Zwarte tulpenvaas op tafel
knus home en gifts

De perfecte vaas voor jouw bloemen of tulpen incl. 8 tips!

Niets is natuurlijk zo mooi als een prachtig boeket bloemen op je tafel. Daar zijn wij het bij KNUS ook helemaal mee eens! Bloemen en planten zijn namelijk een echte toegevoegde waarde aan je interieur. De meeste bloemen geven ook nog eens een heerlijke geur af. Maar welke vaas past nu het beste bij welke bloemen? Zijn er bepaalde zaken waar je rekening mee moet houden en hoe kun je dit het beste matchen met je interieur? Wil jij antwoord op deze vragen? Lees dan  snel verder!

Inhoud

Belangrijk om te weten over vazen

Het is van belang om te weten dat het materiaal van je vaas een essentiële rol speelt bij het behoud van de schoonheid van je bloemen. Glazen vazen zijn over het algemeen een goede keuze, omdat ze hard, glad en gemakkelijk schoon te maken zijn, en bovendien het volledige boeket zichtbaar maken. Er zijn echter ook andere soorten vazen waar je voor kunt kiezen. Het is belangrijk om te weten dat bepaalde materialen, zoals kristal en plastic, de levensduur van bloemen kunnen verminderen en mogelijk vaker schoongemaakt moeten worden. Een vaas van keramiek kan prachtig zijn, maar het schoonmaken kan wat uitdagender zijn. Desondanks hoeft dit geen belemmering te zijn. Wil je nu geen gedoe met het hoeven schoonmaken van je vaas of het verversen van het water? Kies dan voor een mooi bosje kunst tulpen!

Hoe kies je de juiste vaas voor je bloemen?

Wanneer jij je woonkamer stijlvol wilt inrichten, dan mogen bloemvazen absoluut niet ontbreken. Bloemvazen zijn van essentieel belang voor een stijlvolle en natuurlijke decoratie. Door het toevoegen van bloemen in je interieur creëer jij op een relatief eenvoudige manier net dat stukje extra sfeer in huis. Wanneer je net een prachtige boeket bloemen hebt gekocht, dan hoort hier natuurlijk ook een mooie vaas bij. Ga je voor een hoge vaas, lage vaas, ronde vaas of toch een vierkante vaas? Welke kleur kies je en voor welk materiaal ga je? Kortom, welke vaas kies je voor welke bloemen? Wij laten je hieronder zien welke vaas nu het beste past bij welke bloemen.

Vloervazen

Vloervazen zijn vaak grote vazen, deze zijn ideaal voor lange bloemen en ook planten. Hierbij kun je denken aan takken, maar ook lelies, riddersporen, zonnebloemen en gladiolen. Op deze manier komen deze bloemen en planten het best tot haar recht. Wanneer je deze vloervazen als echte eye-catcher binnen jouw interieur wilt laten ‘shinen’ dan is het van belang ze op een plek neer te zetten die er direct uitspringt. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld naast de open haard of naast de deur van de patio. Deze vazen zorgen doordat ze opvallen direct voor een enorm stuk extra sfeer in je huis en woonkamer. Op dit moment zijn Cheeta vazen enorm populair!

Chique (klassieke) vazen

Naast de te gekke cheeta vazen, zijn ook deze vazen enorm populair. Deze Chique vazen zijn een echte klassieker. De vazen kenmerken zich door de grote opening. Hierdoor is het mogelijk er een groot en uitgebreid boekt op te zetten. Deze vazen kun je perfect plaatsen in bijvoorbeeld de gang of op de eettafel. Hoe groter je vaas, des te groter het boeket welke je erin kunt doen. Kortom, voor een groot boeket kies je voor een chique vaas.

Lange vazen

Een lange vaas, vaak een elegante vaas met een bijzonder vorm. Hierbij kun je denken aan een smalle flessenvaas, maar ook een vaas met verschillende vormen. Deze vaas kenmerkt zich door de vaak ietwat smalle opening waardoor deze geschikt is voor vaak enkele toch lange bloemen of takken. Perfect al decoratie op tafel of bij een prachtig diner. Ideaal te combineren met één van onze kandelaren gevuld met een mooie kaars. In deze vaas is het van belang te kiezen voor bloemen met een lange steel. Welke bloemen in deze vaas passen zijn; Rozen, tulpen of anjers. Op deze manier geeft een lange vaas een stuk extra sfeer aan je huis!

Kleine vazen

Naast allerlei soorten verschillende vazen zijn kleine vaasjes ook enorm populair. Op de vraag welke vaas voor welke bloemen is het in het geval van deze kleine vaas juist leuk verschillende bloemen met elkaar te combineren. Door het combineren van verschillende vaasjes met enkele bloemen heb jij direct een prachtige decoratie voor op je tafel. Denk bijvoorbeeld aan een gerbera gecombineerd met wat groen.

Tulpen vaas

Het is natuurlijk geen geheim dat tulpen al sinds jaar en dag enorm populair zijn. In de meeste huishouden zijn deze bloemen dat ook echt niet meer weg te denken. Tulpen zijn natuurlijk verkrijgbaar is allerlei kleuren en juist dit maakt de tulp zo populair. Maar welke vaas is nu geschikt voor tulpen? Wij adviseren een vaas met grote opening en niet te hoog. Een echte aanrader hiervoor is één van onze populairste vazen, de zwart tulpenvaas

Welke bloemen kunnen niet samen in een vaas?

Nu je weet welke verschillende soorten vazen er eigenlijk allemaal zijn en nog belangrijker welke vaas voor welke bloemen geschikt zijn, is het ook handig te weten welke bloemen nu wel bij elkaar in kunnen en niet geheel onbelangrijk welke bloemen niet samen in een vaas kunnen.

We snappen heel goed dat je misschien zult denken, wat maakt het nu uit welke bloemen ik bij elkaar in de vaas stop? Toch ligt dit wel degelijk anders. Het is natuurlijk het leukst wanneer je zelf een boeket kunt samenstellen, zo weet je zeker dat jij een boeket hebt die jij mooi vindt. Toch is het van belang goed te kijken welke bloemen samen in een vaas kunnen.

De tulp is namelijk een enorm populaire, maar tevens ook agressieve plant. De tulp kan namelijk niet met alle bloemen in één vaas. Zorg er dus voor dat je tulpen niet combineert met andere bloemen en vooral niet met rozen, die vinden elkaar namelijk niet zo leuk!

Alles over de tulpenvaas

Tulpen zijn en blijven natuurlijk ontzettend populair. Omdat we ze bijna allemaal wel thuis op de baas hebben staan, is het goed te weten waar je allemaal op moet letten. Je wilt natuurlijk wel dat je prachtige vaas met tulpen zolang mogelijk mooi blijft. Speciaal daarom gaan we wat dieper in op de oorsprong van de tulp en geven we je maar liefst 8(!) tips, waarmee jij nog langer van je tulpen kunt genieten.

Waar komen tulpen vandaan?

Wanneer je je huis gaat inrichten, dan mag een mooie bos tulpen in een vaas natuurlijk niet ontbreken! Welke vaas je hiervoor kiest, dat is natuurlijk geheel afhankelijk van je eigen smaak en wat past bij jouw inrichting. Heb jij een industriële woonstijl, dan ga je doorgaans voor een andere vaas dan wanneer jij een botanisch interieur hebt.

Wist jij dat tulpen helemaal niet afkomstig zijn uit Nederland, maar deze werden geïmporteerd vanuit Turkije al in de 17e (!) eeuw? In het beginstadium van de tulpenbollen waren deze voor de doorsnee burger simpelweg onbetaalbaar. Doordat de tulpen zo geliefd waren, konden ze voor enorm veel geld worden verkocht. Om jullie een idee te geven over de prijs destijds; ‘De prijs van een tulpenbol was vergelijkbaar met de prijs van een Amsterdams grachtenpand.’ 

Dan hoeven we jullie natuurlijk niet uit te leggen dat deze tulpenbollen voor de Nederlandse bloemenindustrie één van de belangrijkste producten was. Hierdoor werd Nederland een echt tulpenland. Vandaag de dag zijn wij nog steeds de grootste exporteur van de ontzettende populaire tulpenbollen. Een prachtige boeket tulpen mag dus absoluut niet ontbreken in een stijlvol, prachtige romantisch interieur.

Naast een glazen kandelaar of normale kandelaar, ornament en tal van andere woonaccessoires is een mooi vaas met tulpen een absolute must have!

8 Tips om je tulpen langer mooi te houden

Nu je de oorsprong van de tulpen weet, gaan we verder met het praktische gedeelte. De verzorging van tulpen in een groene vaas. Tulpen zijn ontzettend vrolijk, echt Hollands en natuurlijk het symbool van de lente. Je wilt natuurlijk zo lang mogelijk genieten van je bosje tulpen op je vaas. Lees hier onze 8 tips om langer te genieten van je tulpen op een vaas.

Koop verse tulpen

Wanneer je lang wilt genieten van je bosje tulpen, dan is het raadzaam een verse bos tulpen op een vaas te zetten. Dagelijks worden er meer dan 250 soorten verschillende tulpen verhandeld op de bekeken veilingen. Hoe minder transport- en opslagtijd, hoe verser de bloem wordt verkocht. Tulpen zijn er in verschillende gewichten, dit is ook de reden waarom je in de supermarkt vaak een goedkopere bos vindt.

De tulpen in de supermarkt zijn vaak tulpen van circa 20 gram. Wil je toch en wat sterkere tulp? Kies dan voor een bloemist. Daar heb je tulpen met een gewicht van wel 40 gram per tulp. Deze zijn kwalitatief een stuk beter en zorgen ervoor dat je er langer plezier van hebt. Let op, wanneer de bloem nog in de knop zit, dan zijn ze op hun verst!

Vervoeren van je tulpen

Als je ervoor wilt zorgen dat wanneer je de tulpen op de vaas zet ze niet beschadigd zijn, zorg er dan voor dat ze goed worden verpakt. Op deze manier worden ze zo min mogelijk blootgesteld aan temperatuurwisselingen. Wanneer je met de auto bent, leg ze dan achterin de kofferbak. Op deze manier zorg je ervoor dat er geen fel zonlicht bij kan komen.

Kies de juiste vaas voor je tulpen

Wanneer je je tulpen net hebt gekocht wil je er natuurlijk zo lang mogelijk van genieten. Maar welke vaas kies je om je tulpen op te zetten? Tulpen zijn er dol op om zich uit te strekken en groeien wanneer je ze op de vaas hebt gezet nog zeker zo’n 2 duimlengtes door. Zorg ervoor dat je een vaas kiest die zeker halverwege de steel van de tulp komt. Op deze manier hebben ze voldoende ruimte om te groeien zonder over elkaar heen te hangen.

Snijd ze iets (schuin) af

Dit is iets wat we eigenlijk allemaal ontzettend goed weten, maar toch jammer genoeg vaak ‘vergeten’ te doen. Snijd je bloemen even iets schuin af. De reden is dat wanneer je dit doet je tulpen meer water opnemen. Wil je ze langer goed houden, herhaal dit gerust na een dag en 3. Dit komt de watertoevoer alleen maar ten goede.

Verschoon het water

Je tulpen op de vaas langer goed houden, dan is het tijdig verschonen van het water van groot belang. Tulpen vinden het fijn wanneer ze fris en vooral schoon water krijgen. Door het water in de vaas om de dag te verschonen, blijven je tulpen langer goed. Jij hebt toch ook liever fris water?

Vermijd de zon voor je tulpen

Je hebt je tulpen op een prachtige vaas gezet, een vaas die past bij je interieur.. Zorg er dan ook voor dat je de tulpen op de geschikte plek zet. Dit betekent uit de zon. Tulpen reageren namelijk erg sterk op vooral fel zonlicht. Op deze manier gaan je tulpen snel open, wat betekend dat je er minder lang plezier van hebt. Dat is toch zonde?

Pas op met andere bloemen

Nu zal je denken, bloemen zijn toch bloemen? Deels is dat natuurlijk ook zo, alleen zijn tulpen erg kwetsbaar. Wanneer je bijvoorbeeld een prachtig veldboeket wilt maken, let dan op welke bloemen je met je tulpen in een vaas combineert. Wanneer je ervoor kiest tulpen te combineren met narcissen, dan verwelken ze een stuk sneller. Combineren met Rozen en hortensia’s zijn daarentegen geen enkel probleem.

Tulpen combineren

Tulpen, we kennen ze natuurlijk in allerlei soorten maten en niet te vergeten kleuren. Vaak kopen we één kleur, maar hoe leuk is het om verschillende kleuren tulpen met elkaar te combineren? Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor wit met rood of tijdens de zomerperiode voor geel! Want zoals je hierboven leest, zijn tulpen niet met allerlei andere bloemen te combineren, maar wel prima met elkaar. Dus wanneer jij de volgende keer een bosje tulpen haalt kijk dan eens of je ze met elkaar kunt combineren.

Nooit meer slaphangende tulpen in je vaas

Doordat tulpen nog even flink doorgroeien wanneer je ze net op een vaas hebt gezet wordt de steel langer, waardoor deze ook slapper wordt. Om het groeiproces van een tulp te doorbreken gebruik je een naald. Prik de naald net iets onder de knop door de steel heen. Op deze manier houdt de tulp dezelfde lengte.

Toch te laat? Geen probleem!

Ook op een later moment kun je prima met een naald vlak onder de knop van de tulp prikken. Op deze manier krijgt de tulp haar stevigheid terug. Zorg dat je de bloemen even stevig in bijvoorbeeld een krant wikkelt. Laat ze vervolgens even een nachtje in het water staan.

Conclusie

Je tulpen op een vaas zetten en er lang plezier van hebben, dat doe je eenvoudig met bovenstaande tips. Het begint al bij de aankoop van je bosje tulpen in de supermarkt of bloemist. Zorg ervoor dat je je tulpen zo vers mogelijk koopt en ze keurig schuin afsnijdt. Vervolgens om de dag het water verversen en je geniet enkele dagen langer van je tulpen. Want laten we eerlijk zijn, zo’n bosje tulpen of de tafel staat toch een stuk gezellig wanneer jij geniet van een heerlijke kop koffie in één van onze prachtige luxe koffiekopjes onder het genot van een koekje chique gepresenteerd op een gouden etagère?

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 277 reviews.
Scroll naar top
0