wat zet je in een open kast
knus home en gifts

Je open kast inrichten? Lees hier de 5 belangrijkste tips

Een kast is in eerste instantie de plek om spulletjes in op te bergen. Wanneer we een open kast hebben, dan willen we natuurlijk dat het er netjes en vooral stijlvol uitziet. Vind je het lastig om een open kast te stylen en vraag jij je af; Wat zet je in een open kast? Met deze 5 tips en ideeën wordt het inrichten van een open kast een stuk eenvoudiger. Of je nu een witte vakkenkast, zwarte vakkenkast of industriële vakkenkast wilt inrichten. Door de juiste kleuren, stijlen en verschillende woonaccessoires met elkaar te combineren kun ook jij je open kast eenvoudig helemaal naar je eigen smaak stylen.

Inhoud

Wat is een open kast?

Een openkast, wat is dat nu precies en niet geheel onbelangrijk, wat zet je in een open kast? Het woord ‘open’ verklapt natuurlijk al grotendeels wat het nu precies is. Een open kast is een kast zonder deur, waar je dus zo doorheen kunt kijken. Enorm stijlvol, maar tevens ook ontzettend rommelgevoelig. Zo kennen we een open kast met vakken, de welbekende ‘vakkenkast’, maar ook open kasten met planken zijn enorm populair. Kortom, deze kasten zijn in allerlel kleuren, maten en soorten verkrijgbaar.

Voor- en nadelen van een open kast

Voor je kunt bepalen wat je in een open kast kunt zetten, gaan we eerst de voor- en nadelen van zo’n vakkenkast met je doornemen.

Voordelen van een open kast

 1. Eén van onze belangrijkste voordelen aan een open kast, dat is het overzicht. Je hebt in één oogopslag overzicht over de complete inhoud van je kast. Daarnaast leent een open kast zich perfect voor het vullen met allerlei prachtige woonaccessoires. Op deze manier geeft een openkast een echte boost aan je interieur.
 2. Een ander voordeel, is dat een open kast een stuk goedkoper is dan een ‘dichte’ kast. Dat is natuurlijk ook niet zo heel vreemd. Een open kast heeft minder materiaal dan een kast die dicht is.
 3. Heb jij een kleine woonkamer, dan is een open kast een echte must. Een open kast in je woonkamer zorgt namelijk voor een ruimtelijk effect. Dit komt doordat je er letterlijk doorheen kunt kijken. Iets wat je bij een dichte kast niet kunt. Hierdoor creëer je een ruimtelijk effect in je woonkamer. Iets waar je bij het inrichten van je woonkamer zeker rekening mee moet houden.

Nadelen van een open kast

 1. Een open kast trekt een stuk meer stof aan dan een kast die dicht is. Dit is één van de meest genoemde redenen waarom mensen kiezen voor een dicht kast. Een ander bijkomende nadeel van een open kast, is dat je het altijd netjes moet hebben omdat je er in kijkt.

 2. Een ander nadeel aan het hebben van een open kast in je woonkamer is dat het rommelig kan ogen. Toch is dit iets wat je volledig zelf in de hand hebt. Het is daarom belangrijk jezelf de vraag te stellen wat zet je in een open kast? Op deze manier kun jij bepalen of dit iets voor je is ja of nee.

open kast stylen

Verschillende soorten vakkenkasten

We kennen natuurlijk allerlei verschillende soorten kasten, naast de open kasten, kennen we ook vakkenkasten. Vakkenkasten zijn in principe ook open kasten, alleen dan zoals de naam het al zegt, verdeeld in vakken. Om je een beetje een idee te geven wat voor soorten vakkenkasten er nu eigenlijk zijn, hebben we de populairste soorten voor je verzameld.

  • Zwarte vakkenkast
  • Witte vakkenkast
  • Industriële vakkenkast

Zwarte vakkenkast

Wanneer je opzoek bent naar iets nieuws in je huis, dan is een zwarte vakkenkast misschien wel iets voor jou! Doordat een zwarte vakkenkast open vakken heeft, is dit de perfecte kans voor je prachtige woonaccessoires om te stralen. Je kunt ervoor kiezen om je kast in de woon,- slaap- of studeerkamer te plaatsen. Het voordeel is, dat een zwarte vakkenkast in allerlei verschillende ruimte perfect tot zijn recht komt. Nu vraag jij je vast af; wat zet je in een open kast? Het leuke is dat je hier volledig vrij in bent. Je kunt dus prima je creatieve geest de vrije loop laten.

Witte vakkenkast

Wanneer jij gaat voor een lichte inrichting, dan is een witte vakkenkast hiervoor een perfecte keuze. Let echter wel op, dat wanneer jij kiest voor een witte vakkenkast, je rekening houdt met je overige meubels, kleur op de muur en ook je accessoires. Een witte vakkenkast plaatsen tegen een witte muur, kan ervoor zorgen dat je witte kast in het niet valt.

Daarom is het verstandig te bepalen voor welke kleur wit je gaat op je muur, dit kan zijn RAL 9001, RAL 9010, maar uiteraard ook een andere kleur wit. Wil jij een witte vakkenkast laten opvallen, kies dan voor een andere kleur dan wit. Ook een prachtige behang kan de perfecte oplossing zijn om ervoor te zorgen dat je witte vakkenkast goed tot z’n recht komt in jouw interieur.

Om een witte vakkenkast in te richten kun je kiezen voor verschillende soorten accessoires. Uiteraard is het verstandig te kiezen voor andere kleuren dan wit. Wil jij je witte vakkenkast toch inrichten met witte woonaccessoires, kies dan voor een andere tint wit dan de kleur wit van je kast. Ook de combinatie wit met een andere kleur werkt perfect. Zo kun je een groene vaas combineren met een witte. Doordat er geen regels zijn aan het inrichten van een open kast kun jij je vrije geest de loop laten. Let alleen wel op dat je kast niet te rommelig wordt. Hoe je dit kunt doen, dan lees je verderop in dit blog.

Woonkamer inrichten

Industriële vakkenkast

Wanneer jij opzoek bent naar een echte eyecatcher in je woon- of slaapkamer, dan is een industriële vakkenkast een echte aanrader. Deze open kast kenmerkt zich door de vaak robuuste en toch strakke uitstraling. Het prachtige ijzeren of metalen frame, vaak gecombineerd met houten planken past perfect bij een retro interieur. Wist jij dat je een industriële vakkenkast perfect kunnen combineren met andere woonstijlen? Doordat het inrichten van een open kast helemaal naar eigen wens is.

industriële vakkenkast

Hoe stijl je een (open) vakkenkast?

Voor het inrichten van een open kast ben je helemaal vrij. Toch kunnen we ons voorstellen dat jij jezelf afvraagt hoe je een open kast inricht en wat je in een open kast zet. Een vakkenkast zelf is al een ware toevoeging aan je interieur. Maar wat zet je in een open kast? Het mooie aan een vakkenkast, dat is dat je deze helemaal naar eigen smaak en stijl kunt inrichten. Zo kun je alle kanten op als het gaat om het inrichten van je vakkenkast. Je bijvoorbeeld ieder seizoen met verschillende accessoires spelen. Zo kun je kiezen voor prachtige fotolijstjes om het een persoonlijke touch te geven.

Je kunt met een open kast alle kanten op, door verschillende woonaccessoires met elkaar te combineren kun jij het helemaal naar eigen smaak inrichten. Zo kun jij wanneer je een industriële vakkenkast wilt inrichten kiezen voor een plateau met kaarsen. Op deze manier maak jij de uitstralingen van je industriële vakkenkast net iets zachter. Ook een mooie plaid doet het altijd goed. Daarnaast is het combineren van verschillende kleuren en verschillende hoogtes een echte aanrader voor een prachtig effect.

5 Ideeën voor het stijlen van je open kast

We kunnen ons voorstellen dat het soms lastig kan zijn hoe je een open kast het beste kunt inrichten. Om je een eindje op weg te helpen hebben wij speciaal voor jou maar liefst 5(!) ideeën verzameld hoe jij je open kast het beste kunt inrichten.

Maak je kast functioneel

De belangrijkste functie van een kast, dat is natuurlijk het opbergen van spulletjes. Toch is dit door de enorme verschillende soorten kast allang niet meer het enige. Zo kun je een kast ook perfect gebruiken voor het scheiden van een kamer, ook wel een ‘roomdivider’ genoemd. Het grote voordeel aan een vakkenkast die wordt gebruikt als roomdivider is, dat of je nu kiest voor een kleine of grote variant deze kast nooit massief oogt. Zo kun je en je prachtige woonaccessoires laten zien, maar ook direct een kamer in tweeën delen.

Heb je geen ruimte voor een hoge open kast of ben je opzoek naar een kast die tevens kan dienen als dressoir?  Dan is een lage open kast natuurlijk bij uitstek geschikt. Deze kast kun je zowel gebruiken als dressoir, maar kan ook prachtig dienen als ‘bijzettafel’ voor bijvoorbeeld achter je bank of onder de vensterbank. Zo kun je deze open kast, wanneer je ervoor kiest hem achter de bank te plaatsen ook prima gebruiken als plateau voor een mooie tafellamp in combinatie met een kaarsenhouder met kaars of een mooie vaas met een vers- of droogboeket.

Kleuren sorteren

Zorg ervoor dat wanneer jij je open kast gaat inrichten je de hoeveelheid verschillende kleuren zoveel mogelijk beperkt. Wat een veelgebruikte stelregel is, is om te kiezen voor één of twee bepaalde accentkleuren. Wat belangrijk is, is om ook rekening te houden met de omgeving waarin je kast staat. Wanneer jij veel zwart of goud in huis hebt, zorg er dan ook voor dat je deze kleuren terug laten komen tijden het stylen van je open kast. Een andere populaire truc voor het stylen van je open kast is de welbekende ‘ton sur ton’ regel. Je gebruikt hierbij van dezelfde kleur meerdere tinten.

Groepeer je woonaccessoires

Het maakt niet uit wat je wilt stylen of het nu gaat om een dressoir, salontafel, tv-kast of vakkenkast; Wanneer je kiest voor het groeperen van je accessoires creëer jij een rustige basis. Zorg ervoor dat je niet alles bij elkaar zit, maar probeer bepaalde spulletjes te sorteren. Zo kun je een stapeltje tijdschriften een paar boeken of een aantal ornamenten bij elkaar zetten.

Zorg ervoor dat wanneer jij je open kast gaan inrichten je ervoor zorgt dat je niet alle planken vol pakt. Het is juist een kunst om open plekken te creëren. Je mag daarom soms ook best een plank of vak leeg laten.

accessoires groeperen in open kast

Ruim wat je niet wilt zien op

Wanneer je een woonkamer gaat inrichten, dan begin je bij de basis. Vaak begin je met het bepalen van een bepaalde stijl. Dit kun je doen door het maken van een moodboard. Hetzelfde geld voor het inrichten of stylen van een open kast. Zorg ervoor dat je alleen datgene wat je graag in je kast wilt zetten sorteert. Heb je een aantal losse spulletjes? Geen probleem door ze in een handige opbergmand te stoppen die je vervolgens onderin je kast zet, ziet het er altijd netjes uit.

Een andere optie is te kiezen voor een open kast die half open is. Het onderste gedeelte is dan voorzien van deurtjes en de bovenkant van open vakken of planken. Zo kun jij spulletjes die je niet in het zicht wilt hebben onderin je kast stoppen en je woonaccessoires welke je graag wilt laten stralen boven.

Gebruik verschillende hoogtes

Het leuke aan het inrichten van een vakkenkast is dat je volledig vrij bent in welke keuze je maakt. Om verschillende accessoires met elkaar af te wisselen in bijvoorbeeld hoogte creëer je een speels effect. Naast dat het zorgt voor een speels effect, geeft het ook direct een stuk extra volume in je kast. Kies voor een vaas op bijvoorbeeld een boek of stapeltje tijdschriften, een lamp op je kast of een kussen op de onderste plank van je kast gecombineerd met een mooi plaid.

Net binnen 

Vers van de pers.

Kehly

Kehly

Kehly is eigenaresse van KNUS Lifestyle. Dagelijks is ze vol passie bezig met het zoeken naar de laatste trends op het gebied van wonen en inrichting. Naast deze fantastische webshop, heeft ze inmiddels ook haar eigen fysieke store geopend 'KNUS Home & Gifts' in het centrum van Oldenzaal (Overijssel)

Droom weg 

Laat je inspireren.

De waardering van www.knuslifestyle.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 273 reviews.
Scroll naar top
0