lange woonkamer inrichten
knus home en gifts

Welke kleuren passen bij elkaar in de woonkamer?

Het kiezen van de juiste kleur in de woonkamer lastig? Niet met onze tips! Te vaak zien we dat mensen niet of niet voldoende aandacht besteden aan de kleuren op de muren en kiezen voor standaard kleuren zoals RAL 9001 of RAL 9010. Niets mis mee, maar wel vrij basic. Omdat je juist met een ander kleurtje op de muur kunt zorgen voor een compleet andere beleving, nemen wij je mee in de verschillende mogelijkheden die er zijn en waar je allemaal rekening mee moet houden. Het is natuurlijk niet ‘even een ander kleurtje op de muur’ en klaar.

Inhoud

Wat is het belang van kleuren in de woonkamer?

Het belang van de juiste kleuren in de woonkamer is het creëren van sfeer. Op het moment dat alle muren wit zijn, heb je het gevoel alsof je in de wachtkamer bij de huisarts zit. Ontzettende zonde en een gemiste kans als je het ons vraagt. Kleuren hebben namelijk verschillende positieve eigenschappen, waaronder het oproepen van emoties. Hierbij moet je denken aan een stukje gezelligheid en warmte, waardoor we ons een stuk prettiger voelen in ons eigen huis. Het sauzen van één enkele muur in je woonkamer kan dit al bewerkstelligen. Omdat je het natuurlijk wel serieus wilt aanpakken, gaan we natuurlijk niet voor maar één muur. Wat hierin wel van belang is, is dat je weet welke kleuren je met elkaar kunt combineren en hoe je dit door laat werken in de keuze voor je woonaccessoires, meubels en ook raambekleding.

Het effect van kleurgebruik

Wanneer we hebben over verschillende soorten kleuren, dan denken we al snel aan een daadwerkelijke kleur. Toch is dit niet het geval. Allereerst is het belangrijk te weten dat we kleuren kunnen opdelen in 3 verschillende type kleuren; Primaire, secundaire en tertiaire kleuren.

Primaire kleuren

Rood, blauw en geel vormen de primaire kleuren. Deze kleuren kunnen niet worden gemaakt door andere kleuren te mengen; ze vormen de basis van het kleurenspectrum.

Secundaire kleuren

Door twee primaire kleuren te mengen, ontstaan secundaire kleuren. Bijvoorbeeld, rood en blauw mengen om paars te creëren, blauw en geel om groen te maken, en rood en geel om oranje te vormen.

Tertiaire kleuren

Tertiaire kleuren ontstaan door een primaire kleur te mengen met een secundaire kleur. Voorbeelden zijn rood-paars, geel-groen en blauw-oranje. Deze kleuren voegen diepte en nuance toe aan het kleurenpalet.

Nu je deze basisprincipes van de verschillende typen kleuren weet, is het ook veel beter te begrijpen waarom bepaalde kleurencombinaties zo positieve uitwerking hebben op niet alleen de uitstraling van ons interieur, maar ook op hoe we ons voelen.

Kleuren begrijpen door middel van een kleurencirkel

Het combineren van kleuren voor in de woonkamer is vaak best lastig. Vooral als je hier weinig tot geen ervaring mee hebt. Gelukkig is er daarom de kleurencirkel, die perfect is voor het begrijpen van bepaalde kleurcombinaties. Deze cirkel verdeelt de kleuren namelijk op basis van de relatie die ze tot elkaar hebben. Dit zorgt ervoor dat je snel inzichtelijk hebt welke kleuren harmonieus zijn, dus goed met elkaar samen gaan en welke kleuren ‘vloeken’, zoals we dit ook wel noemen.

Monochromatische harmonie

Deze benadering omvat verschillende tinten en tonen van één enkele kleur. Door te spelen met lichter en donkerder, kun je diepte en variatie creëren zonder af te wijken van een specifieke kleur. Een goed voorbeeld hiervan is groen. Zo zien we namelijk dat er tientallen soorten groen zijn, waardoor je er alle kanten mee op kunt en dus in het hele huis met één kleur kunt werken als je zou willen.

Complementaire harmonie

Complementaire kleuren bevinden zich recht tegenover elkaar op de kleurencirkel. Bijvoorbeeld, blauw en oranje of rood en groen. Het gebruik van complementaire kleuren zorgt voor levendigheid en contrast in de woonkamer.

Analoge harmonie

Analoge kleuren zijn naast elkaar gelegen op de kleurencirkel. Door kleuren te kiezen die dicht bij elkaar liggen, zoals blauw en paars of geel en oranje, ontstaat er een zachte, samenhangende uitstraling.

Triadische harmonie

Triadische kleuren zijn gelijkmatig verdeeld over de kleurencirkel, wat resulteert in levendige combinaties. Bijvoorbeeld, rood, blauw en geel vormen een triade. Het gebruik van triadische harmonie brengt een gebalanceerde veelzijdigheid in de woonkamer.

Begin met de basis kleur in je woonkamer

Om de vraag ‘Welke kleuren passen bij elkaar in de woonkamer’ te kunnen beantwoorden, nemen we jullie stap voor stap mee om tot het gewenste resultaat te komen. Het is belangrijk te beginnen met de zogenaamde ‘basis’ kleur. Dit is natuurlijk volledig afhankelijk van je eigen smaak, houd je van felle kleuren, juist wat rustigere kleuren of aardse tinten? Je kunt alle kanten op! Zo kun je er zelfs voor kiezen een halve muur in je woonkamer te verven. Op deze manier doorbreek je die lange muur en accentueer je bepaalde woonaccessoires of meubelstukken extra.

Kleuren die bij elkaar passen in je woonkamer

Om je een eindje op weg te helpen hebben we enkele kleurcombinaties voor je samengesteld die goed bij elkaar passen. Groen, zwart & goud. Dit is een combinatie die zorgt voor een stuk rust en waarin je kunt kiezen voor enkele gouden accessoires zodat je interieur extra opvalt! Heb je één hele lange wand in je woonkamer, maar weet je eigenlijk niet zo heel goed wat je hiermee moet? Dan is het een idee om deze lange wand op te splitsen in delen. Zo kun je eenvoudig die lange muur in je woonkamer doorbreken.

Groen als basiskleur in je woonkamer

Groen als basiskleur, we zien dat groen in steeds toenemende mate een populaire kleur is. Niet voor niets dat deze als perfecte invulling geldt op de vraag welke kleuren in je woonkamer bij elkaar passen. Vind je groen toch iets ‘te’, ga dan voor een veilige keuze, bijvoorbeeld de RAL9010 (gebroken wit). Groen wordt vaak geassocieerd met rust, groen is niet voor niets de kleur van de natuur. Het hoeft natuurlijk niet te betekenen dat dit verf hoeft te zijn, groen is ook een echte behang trend! Probeer naast de groene wanden de woonaccessoires te mixen met goud en zwart.

Let hierbij wel op dat je de gouden accessoires met mate gebruikt, dit omdat het anders al snel kitsch kan overkomen. Wij zijn gek op goud, dus voor ons kan het niet goud genoeg zijn! Maar dit is uiteraard volledig je eigen keuze. In de afbeelding bovenin zie je dat deze prachtige kleuren combinatie zorgt voor een strakke/industriële look in je woonkamer.

Zorg voor opvallende wanddecoratie in je woonkamer

Wanneer je ervoor hebt gekozen een prachtige groene wand te nemen in je woonkamer, of dit nu geverfd is of met mooi behang, dan mag wanddecoratie natuurlijk niet ontbreken! Kies je voor iets eenvoudigs of is iets aparts aan de muur meer iets voor jou? Zelf vinden wij een prachtig schilderij in de kleuren zwart/grijs/wit echt geweldig! Denk hierbij bijvoorbeeld aan een mooi dier of een prachtige plant. Ook de skyline van een grote populaire stad is erg in trek! Kortom, ook hiermee kun je alle kanten op, het is maar net wat je smaak is.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 281 reviews.
Scroll naar top
0