekleding, zorg dan dat de vaas ongeveer 10 centimeter van de raambekleding afstaat en ook 10 centimeter van de rand van de vensterbank. Zo voorkom je dat deze eventueel kan omvallen.

Niet voor niets is het advies als je het ons vraagt dan ook om te kiezen voor een smalle hoge vaas. Zo zorg je er niet alleen voor dat de vaas veilig op je vensterbank staat, maar belemmert je ook de inkijk van mensen die langs je huis lopen en nieuwsgierig zijn en graag naar binnen willen kijken.

Ornamenten

Ga je voor stijl, dan zijn ornamenten de perfecte vensterbank decoratie op voet. Het leuke aan deze woonaccessoires, is dat ze perfect te combineren zijn. Door te kiezen voor bijvoorbeeld een kleine en een grote variant, zorg je niet alleen dat je direct wat extra sfeer toevoegt, maar ook dat het naar binnen kijken vrijwel onmogelijk wordt gemaakt. 

De meeste ornamenten zijn namelijk massief, wat betekent dat je er niet of nauwelijks doorheen kunt kijken. Wel is het aan te raden om te kijken naar de grootte en ook de kleur van de accessoires die je gebruikt. Je wilt natuurlijk niet dat het te druk oogt.

Lamp op de vensterbank

Een gezellig huis zonder de juiste verlichting kan natuurlijk niet. Aangezien de vensterbank vaak een plek is waar je verder vanuit praktisch oogpunt vrijwel niets mee doet, is het dus een ideale plek om een lamp neer te zetten. 

Doordat de bank in de meeste gevallen dicht bij het raam en dus de vensterbank staat, is een prachtige tafellamp bijvoorbeeld een ideale manier om niet alleen het naar binnen kijken te beperken, maar ook sfeer toe te voegen aan het geheel.

Een tafellamp is daarom de perfecte vensterbank decoratie op voet, voor wanneer je sfeer en praktisch met elkaar wilt combineren. Wel is het goed om ook hier, net als bij het kiezen van een geschikte vaas, te letten op de breedte van de lamp. 

Nu zal de voet vaak niet zo breed zijn, maar kies je voor een lamp met kap, dan kan het handig zijn te gaan voor een ovale lampenkap bijvoorbeeld.

Stapel boeken of tijdschriften

We zien het steeds vaker, niet alleen op het dressoir of de eettafel, maar ook op de vensterbank. Een stapel boeken of tijdschriften keurig neerleggen, is de perfecte manier voor wat extra sfeer. We hebben het dan natuurlijk niet over een paar oude tijdschriften van jaren geleden, maar een Woonmagazine bijvoorbeeld. 

Zo kun je ervoor kiezen om het aan de ene kan van de vensterbank wat rustiger te houden en daar een stapel boeken neer te leggen en aan de andere kant te gaan voor vensterbank decoratie op voet in de vorm van een ornament, tafellamp of één van de vele andere woonaccessoires.

Omdat je natuurlijk geen enorme stapel voor het raam wilt hebben liggen, is een boekenstandaard ook altijd een goede toevoeging. Op deze manier kun je met één boek direct een deel van de vensterbank aankleden.

woood boekenstandaard sfeer

In 6 stappen je vensterbank inrichten

Je hebt inmiddels de nodige inspiratie op kunnen doen. Tijd dus om maar eens aan de slag te gaan. Je weet nu namelijk wel dat vensterbank decoratie op voet bij uitstek geschikt is voor zowel sfeer, als het belemmeren van pottenkijkers, maar hoe passen we dit in de praktijk nu eigenlijk toe? Om je hierbij te helpen, hebben we het decoreren van de vensterbank in 6 eenvoudige stappen voor je uitgelegd.

1. Bepaal het doel

Zoveel mensen, zoveel smaken. Het is daarom dus van belang om te bepalen wat het doel is van het aankleden van je vensterbank. We hebben het al even gehad over een stuk privacy, maar uiteraard is het bijdragen aan een gezellig interieur de allerbelangrijkste reden om hiermee aan de slag te gaan.

Stel dat je een flinke voortuin hebt of het gaat om de vensterbank bij het raam aan de achterkant van de woning, dan is er van het eventueel belemmeren van de inkijk helemaal geen sprake. Zorg er dus voor dat je bepaald wat het doel is, voordat je aan de slag gaat met de decoratie in of op de vensterbank.

2. Kies de juiste accessoires

Nadat je het doel hebt bepaald, is de volgende stap je vensterbank decoreren. Dit doe je natuurlijk met allerlei verschillende accessoires. Zo kun je kiezen voor een ornament, vaas, een stapel boeken of een prachtig ander object zoals een tafellamp. 

Wat belangrijk is, is dat je het geheel niet te vol pakt. Vaak zien we dat mensen de volledige vensterbank ‘barricaderen’, waardoor dit juist averechts werkt. Zorg er dus voor dat je aan beide kanten iets leuks zet en misschien ook in het midden nog wat. 

Zo voorkom je dat je straks de volledige vensterbank vol hebt staan met allerlei prullaria. Handig is om niet meer dan de helft van je vensterbank vol te zetten. Zo kun je kiezen voor een stapel boeken aan de ene kant, een tafellamp aan de andere kant en in het midden een vaas of ornament.

3. Combineer verschillende hoogtes

Spelen met verschillende hoogtes is ontzettend belangrijk. Dit geldt overigens niet alleen voor het decoreren van je vensterbank, maar ook wanneer je ergens anders in je huis aan de slag gaat. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor een groot ornament als vensterbank decoratie of voet, in combinatie met een kleinere variant.

Het leuke aan deze combinaties, is dat je een optisch effect creëert, waardoor het geheel vele malen groter lijkt. Dit kun je bijvoorbeeld ook doen met kandelaars, waxinelichthouders of allerlei andere leuke accessoires.

4. Houd het symmetrisch of juist niet

Als je van een nette en opgeruimde uitstraling houdt, is een symmetrische opstelling van decoraties op je vensterbank een goede keuze. Bij symmetrie draait alles om balans en evenwicht, waarbij je decoraties op dezelfde manier plaatst aan beide kanten van de vensterbank. Hierdoor ontstaat er een gevoel van rust en harmonie in de kamer. Aan de andere kant kan een asymmetrische opstelling juist zorgen voor een speelse en creatieve uitstraling.

Bij asymmetrie plaats je decoraties op verschillende manieren en hoogtes, wat zorgt voor een unieke en originele look. Een combinatie van beide stijlen kan ook een interessant effect creëren. Houd er wel rekening mee dat bij een asymmetrische opstelling het risico bestaat dat het geheel wat rommelig oogt. 

Het is daarom belangrijk om te experimenteren met verschillende opstellingen en te kijken welke stijl het beste past bij jouw persoonlijke smaak en interieur.

5. Overweeg functionele decoratie voor je vensterbank

Een slimme manier om jouw vensterbank aan te kleden, is door te kiezen voor decoraties die naast esthetisch ook functioneel zijn. Zo kun je bijvoorbeeld gaan voor een mooie tafellamp, die niet alleen sfeer brengt, maar ook nog eens voor extra licht zorgt. 

Een plant kan niet alleen een mooie uitstraling hebben, maar ook de lucht zuiveren. Kies daarom bijvoorbeeld voor luchtzuiverende planten als de lepelplant of de klimop. Verder is het ook mogelijk om decoraties te kiezen die de lichtinval regelen, zoals horizontale jaloezieën. 

Overweeg dus goed welke functies je nog meer aan je vensterbank decoratie wilt geven, om zo niet alleen sfeer, maar ook extra comfort en functionaliteit in huis te halen.

6. Experimenteer en pas aan

Het inrichten van de vensterbank is een leuke en creatieve bezigheid, waarbij je eindeloos kunt variëren en experimenteren. Probeer daarom verschillende decoraties en stijlen uit, totdat je tevreden bent met het eindresultaat. 

Begin bijvoorbeeld met het neerzetten van een aantal items, zoals een paar vazen of kaarsen, en kijk hoe dit eruitziet. Vervolgens kun je deze decoraties aanpassen of aanvullen, bijvoorbeeld door er een plant bij te plaatsen of een leuk beeldje toe te voegen. Het is ook mogelijk om seizoensdecoraties toe te voegen, zoals een mooie kerstdecoratie in de winter of een vaas met zomerbloemen in de zomer. 

Experimenteer en speel met kleuren, materialen en vormen, en pas aan waar nodig totdat je de perfecte vensterbank hebt gecreëerd die past bij jouw persoonlijke stijl en smaak.

woonkamer inspiratie muur

Verschillende stijlen

Je vensterbank biedt een perfecte gelegenheid om je creativiteit te uiten en je persoonlijke stijl te laten zien. Het inrichten van je vensterbank opent een wereld van mogelijkheden om verschillende stijlen en thema’s te verkennen. Of je nu een liefhebber bent van een landelijke, moderne, industriële of juist een levendige en kleurrijke uitstraling, er is altijd een stijl die bij jou past. Hoe leuk is het om bijvoorbeeld te kiezen voor een combinatie van gouden accessoires voor wat extra kleur samen met zwarte accessoires om het geheel wat in evenwicht te kunnen houden?

Hieronder hebben we enkele van de meest geliefde stijlen verder uitgewerkt, zodat je volop inspiratie kunt opdoen en je vensterbank kunt transformeren tot een ware eyecatcher in je interieur.

Vensterbank decoratie industrieel

Als interieurstylist bij KNUS Lifestyle kunnen we niet genoeg benadrukken hoe belangrijk het is om aandacht te besteden aan de vensterbank. Het is immers een prominente plek in huis die vaak over het hoofd wordt gezien. 

Als je op zoek bent naar een stoere, industriële look, dan zijn er talloze manieren om je vensterbank te decoreren. Denk bijvoorbeeld aan metalen accessoires, zoals een oude fabriekslamp of een metalen beeldje. 

Maar ook houten elementen, zoals een robuuste houten kist of een plank van ruw, onbewerkt hout kunnen zorgen voor een industriële uitstraling. Het is vooral belangrijk om te spelen met verschillende texturen en materialen om een spannend geheel te creëren.

We raden je dan ook aan om creatief te zijn en vooral te experimenteren met verschillende objecten en materialen totdat je de perfecte vensterbank decoratie hebt gevonden.

Vensterbank decoratie modern

Een modern interieur is natuurlijk helemaal ‘hot’. Vergeet daarom dan ook niet de vensterbank hierin mee te nemen. Moderne vensterbank decoratie draait om minimalisme en strakke lijnen. Less is more is hierbij het motto. 

Kies voor strakke vazen, minimalistische plantenpotten of geometrische kaarsenhouders in neutrale kleuren. Wil je toch wat kleur toevoegen, kies dan voor één opvallend accent in bijvoorbeeld een felle kleur. Een andere optie is om te spelen met materialen, zoals glas, keramiek of marmer, om zo verschillende texturen toe te voegen. 

Ook kun je een mooie, grote kamerplant plaatsen op de vensterbank om zo het interieur een groen accent te geven. Bij het stylen van een moderne vensterbank is het vooral belangrijk om te denken aan een strakke, minimalistische uitstraling die past bij de rest van het interieur.

Vensterbank decoratie landelijk

Als we kijken naar landelijke decoratie voor de vensterbank, dan zien we dat dit vooral draait om natuurlijke elementen en een rustieke uitstraling. Denk bijvoorbeeld aan mooie houten dienbladen met daarop kaarsen, kleine vaasjes met wilde bloemen of een verzameling van natuurlijke materialen zoals dennenappels of schelpen. 

Ook een mooie houten of rieten mand kan dienen als decoratief element op de vensterbank. Door gebruik te maken van zachte kleuren en natuurlijke materialen krijg je een warme en gezellige sfeer. Vergeet ook niet om verschillende texturen toe te voegen, zoals een grof geweven katoenen kleedje of een gevlochten rieten mand. 

Door te spelen met verschillende elementen en materialen kun je een landelijke vensterbank creëren die helemaal bij jou past

KNUS

Stoere vensterbank decoratie

Stoere vensterbank decoratie draait om het toevoegen van robuuste en ruwe elementen aan je interieur. Denk bijvoorbeeld aan metalen voorwerpen, zoals oude gereedschappen of een industriële lamp. 

Ook houten accessoires, zoals een verweerde houten kist of een grof houten plateau, passen perfect in een stoere vensterbank decoratie. Door te spelen met verschillende texturen, zoals ruw hout, metaal en beton, kun je een interessante en spannende sfeer creëren. 

Zet bijvoorbeeld een betonnen beeldje naast een metalen vaas met daarin takken of bloemen. Het belangrijkste is om te kiezen voor decoratie die past bij jouw persoonlijke stijl en smaak. Met een stoere vensterbank decoratie maak je een statement en geef je je interieur net dat beetje extra karakter.

Smalle vensterbank decoratie

Een smalle vensterbank kan een uitdaging zijn om te decoreren, maar met de juiste decoratie maak je van een smalle vensterbank een echte eyecatcher. Kies voor smalle accessoires, zoals een smalle vaas of een langwerpige kaarsenhouder, om ruimte te besparen. 

Ook kun je kiezen voor hangende planten of decoraties, zoals een hangende glazen bol met luchtplantjes. Door gebruik te maken van spiegels of transparante materialen, zoals glas, creëer je een optisch effect van meer ruimte. Zet bijvoorbeeld een kleine spiegel neer of plaats een smalle glazen stolp op de vensterbank. 

Het is belangrijk om de decoratie niet te druk te maken en te kiezen voor één of twee items die passen bij de rest van het interieur. Met een smalle vensterbank decoratie kun je de ruimte optimaal benutten en een sfeervol geheel creëren.

Vensterbank decoratie groot raam

Bij een groot raam is het belangrijk om de vensterbank decoratie op grotere schaal aan te pakken. Kies voor decoratie die past bij de grootte van het raam, zoals een grote plant of een groep van verschillende accessoires. 

Plaats bijvoorbeeld een grote vaas met lange takken op de vensterbank of zet een groep van verschillende vazen neer in verschillende maten en kleuren. Ook een verzameling van verschillende planten, zoals grote bladeren of cactussen, kan de vensterbank mooi opvullen. Door te spelen met hoogteverschillen en verschillende texturen, zoals glas, hout en keramiek, creëer je een interessant geheel. 

Het is wel belangrijk om niet te veel decoratie te plaatsen, zodat het nog steeds een rustige en overzichtelijke uitstraling heeft. Een grote vensterbank decoratie kan een echte eyecatcher zijn bij een groot raam en zorgen voor extra sfeer in huis.

Maak het af met raambekleding

Raambekleding is een belangrijk onderdeel van de inrichting van je huis en kan het geheel compleet maken. Of je nu kiest voor gordijnen, jaloezieën of shutters, het is belangrijk dat de raambekleding past bij jouw persoonlijke stijl en smaak. 

Als interieurstylist bij KNUS Lifestyle kan ik je talloze tips geven om de perfecte raambekleding te kiezen, maar uiteindelijk ben jij degene die bepaalt wat jij mooi vindt. Door te spelen met verschillende kleuren, materialen en patronen kun je een unieke en persoonlijke sfeer creëren die helemaal bij jou en je interieur past.

Combineer de raambekleding met de vensterbank decoratie om zo een harmonieus geheel te maken. Met de juiste raambekleding en vensterbank decoratie creëer je een gezellige en sfeervolle ruimte waar je je helemaal thuis voelt.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 273 reviews.
Scroll naar top
0